- Magnus Reuterdahl
Bourgogne-skolan Côte de Beaune del 1
Bourgogne-skolan Côte de Beaune del 1
Bourgogne-skolan Côte de Beaune del 1. Côte d´Or, den gyllene sluttningen, delas upp i Côte de Beaune och Côte de Nuits. Côte de Beaune är den södra delen, till skillnad från den norra delen produceras här mer vitt än rött vin. De två viktigaste druvorna är chardonnay och pinot noir. Denna del av Bourgogneskolan, Côte de Beaune del 1 berättar om appellationerna Ladoix till Volnay.
Det görs inte bara vitt vin i Côte de Beaune, men där görs några av de bästa vita vinerna på druvan chardonnay i världen. Med det sagt, det görs en hel del bra röda viner i Côte de Beaune också, många av de bästa av dessa produceras i de appellationer som finns med i denna del av Bourgogne-skolan.
I Côte de Beaune finns många kända appellationer. Vi har valt att dela upp artikeln så den inte blir för lång. Vi går från norr till söder och i denna hittar du bland annat Corton, Aloxe-Corton, Corton-Charlemagne, Beaune, Pommard och Volnay. Detta är några av de mest kända områdena, det finns också några appellationer som är mer okända för de flesta, men väl värda att utforska närmare.
Appellationer som Corton och Corton-Charlemagne visar att man kan göra såväl fantastiska röda som vita viner i Côte de Beaune...
Appellationer Côte de Beaune
Precis som i övriga delar av Bourgogne finns det massor med appellationer att lägga på minnet. Många är världsberömda andra mindre kända. Det är svårt att fynda viner från Bourgogne men viner från de mindre kända områdena kan vara riktigt bra och i sammanhanget förhållandevis billiga. Vid sidan av de mer övergripande appellationerna behöver du också ha koll på vingårdslägen. I denna artikel fokuserar jag på grand cru och premier cru. Jag tipsar också om flera vingårdslägen som jag gillar och tycker är väl värda att ha koll på.
Det finns två mer övergripande appellationer för village-viner, AOC Côtes de Beaune-Villages och AOC Hautes-Côtes de Beaune.
AOC Côtes de Beaune-Villages har funnit sedan 1937 och omfattar 16 byar. Auxey-Duresses, Chassagne-Montrachet, Choreylès- Beaune, Ladoix-Serrigny, Meursault, Monthelie, Pernand-Vergelesses, Puligny-Montrachet, Saint-Aubin, Saint-Romain, Santenay och Savigny-lès- Beaune i Côte-d’Or samt byarna Cheilly-lès-Maranges, Dezize-lès-Maranges, Sampigny-lès-Maranges och Remigny i Saône-et-Loire.
AOC Hautes-Côtes de Beaune har funnits sedan 1937 och omfattar 29 byar, inga bynamn sätts dock ut på etiketterna, några av byarna är Baubigny, Bouze-lès-Beaune, Change, Créot, Eperully, Paris l’Hôpital, Echevronne, Fussey, La Rochepot, Mavilly-Mandelot, Meloisey, Nantoux, Nolay, Cormot och Vauchignon. Två vingårdslägen att hålla ögonen öppna efter är Les Chaplains och Les Perrières.
Ladoix
Ladoix är ett av de där områdena som få av oss har någon större kunskap om. Området ligger i den norra delen och är den norra porten in i Côte de Beaune och är mest känt för att de har en liten del av Corton inom sitt område. Byn som är i centrum heter Ladoix Serrigny. Här finns knappt 110 hektar med vingårdar. Appellationen fick sin klassificering år 1937. Ungefär 70% av produktionen är röda viner och 30% vita.
Vingårdarna ligger på 230-325 meter över havet och jordarna är i regel steniga och rödaktiga med inslag av järn och kalksten. Ju längre ned på sluttningarna vingårdarna ligger desto mer märgelinslag finns i jorden. De märgel- och mer kalkhaltiga jordarna passar bra för gröna druvor och jordarna med järninslag passar bättre för de blå druvor.
Även om majoriteten av vinerna är röda så har de vita vinerna börjar bli mer populära. Detta gäller särskilt för vingårdarna i den sydligaste delen av appellationen ligger mot den mer kända appellationen Aloxe-Corton. De röda vinerna är ofta förhållandevis fylliga och smakrika. De är ofta lite enklare än sina grannars men mer tillgängliga som unga. Områdets vita viner är mer klassiska i stilen och de bästa har riktigt bra energi och fin fräschör.
Det finns inga grand cru-lägen inom Ladoix men väl elva premier cru-lägen:
Basses Mourottes, Bois Roussot, En Naget, Hautes Mourottes, La Corvée, La Micaude, Le Clou d’Orge, Le Rognet et Corton, Les Buis, Les Grêchons (Les Grêchons et Foutrières) och Les Joyeuses.
Pernand-Vergelesses
Pernand-Vergelesses ligger i den norra delen av Côte de Beaune. Även detta är en appellation som vi inte stöter på så ofta, den klassificerades dock redan år 1936. Appellationen ligger i korsningen mellan två dalgångar nära den kända kullen Corton. Appellationen är mer känd för sina röda än vita viner.
Vingårdarna ligger på 230 till 325 meter. Jordarna på de övre sluttningarna är stenig och rödaktig med inslag av järnhaltig jord och kalksten. De flackare delarna av sluttningarna har jordar med mer rödbruna jordar med inslag av kalk och lera.
De röda vinerna är ofta rustikt charmiga med fin fruktighet och relativt mjuka tanniner, jag föredrar att dricka dem unga. De vita vinerna är ofta fräscha med en bra syra och en fin blommighet. Såväl röda som vita är oftast enkla, men också charmiga och de bästa visar på att område har fin potential.
Det finns inga grand cru-lägen inom appellationen. Pernand-Vergelesses har dock åtta premier cru-lägen:
Clos Berthet, Creux de la Net, En CaradeuxIle des Vergelesses, Les Fichots, Sous Frétille, Vergelesses och Village de Pernand.
Aloxe-Corton, Corton och Corton-Charlemagne
Aloxe-Corton är mest känt för sina två grand cru-lägen på kullen Montagne de Corton. Det ena är Corton som fick sin appellation 1937 där man odlar pinot noir som ger kraftfulla och stringenta röda viner. Det andra är Corton-Charlemagne som fick sin appellation 1936 där det odlas chardonnay som ger härligt fylliga, komplexa vita viner med tydlig stensälta. Corton är en av de mest mytomspunna platserna i Bourgogne. Det är en plats man kan skriva flera artiklar om men ändå bara skrapa på ytan.
Corton grand cru omfattar cirka 160 hektar varav 17 hektar ligger i Pernand-Vergelesses och 22 ha i Ladiox. Det är till ytan den största grand cru appellationen i Bourgogne.
Inom hela grand cru området är det tillåtet att odla pinot noir och klassa vinerna som Corton grand cru. Vitt vin kan klassas som Corton-Charlemagne grand cru, Charlemagne grand cru eller Grand cru Corton blanc. 72 hektar är godkända för Corton-Charlemagne grand cru. Inom 62 av dessa 72 hektar kan producenterna välja att klassificera sitt vin som Charlemagne grand cru. Så vitt jag vet är det bara en producent, Domaine de la Vougeraie som gör detta. Grand cru Corton blanc används för vita viner inom resterande del av Corton Grand cru. Idag finns dock bara omkring 4-5 hektar som är odlat med gröna druvor i denna del.
Corton-Charlemagne
Corton-Charlemagne är en appellation som täcker den högsta delen av Corton-kullen, området blev klassificerat 1937. Vingårdarna ligger i branta sluttningar på cirka 280-330 meter över havet. Jordmånen utgörs av märgel- och lerjordar samt delar med mer inslag av kalksten. En liten del av appellation sträcker sig in i Pernand-Vergelesses. 1966 och 1978 utökades appellationen och blev större. Båda dessa utvidgningar har efterhand kritiserats.
I Corton-Charlemagne ingår följande vingårdslägen: En Charlemagne, La Charlemagne, Les Pougets, Les Languettes, Le Corton, Les Renardes, Le Rognet et Corton (del av), Hautes Mourottes (Ladiox) och Basses Mourottes (Ladiox).
Appellationen Charlemagne Grand cru kan användas för viner från följande vingårdslägen: En Charlemagne (en del ligger i Pernand-Vergelesses), La Charlemagne, Les Pougets, Les Languettes och Le Corton.
Corton Grand cru
Vinerna från Corton Grand cru ger röda viner med djup färg och ett härliga smaker. Det finns stor variation av viner då appellation är stor och har flera olika förutsättningar. I smaken finns ofta röda frukter och bär backat av mörkare frukt. Vinerna är i regel mycket lagringsdugliga och har bra grepp, fin kropp tydliga tanniner. De har i regel mycket komplexitet, elegans men också charm.
Delar av appellationen sträcker sig in i Laidox och Pernand-Vergelesses. Vingårdarna på Corton ligger på 200 till 300 meter över havet. Jordmånen är rödbrun med inslag av järn, flinta och kalksten. Exponeringen är i regel rakt österut.
Några av de vingårdslägen som jag tycker är bäst är Le Corton, Clos de Roi, Les Bressandes och Le Rognet et Corton.
Övriga är Corton les Carrièrs (Ladoix), Corton Les Chaumes, Corton Clos des Cortons-Faiveley, Corton Clos des Meix, Corton les Combes, Corton les Fiètres, Corton Grancey, Corton les Grandes Lolières (Ladoix), Corton les Grèves, Corton les Languettes, Corton les Maréchaudes, Corton Basses Mourottes (Ladoix), Corton Hautes Mourettes (Ladiox) Corton les Mourettes (Ladoix), Corton les Paulands, Corton les Perrières, Corton les Pougets, Corton les Renardes, Corton la Toppe au Vert (Ladiox), Corton les Vergennes och Corton la Vigne-au-Saint.
Aloxe-Corton premier cru
Det 14 premier cru-områden i Aloxe-Corton. Några av dessa områden ligger helt eller delvis i Ladoix. Det finns dock ingen premier cru som sträcker sig in i Pernand-Vergelesses. Premier cru områdena är:
Clos du Chapitre, La Coutière (Ladiox), La Toppe au Vert, Les Chaillots, Les Fournières, Les Guérets, Les Maréchaudes (uppdelad i tre delar, i Ladiox kallas den för La Maréchaudes sedan finns det en del som sträcker sig in i båda områdena som kallas Clos des Maréchaudes), Les Moutottes, Les Paulands, Les Petites Lolières (Ladiox), Les Valozières och Les Vercots.
Savigny-lès-Beaune
I Savigny-lès-Beaune produceras mer rött än vitt. Området ligger nära Beune och breder ut sig på slätterna vid floden Rhône. Appellationen fick sin status år 1937 och omfattar knappt 375 hektar med vingårdar fördelat på 142 hektar premier cru, 233 hektar Village.
Många av vinerna är av det lite enklare slaget och kan också säljas som AOC Côtes de Beaune-Villages. Pinot noir och chardonnay är de vanligast odlade druvorna, men några producenter odlar också pinot blanc.
Vingårdarna ligger på 250-400 meter över havet. De lägre vingårdarna utmed floden har mer alluviala inslag. Vingårdarna som har sydlägen har ofta en jordmån med mer inslag av grus, lera och småsten medan de med öst- och nordostlig exponering har mer inslag av kalksten och sand.
Det finns inga grand cru-klassade vingårdar i Savigny-lès-Beaune men det finns 22 premier cru-lägen:
Aux Clous, Aux Fournaux, Aux Gravains, Aux Guettes, Aux Serpentières, Basses Vergelesses, Les Bataillère, Champ Chevrey, La Dominode, Les Charnières, Les Hauts Jarrons, Les Hauts Marconnets, Les Jarrons, Les Lavières, Les Marconnets, Les Narbantons, Les Peuillets, Les Rouvrettes, Les Talmettes, Les Vergelesses, Petits Godeaux och Redrescul.
Chorey-lès-Beaune
Chorey-lès-Beaune är en appellation som breder ut sig på slätterna nedanför Beaune. Området fick sin appellation år 1937 och omfattar ungefär cirka 154 hektar. Det odlas framför allt blå druvor och det finns inga klassificerade grand cru eller premier cru-lägen, men sedan år 1970 har de 22 klassificerade village-lägen (Lieux-dits) som kan anges på etiketterna.
Jordmånen är blandad och området är förhållandevis flackt vilket gör att den riktigt höga kvalitén på viner är svår att nå. Det produceras dock bra och mycket prisvärda vardagsviner i området. De är enkla, lätta och fräscha med relativt snälla tanniner.
Några village-vingårdar som är värda att nämnas är Les Beaumonts, Les Bonnes Ores, Les Champs Longs och La Pièce du Chapitre.
Beaune
Beaune är områdets huvudstad, det är dock en ganska liten stad med drygt 20 000 invånare. Staden är ett riktigt härligt resmål och en bra utgångspunkt om du ska till Bourgogne. Här har många vinodlare och negocianter sina vinerier och huvudkontor och det finns gott om vinodlingar kring staden. Appellationen omfattar cirka 140 hektar med vingårdar som gör village-viner och 337 hektar som producerar premier cru. Området fick sin appellation år 1936.
I Beaune odlas främst blå druvor och de röda vinerna är ofta mjuka, fruktiga och tillgängliga med en hel del charm. I det bästa vinerna är det just den fina fruktigheten och tillgängligheten som står ut.
Tittar vi på siffrorna är 337 hektar premier cru imponerande. Tyvärr håller inte allt vin denna nivå, detta gör att du behöver ha koll på producenter och vingårdslägen om du ska hitta toppvinerna från Beaune.
De bästa vingårdarna hittar vi norr om staden i Les Teurons och Les Grèves. Det görs också en del riktigt bra vitt vin i Le Clos des Mouches, Les Aigrots och Les Montrevenots.
Vingårdarna ligger på cirka 220 till 300 meter över havet, vanligen med en exponering mot öster och söder. Jordmånen har mycket kalk och det finns en del branta sluttningar. I de lägre flackare delarna får jordmånen mer inslag av märgel, järn och lera.
I Beaune finns hela 42 premier cru-lägen. Jag har redan nämnt några, de övriga är:
A l’Ecu, Aux Coucherias, Aux Cras, Belissand, Blanches Fleurs, Champs Pimont, Clos de l’Ecu, Clos de la Feguine, Clos de la Mousse, Clos des Avaux, Clos des Ursules, Clos du roi, En Genêt, En l’Orme, La Mignotte, Le Bas des Teurons, Le Clos des Mouches, Les Aigrots, Les Avaux, Les Boucherottes, Les Bressandes, Les Cents Vignes, Les Chouacheux, Les Epenotes, Les Fèves, Les Grèves, Les Marconnets, Les Montrevenots, Les Perrières, Les Reversés, Les Sceaux, Les Seurey, Les Sizies, Les Teurons, Les Toussaints, Les Tuvilains, Les Vignes Franches, Montée Rouge, Pertuisots, Sur les Grèves, Sur les Grèves-Clos Sainte-Anne och Clos Saint-Landry.
Pommard
Pommard är en rödvinsappellation. Vinerna görs på pinot noir och är vanligen smakrika, förhållandevis fylliga och har fasta tanniner. En del tycker att vinerna ifrån denna appellation är lite för kraftfulla och kralliga. Jag tycker dock att de bästa är riktigt bra. De har pondus och tar sin plats på bordet. Viner som saknar finess faller dock ganska platt mot marken.
Pommard klassificerades år 1936 och här odlas bara blå druvor och princip bara pinot noir. Appellationen omfattar ca 340 hektar med vingårdar. Det finns inga grand cru-lägen i Pommard men cirka 115 hektar är klassade som är premier cru.
Vingårdarna ligger på 250 till 330 meter över havet. På de högre vingårdarna är jordmånen en kombination av märgel och kalksten, i lägre lägen blandas detta upp med mer lerjordar. Generellt sätt finns det ganska mycket inslag av järn i jorden.
I Pommard finns 28 premier cru-lägen. Mina favoriter är Les Rugiens Bas och Hauts, Les Grand Épenots och Les Petits Epenots. Dessa ligger närmast till hand att höjas till grand cru inom några år.
Övriga är Clos Blanc, Clos de la Commaraine, Clos de Verger, Clos des Epeneaux, Derrière Saint-Jean, En Largillière, La Chanière, La Platière, La Refène, Le Clos Micot, Le Village, Les Arvelets, Les Bertins, Les Boucherottes, Les Chanlins-Bas, Les Chaponnières, Les Charmots, Les Combes Dessus, Les Croix Noires, Les Fremiers, Les Jarolières, Les Perrières, Les Pézerolles, Les Poutures Les Rugiens Hauts och Les Saussilles.
⁸Volnay
Volnay är en appellation som är mest känd för sina röda viner. Dessa är ofta lättare och fräschare i stilen med mycket elegans och bra längd. Det odlas också en del chardonnay, de vita viner klassas dock som Meursault. Appellationen klassificerades år 1937 och omfattar knappt 100 hektar med village-vingårdar, 115 hektar med premier cru plus ytterligare 29 hektar med premier cru Volnay Santemots som ligger i Meursault.
Volnays vingårdar ligger på kullen Chaignot i branta sluttningar med exponeringar framför allt mot sydost. Jordmånen utgörs till stor del av kalkstenen med inslag av skiffer. I lägre lägen blir jorden mer järnhaltig. Vingårdarna ligger på 230-280 meter över havet.
I Volnay finns inga grand cru-lägen, det finns dock 32 premier cru-lägen. Många av mina favoriter ligger i den södra delen av appellationen. De som jag brukar hålla koll på är Cailleret, Clos des Chênes, En Champans, Taille Pieds och Les Santenots och där särskilt från delområdet Les Santenots du Milieu.
Övriga är Carelle sous la Chapelle, Chanlin, Clos de l’Audignac, Clos de la Barre, Clos de la Bousse-d’Or, Clos de la Cave des Ducs, Clos de la Chapelle, Clos de la Rougeotte, Clos des Ducs, Clos du Château des Ducs, Clos du Verseuil, En Chevret, En l’Ormeau, Frémiets, Clos de la Rougeotte, La Gigotte, Lassolle, Le Ronceret, Le Village, Les Angles, Les Aussy, Les Brouillards, Les Grand Champs, Les Lurets, Les Mitans, Pitures-Dessus och Robardelle.
Med detta avslutar vi del 1 av Côte de Beaune.
Skål
Magnus Reuterdahl
- BOURGOGNE-SKOLAN CÔTE DE Beaune del 1
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Magnus Reuterdahl
Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.
Läs mer om Magnus