Svenska flaggan
Barbera och Nizza i fokus - DinVinguide Magnus Reuterdahl
Skriven av Magnus Reuterdahl

Barbera och Nizza i fokus

Barbera och Nizza i fokus. Vi är många som älskar Piemonte. Det är en region med många spännande druvor, men för de flesta är det druvan nebbiolo som gäller. Jag tycker det är dags för barbera att ta upp kampen om din uppmärksamhet, och då särskilt vinerna från Nizza i Monferrato. Nizza är en spännande DOCG som bara väntar på dig som gillar smakrika röda viner med mycket fräschör.

Idag sätter jag druvan barbera och området Nizza i fokus. Vinområdet Nizza ligger i Monferrato i Piemonte och kan beskrivas som druvan barberas högborg. I Nizza produceras många av de bästa vinerna på barbera. Det var här jag upptäckte dess storhet.

Jag hade turen att besöka Nizza samma år som de fick sin DOCG (Denominazione di Orgine Controllata e Garantita), år 2014. Då fick jag prova fatprover på de viner som senare släpptes på marknaden år 2016.  Redan där och då förstod jag att detta skulle bli bra, till och med riktigt bra. Sedan dess har jag hållit lite extra koll på områdets utveckling. Idag finns det många Nizza producenter som utnyttjat områdets potential och levererar nu viner på riktigt hög nivå.

Piemonte Monferrato

År 2014 när jag första gången provade Nizza-viner så hade vinproducenterna i området arbetat med att skapa sin appellationen i mer än 20 år. Det tar sin tid att få till en DOCG. Tidigare producerade de sina viner inom ramen för Barbera d’Asti DOC och DOCG.

Vinerna i Nizza görs på 100 procent barbera under etiketterna Nizza DOCG eller Nizza DOCG riserva. Skillnaden mellan dessa två viner är främst lagringstiden. För DOCG gäller minst 18 månader lagring varav 6 månader på ekfat och för riserva gäller minst 30 månader varav 12 på ekfat.

Nizza består av 18 kommuner i Monferrato

Agliano Terme, Belveglio, Calamandrana, Castel Boglione, Castelnuovo Belbo, Castelnuovo Calcea, Castel Rocchero, Cortiglione, Incisa Scapaccino, Mombaruzzo, Mombercelli, Nizza Monferrato, Vaglio Serra, Vinchio, Bruno, Rocchetta Palafea, Moasca och San Marzano Oliveto.

Räkna med barbera!

Vinproducenterna i Nizza fick mig att öppna mina ögon för druvan barbera och idag är det en druva jag verkligen gillar, så har det dock inte alltid varit. Tittar jag bakåt på de barberaviner jag minns från 90-talet och det tidiga 2000-talet så var dessa oftast ganska enkla och lite rustika viner. Det var inte ovanligt att fruktigheten i dem drog åt drottningsylt i smaken och vinerna tenderade ofta att ha relativt hög alkohol.

När jag väl hittat min kärlek till barbera började jag utforska druvan och viner lite mer seriöst. Under 1990-talet hade ett antal vinproducenter i Piemonte påbörjat en process mot att göra kvalitetsviner på barbera. Det ledde till att Barbera d’Asti fick sin DOCG år 2008 och sedermera Nizza sin år 2014. Dessa arbeten har i sin tur också gett druvan en skjuts i andra områden såsom Roero, Langhe och Barbera d’Alba.

Det som får vinerna från Nizza att stå ut i jämförelse med viner från övriga Piemonte har att göra med att de ser barbera som den viktigaste druvan. Därför planterar de den i de bästa vingårdslägena. I andra regioner och vinområden som producerar bra barbera prioriteras oftast andra druvor, vanligen nebbiolo.

Nizza Monferrato map

Nizza blickar framåt

Tidigare i år var vi på DinVinguide.se med och gjorde en masterclass om Nizza i Stockholm. I samband med det provade vi viner från årgångarna 2017-2020. Detta visade vilka framsteg de gjort. Jag vill särskilt rikta din blick mot årgångarna 2019 och 2020, detta är två superårgångar. Har du inte upptäckt Nizza innan så är det hög tid nu!

I samband med masterclassen fick jag tillfälle att sitta ned med Stefano Chiarlo som är ordförande för L’associazione dei produttori del Nizza. Han berättade om arbetet med att höja kvaliteten på vinerna och de olika årgångarna. En av nycklarna är att producenterna arbetar tillsammans med tydliga mål där de bland annat siktar på mer fräschör och mer balanserad fathantering. Detta har gett viner som ligger mer i tiden och med högre kvalitet.

Vid sidan av vinerna berättade han också att de kan se att områdets status ökat på andra sätt. Ett av dem är att priserna på vingårdsmark i Nizza fördubblats sedan 2014, ett annat att många producenter i från andra delar av Piemonte och Italien har köpt eller letar efter platser i Nizza för att odla just barbera.

Nizza. Vägen från DOCG till MGA!

Idag finns det mellan 250-300 hektar med vingårdar inom Nizza där det produceras DOCG-viner. Vinerna görs av ett drygt 70-tal producenter. Såväl antalet hektar som producenter ökar från år till år.

En del av utvecklingsarbetet inom Nizza är arbetet med att identifierat olika jordmåner och cru-likande områden. Dessa har kartlagts av Alessandro Masnaghetti, the Map man. De är underlaget för en kommande uppdelning av Nizza i MGA-områden (Menzioni Geografiche Aggiuntive), likande det som gjorts i Barolo och Barbaresco samt Chianti Classico. Inom ramen för arbetet har de också identifierat att det finns ytterligare 370-420 hektar med vingårdar som har potential att klassas som Nizza DOCG i framtiden, dvs mer än dubbelt så mycket som idag.

De jordmåner som många lyfter fram som de viktigaste idag är de sandiga jordar med inslag av lera och märgel samt jordmån med mer fossilrik märgel. Båda dessa jordar dominerar i den centra delen av Nizza. När jag pratat med producenter i Nizza anger dock flera att de tror att det bergiga området i södra delen av Nizza som ligger lite högre i topografin och har mer sandstensinslag kan komma att bli allt viktigare i framtiden, på grund av klimatförändringarna.

Vintips, Nizza

Om du vill upptäcka Nizza och dess viner är detta en handfull riktigt bra viner som finns på bolaget just nu, eller som är på väg in i närtid. De flesta av dem finns i beställningssortimentet.

Rött vin Piemonte ItalienMichele Chiarlo Cipressi Nizza 2020, 189:-, Nr 95790, Systembolaget (släpps 31/3)

Detta är ett ungt friskt vin med en klar frukt, fin energi och massor med fräschör. I smaken finns körsbär, granatäpplen, björnbär och en hint av skogshallon samt en lätt blommig örtighet med inslag av viol och lavendel. Ekfaten kan anas men ger mer struktur än smak, men lämnar en fin kryddighet. Charmigt, balanserat och riktigt gott. Prova till grillat fläskkött eller kyckling.

Rött vin Piemonte, ItalienMoncucco Nizza 2020, Nizza, Piemonte, Italien, 376:-, Nr 53366, Systembolaget

Detta är ett vin med koncentrerad solmogen frukt, bra syra och riktigt fin energi. I smaken finns mörka och röda körsbär, blå plommon, jordgubbar och torkade örter. Vinet har mjuka tanniner och en fin ekfatston med en hint av rostat kaffe. Avslutet är långt, med inslag av torkad frukt, läder och tobak. Det är ungt och kommer vinna på lagring men är charmigt redan nu. Prova med en krämig smakrik risotto eller lammstek.

Sofias tips - tillfälligt sortiment 27 januari 2023Frasca la Guaragna Nizza 2019, Nizza, Piemonte, Italien, Nr 92077, 246:-, Systembolaget

Fräscht och ungt med en spelande fruktighet samt fin energi, allt i perfekt balans. I smaken finns en koncentrerad frukt med smak av röda och mörka körsbär samt plommon som ackompanjeras av toner av jordgubbar, hallon och vilda örter. Tanninerna är finslipade med en hint av fathantering vilket ger en snygg struktur och lagom smak till vinet. Eftersmaken är kryddig och lång med en lätt balsamisk ton som bryter av och ger komplexitet. Gott som sällskapsvin eller till en cesarsallad.

Rött vin PiemonteNizza Gavelli Gareiso 2018, Nizza, Piemonte, Italien, Nr 86418, 229:-, Systembolaget

Detta vin har en härlig ren frukt och mycket fräschör. I smaken finns plommon och björnbär samt en lätt rödfruktig underton kantat av örter. Vinet har en mjuk struktur med och en lätt ekfatskyss och fina lite torra tanniner. Lång eftersmak med en hint av kalkig salinitet. Det är elegant och lite svalt i stilen, en utmärkt kompanjon till kallskuret och ost.

Rött vin PiemonteNizza Il Botolo 2016, Nizza, Piemonte, Italien, Nr 74075, 290:-, Systembolaget

Detta är ett lite mer smakrikt och fruktdrivet vin med fint tryck och bra fräschör. Frukten är lite saftig med inslag av körsbär, plommon och björnbär kantat av torkade örter och piptobak. Det är ett vin som behöver sina ekfat och de ger såväl en fin kryddighet och en hint av vanilj som bra struktur. Avslutningen är lång och med några år bakom sin buteljering börjat vinet hitta riktigt fin balans. Gärna till en grillad köttbit.

Detta är fem viner i lite olika stil och från olika årgångar, alla gjorda på 100% barbera och odlade i Nizza. Det är också fem riktigt bra viner som kommer passa utmärkt under våren och sommaren.

Vill du veta mer om årgångarna som sådana så hittar du information om årgång 2016-2020 nedan.

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Årgångar 2016-2020

När vi läser om om bra eller dåliga årgångar i Piemonte handlar dessa nästan uteslutande om kärnområderna för druvan nebbiolo, dvs Langhe, Barolo och Barbaresco. Här fokuserar vi dock på barbera och Nizza. Som jag nämnt tidigare är 2019 och 2020 två riktigt bra årgångar men även årgång 2016 var riktigt fin och där börjar nu viner också få en liten fin mognadston. Mer om årgångarna 2016-2020 kan du läsa här nedan.

Årgång 2016

…är en riktigt bra årgång och ett förhållandevis svalt år med lagom nederbörd. Våren var torr och förhållandevis varm, men temperaturerna sjönk efterhand vilket gav en sen blomning. Sommaren var ganska normal, inklusive några hagelstormar. Detta följdes av en varm höst som var ganska torr, detta gav druvor med en perfekt mognad, bra sockernivåer och en fin fenolisk mognad.

Årgång 2017

…var ett varmt år med temperaturer som generellt låg över det normala och med betydligt lägre nederbörd än vanligt. Detta gav en tidig blomning men också kalla nätter med frost vilket tog en del av skörden. Hösten var varm och skörden tidig. Kvaliteten på druvorna var ojämn. Det är en årgång där man behöver läsa på för att hitta guldkornen, många viner har lite för hög alkohol.

Årgång 2018

…var ett svalt år med en sen blomning. Sommaren var temperaturmässigt normalt men hade inslag av några tuffa hagelstormar. Kvalitén är ojämn i området, med en hel del viner som är lite obalanserade och antingen saknar lite frukt eller har för hög alkohol. De som lyckats har dock fått fram slanka och eleganta viner med riktigt fin klunkabilitet.

Årgång 2019

…är en riktigt bra årgång. Vädret var varierat men överlag varmt och torrt men med en kall vår. Vädret under skördeperioden var riktigt bra vilket gett viner som överlag har riktigt fin balans, hög syra, struktur och fin frukt. Skörden var dock förhållandevis liten.

Årgång 2020

…är kanske den årgång med högst potential hitintills, enligt mitt tycke. Året inleddes med en mild vinter, varm vår med en hel del nederbörd. Sommaren var varm med inslag av stormar med kraftiga regn och hagel men från och med september stabiliserades vädret med milda temperaturer. Skörden beskrivs som mycket bra med druvor som ger viner med fin balans, härlig fruktighet, bra syra och mycket energi. Vinerna påminner om de från 2019 men med lite mer klarhet i frukten och ett inslag av röda frukter och bär.

Bild från DinVinGuide

Barbera och Nizza i fokus. Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer