Svenska flaggan
Bordeaux 2020 En Primeur
Skriven av Magnus Reuterdahl

Bordeaux årgång 2020 vänstra stranden – En Primeur

Bordeaux årgång 2020 vänstra stranden. DinVinguide.se har blivit utvalt att prova ett stort antal viner av årgång 2020 från Bordeaux i samband med en primeur. Vi tänkte redovisa årgångens stil och några utvalda viner. Traditionellt brukar Bordeaux delas upp i den högra respektive vänstra stranden av Gironde. Vi börjar med den vänstra stranden. Provningsgruppen består av Magnus Reuterdahl, Sofia Ander och Anders Levander. De senaste åren har varit bra årgångar för Bordeaux. Med 2020 kan vi räkna tre riktigt bra årgångar i följd, vilket är unikt.

Vad är en primeur?

En stor del av bordeauxvinerna säljs en primeur, det vill säga innan de är färdiga. Med detta menas att slotten vanligen säljer sina viner genom någon av Bordeauxs 300 négocianter (grossister).  Dessa säljer i sin tur vidare till importörer, vinhandlare eller enskilda köpare. I samband med detta hålls olika en primeur provningar där köpare, journalister och skribenter får en chans att prova och bedöma årgången.

När jag började intressera mig för vin, för länge sedan, kunde vi köpa Bordeaux en primeur på Systembolaget, då bokade vi de viner som var intressanta och ett par år senare kunde du hämta ut dem och slutbetala dem. Det går inte längre. Men om du vill handla en priumeur så går det fortfarande att göra, till exempel genom nätvinhandeln Winefinder.com, läs mer längst ned i artikeln. Årgång 2020 som vi provar nu kommer levereras under år 2023.

Bild från Dinvinguide

 

Att handla en primeur

Att handla en primeur är lite av en chansning. Det kan jämföras lite med att spela på börsen eller travet, ju mer information du har desto sannolikare att du vinner. När det kommer till vin är dock inte insiderinformation olagligt, det rekommenderas! Vi på redaktionen har därför provat ett stort gäng viner av årgång 2020, det har blivit någonstans mellan 150-200 stycken. Allt för att vi och du ska få en liten inblick hur årgången 2020 ser ut.

Vårt syftet är inte nödvändigtvis att hitta det bästa vinet, utan att få en känsla för årgången 2020 och vilka områden i Bordeaux som är hetast just nu. Med det sagt, vi har också hittat några viner som vi tror lite extra på och de presenterar vi givetvis.

vinglas rött vin

Att prova en primeur

Att prova en primeur, dvs tank- eller fatprover av vin som ännu inte är klart är inte helt lätt. Vinerna är ofärdiga, ofta lite spretiga och tanninstinna. Vad söker vi då i ett ofärdigt vin. Går de att bedöma rättvist? Det är svårt! Vi söker efter komponenter i vinet som vi vill se i den färdiga produkten. Finns det frukt? Är smakerna typiska? Finns det syra och fräschör? Hur känns tanninerna med mera. Vi försöker hitta en balans i obalansen, harmoni i det som ännu inte är fullt sammansatt, en röd tråd genom vinet.

När och om vi hittar den där je ne sais quoi-känslan i vinet, då är sannolikheten att det kommer utvecklas bra. Vi söker också få en sammantagen bild av vinerna från en appellation för att få en bild var i Bordeaux vi kommer hitta de bästa vinerna just detta år.

Bordeaux

De finns få områden med så många legendariska och mytomspunna namn i vinvärlden som Bordeaux. Många stora kända slott har blivit någon form av allmänt tankegods, trots att få provat dem. Detta då de ofta förekommer i populärkulturen och för att Bordeaux under många perioder ansetts vara något av kvintessensen av vin.

Våren 2020 är en terriordriven årgång som handlar mer om läge och arbete i vingården än tekniker i vineriet, dvs de känns rakare och mer rena i smaken.

Årgång 2020 var överlag varm och torr, dock kom det en hel del nederbörd under våren. Det har också förekommit problem med mögelsvampar, precis som 2018. Inför skörden var det mycket varmt och torrt. Värmen, torkan och mögelangreppen anges som några anledningar till den mindre skörden.

Vingård

Vänstra och högra stranden

Vinregionen Bordeaux ligger nära Atlanten, på bägge sidor om viken Gioronde som senare övergår i floden Garonne samt utmed floden Dordogne. När vi delar upp regionen i vänstra och högra stranden, så görs detta utifrån vilken sidan av Gioronde respektive Garonne vinappellationerna ligger. Den vänstra stranden delas i sin tur ibland upp i den norra och den södra delen.

Inom den norra delen av den vänstra stranden finns appellationerna Médoc, St-Estéphe, Pauillac, St-Julien, Margaux, Listrac, Moulis och Haut-Medoc. Den södra delen av den vänstra stranden utgörs av appellationerna Pessac-Leognan, Graves, Barsac och Sauternes.

Den högra stranden utgörs av appellationerna Côtes de Blaye, Côtes de Bourg, Pomerol, Fronsac, Lalande de Pomerol, St-Emilion, Entre-Deux-Mers, Premières Côtes de Bordaux, Loupiac, Ste-Croix-du-Mont och Ste-Foy-Bordeaux.

Totalt finns det 65 AOC inom Bordeaux, Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB).

Några trender

Bordeauxviner är blender, dvs viner gjorda på en blandning av vin från olika druvor. Under många år har viner gjorda från specifika vingårdar och på en druva varit populära, men i takt med att klimatförändringarna blir tydligare så börjar kanske blenderna bli mer populära igen. Det är ett bra sätt att kunna balansera vinerna utifrån årgången och att för vinmakarna att sprida riskerna. I Bordeaux har man på senare tid börjat experimentera och tillåta ett antal, för området, nya druvor såsom de blåa druvorna arinarnoa, touriga nacional, marselan och castets samt de gröna druvorna alvarinho, petit manseng och lilorila. Det är dock få som börjat att odla dessa kommersiellt, åtminstone än. I Bordeaux produceras mest rött vin vilket kan ses i att cirka 84% av produktionen är rött vin, 4% rosévin, 9% torra vita viner, 2% söta vita viner och ca 1% mousserande vin.

Vi kan vidare se att det blir allt färre odlare, år 2018 fanns det omkring 6000 vinodlare i Bordeaux, att jämföra med att det 1998 då det fanns knappt 12000 stycken. En annan trend är att fler och fler odlare blir certifierade ekologiskt, år 2018 fanns det 608 st, dvs ca 10%. Samma år fanns det 7867 ha ekologiska certifierade vingårdar och ytterligare 2950 ha i konversion. Inom Bordeaux finns ca 115 000 ha med vinodlingar, så procentuellt sätt är de ännu ganska små arealer som är ekologiska.
Vi kan också se att trenden mot fräschare och elegantare viner fortsätter, detta gör också att många viner är mer tillgängliga som unga. Detta är något som vi på DinVinguide.se uppskattar mycket.

Bordeaux årgång 2020 vänstra stranden – En Primeur

Vår provningen ger vid handen att 2020 är en riktigt bra årgång. Viner som överlag kommer ha mycket fräschör, bra balans och en fin fruktighet. Skörden är dock cirka 10-15% mindre i volym jämfört med 2018 och 2019, vilka kvalitetesmässigt också är riktigt bra årgångar. Detta kan betyda att priserna kommer öka något. Vi har valt att dela upp vår provningen i den norra och södra delen av den vänstra stranden då områdena skiljer sig lite från varandra. Majoriteten av de provade vinerna är röda men vi har också provat en mindre del vitt vin och vitt sött vin.

Den norra delen av den vänstra stranden

Médoc

Den norra delen av Médoc är tydligt påverkat av Atlanten. Här är klimatet svalare och här kommer det också en hel del nederbörd. I Médoc finns såväl mer tannindrivna och fruktiga viner som är lite lättare och ljusare viner. Det finns riktigt bra slott här, men jag ska vara ärlig och säga att detta inte är mitt favoritområde i Bordeaux. Många viner får lite grönstick och toner av omognad, men kysser man många grodor finns det såväl prinsar och prinsessor att finna. I Médoc finns 375 vinproducenter varav 194 som verkar tillsammans genom tre olika kooperativ.

Bordeaux 2020 vänstra stranden En Primeur

Vinerna vi provat från Médoc visar på en lite tuffare årgång där ganska många viner idag känns lite gröna och har toner av omognad. Frukten går från bra till lite tunn och de flesta vinern har en bra syra. De viner som är bra är dock riktigt bra. Majoriteten av vinerna kommer sannolikt att må bäst av drickas unga. Ett extra plus till Chateau Poitevin och Chateau la Tour de By.

Bordeaux 2020 vänstra stranden En PrimeurSaint-Estèphe

St-Estèphe har varierade jordmåner, men förhållandevis mycket lerjordar. Vinerna är ofta ganska kraftfulla, tanninstinna och ibland lite rustika. Många är charmiga som unga och utvecklar efterhand fin komplexitet. Detta är ett av de områden som jag tror har framtiden för sig och vinerna från 2020 känns riktigt bra. I appellationen finns 74 vinmakare varav 16 kooperativ.

De vinerna vi provat från Saint Estéphe är ganska stora i smaken, de är i en ung lite obalanserad fas med mycket tanniner, en hel del kraft och bra längd. Vi bedömer att de har hög potential men att de kommer behöva lagring för att vi ska få ut denna potential till fullo. Vi ger ett extra plus till Chateau Lafon-Rochet Échantillon.

Pauillac

I Pauillac dominerar steniga, grusiga jordar med ställvisa inslag av lera, sand och kalksten. Vinerna har ofta en djup färg, är smakrika, koncentrerade och kraftfulla men också strukturerade. Som unga är det i regel ganska tanninstinna, detta brukar dock balanseras ut med lite lagring. Cabernet sauvignon är den viktigaste druvan. I appellationen finns 54 vinproducenter varav 21 kooperativ.

Vinerna vi provat från Paulliac är ännu lite tuffa med förhållandevis mycket tanniner. Frukten är koncentrerad och djup. Vinerna har såväl bra fräschör som fin längd. Vi bedömer att vinerna från Paulliac i allmänhet har hög potential för årgång 2020. Majoriteten kommer dock att behöva några års lagring för att nå balans. Ett extra plus till Château Pichon Baron, Les Griffons de Pichon Longueville och Les Tourelles de Pichon Longueville.

Bordeaux 2020 vänstra stranden En Primeur

St-Julien

St-Julien är ett utmärkt område om du vill få en idé om vad den norra vänstra stranden handlar om. Ledorden är balans och elegans. Druvan i centrum är cabernet sauvignon. Jordmån är blandad och här finns 19 vinproducenter.

Bordeaux 2020 vänstra stranden En Primeur

Vinerna vi provat från Saint Julien uppvisar fin frukt och bra fräschör samt riktigt bra längd. Flera känns redan nu som förhållandevis tillgängliga. Det är ett område där många av vinerna som har bra potential för årgång 2020. Ett extra plus till Chateau Branaire-Ducra, Léoville Barton och Lagrange.

Margaux

Vinerna från Margaux har ofta en härlig elegans och finess, mycket charm, en mjuk struktur samt lätta doser av blommiga och aromatiska toner. Inom Margaux finns 64 vinproducenter. Det är en rödvinsappellation, men några producenter gör också riktigt bra vita viner, till exempel Pavillion blanc av Chateau Margaux.

Vinerna vi provat från Margaux uppvisar fin struktur, bra syra, en mjuk frukt och bra grepp men framförallt en förförisk charmighet. Det är ett område som har hög potential för 2020. Ett extra plus till Chateau Lascombes och Labégorce.

Bordeaux 2020 vänstra stranden En PrimeurMoulis och Listrac

Detta är två spännande appellationer som kanske är lite mer okända för många, det gör att priserna är lägre och att du kan fynda. För bägge områdena gäller att de är lite mer skyddade och att klimatet är lite varmare och jämnare än hos sina mer kända grannar. Vinerna är ofta smakrika och de har fin balans. De från Listrac är lite mer rustika men också ofta fullödiga medan vinerna från Moulis i regel är lite rundare och mjukare. I Moulis finns 48 vinproducenter varav 7 kooperativ. I Listrac finns 53 vinproducenter varav 29 kooperativ.

Vinerna som vi provat från Moulis och Listrac uppvisar överlag bra frukt, lite grönstick och örtighet samt fin fräschör. Vinerna kommer sannolikt leverera fint som unga men är mer tveksamma som lagringsprojekt. Ett extra plus till Chateau Chasse-Spleen och Chateau Poujeaux från Moulis och Chateau Fonréaud från Listrac.

Bordeaux 2020 vänstra stranden En Primeur

Haut-Médoc

Haut-Médoc är den södra delen av Médoc, har är det ett milt klimat och jordarna innehåller en hel del småsten och lera. Det är en stor appellation med hög potential. De bästa vinerna är fylliga, kraftfulla och eleganta med en kryddig avslutning. Vinerna är ofta mycket lagringsdugliga. Det finns 279 vinproducenter varav 71 kooperativ.

Vinerna vi provat från Haut-Médoc uppvisar fin fruktighet, bra syra och en hel del struktur. Det är ett område som överlag har bra potential och ställvis hög potential för 2020. Ett extra plus till Chateau La Tour Carnet, Chateau d’Arcins och Chateau Paloumey.

Bordeaux 2020 vänstra stranden En Primeur

Den södra delen av den vänstra stranden

I den södra delen av den vänstra stranden ingår appellationerna Pessac-Leogan, Graves och Sauternes. Detta är den varmaste delen av Bordeaux och den där det faller mest regn. I jorden finns mycket kalksten. Utifrån detta produceras i dessa delar av Bordeaux mer vitt vin och i de röda vinerna används mer merlot än i den norra delen av vänstra stranden. Tack vare värmen och fukten finns också möjlighet för ädelröta vilket är basen för de fantastiska söta vinerna i Sauternes och Barsac.

Pessac-Léognan

Här görs strålande vita viner på druvorna sauvignon blanc och sémillon, men der produceras också riktigt bra röda viner med en fin polerad ton. Det finns 75 vinproducenter inom appellation.

Årgången 2020 visar att de röda vinerna har en fin rik fruktighet, bra balans och längd. Vinerna har överlag bra potential för 2020. Ett extra plus till Chateau Larrivet Haut-Brion. De vita vinerna är ett steg vassare, här finns härlig mogen fruktighet kombinerat med en tydlig syra, bra fräschör, bra längd och balans. Några producenter som sticker ut är Chateau Pape Clément, Chateau Smith Haut Lafite och Chateau Larrivet Haut-Brion.

Bordeaux 2020 vänstra stranden En Primeur

Graves

Graves är en historisk del av Bordeaux som ibland blir lite bortglömd, vilket är synd för här görs en hel del riktigt bra vin. De bästa vinerna är dock i regel vita. I appellationen finns 205 vinproducenter.

De röda vinerna vi provat från Graves uppvisar riktigt bra fruktighet, fin syra, tydlig struktur och bra grepp. Det är ett område som överlag har bra potential för 2020. Ett extra plus till Chateau de Respide och Chateau de Portets. I provningen ingick tyvärr inga vita viner.

Bordeaux 2020 vänstra stranden En Primeur

Sauternes

Ett appellation av ädelröta, härlighet och gourmandisk dekadens. Varje gång jag dricker dessa ljuvliga viner påminns jag om att det dricks på tok för lite sött vin. I just Sauternes finns potentialen att få riktigt hög sötma kombinerat med en fantastisk fräschör och kryddighet. I appellationen finns 132 vinproducenter, Barsac inkluderat.

Vinerna vi provat från Sauternes känns förvånansvärt tillgängliga redan nu. De har överlag riktigt bra syra och grepp. Ledorden är smakrikt och balanserat. Vinerna från Sauternes har överlag har hög potential potential för 2020. Ett extra plus till Chateau Suduiraut och Chateau Romer du Hayot.

Bordeaux 2020 vänstra stranden En Primeur

Skål!

Magnus Reuterdahl med hjälp provningshjälp av Sofia Ander och Anders Levander.

Att handla en primeur 2020

Det går inte att handla en primeur via Systembolaget men du kan handla det genom nätvinhandeln Winefinder.com.

Primörviner köps oskattade (in bond) på fat/flaska hos respektive vinproducent och kommer att levereras under första halvan av 2023. Viner säljs vanligen i 6-pack. Hur det går till kan du läs mer om här! Slutbetalning sker när vinerna är redo att skeppas, då betalar du också alkoholskatten.

Bild från DinVinGuide

Bordeaux årgång 2020 vänstra stranden – En Primeur

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är två guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer