Svenska flaggan
Frukt och vinbål
Skriven av Magnus Reuterdahl

Bålens dag

Bålens dag infaller den 20 september. När jag såg det tänkte jag direkt, bål, det är något jag inte druckit på länge. Syftet med bålens dag handlar inte om dryck utan stora eldar, men jag tycker det är roligare med drycker. Därför har jag i stället gått på memory lane och rört ihop bål efter gamla och nya recept. Häng med!

För mig är bål kopplat till min uppväxt. Det var något vi bjöds på vid skolavslutningar, födelsedagsfester och andra högtider. Dessa bål var de vanligen baserade på läskeblasklikande cider och juice samt olika frukter och bär. Där och då kändes det synnerligen lyxigt och gott.

När jag blev lite äldre gjorde vi egna bål. Vi rörde ihop dem på likande sätt som tidigare men spetsade dem med vodka och/eller ljus rom. De fungerade perfekt som en enkel förfestdrink. Efterhand övergavs dessa ganska sötsliskiga hopkok mot drinkar i stället. Det kändes vuxnare och mer sofistikerat. De var också godare, men efterhand har jag insett att det går att göra riktigt bra och goda bål!

På senare år är det främst sangria som slunkit ned, i Spanien eller på spanska restauranger. Bålens dag gav mig dock en anledning att titta tillbaka på gamla recept i tidningar som Allt om Mat och äldre böcker om festmat. Många recept kändes ganska daterade, uppenbarligen vill man ha sötare drycker förr. Jag hittade dock också några som inspirerade och som med en liten uppfräschning inte blev så dumma. Nedan hittar du receptet på en sådan samt en på sangria.

Bild från DinVinGuide

Vad är bål?

Ordet bål kom till Sverige på 1700-talet från England och refererade då till de skålar som man blandade punch i. I Sverige blev det såväl namnet på skålen som innehållet. Traditionellt är en bålskål låg och rund, idag använder dock många kannor. Jag tycker dock att bål ska serveras med en bålslev.

De tidigaste formerna av bål i Sverige var likt i England en form av punsch. Under 1700-talet serverades den vanligen varm och gjordes på en blandning av arrak, socker, vatten, te och citron. Under 1800-talet började den svenska punschen att tappas på flaska och produktionen professionaliserades. Med detta förändrades drycken. Då började vi också dricka den kall och mer som en avec än som en bål.

Namnet Punch bowl kommer som sagt från England. Ett klassisk eller kanske ökänt punch recept är Amiral Russells punch. Den ska ha serverats på juldagen i Alicante år 1694, ur en fontän, i amiralens trädgård. Enligt legenden ska fontänen varit stor nog för att en skeppsgosse ska ha suttit i en liten båt och serverat gästerna. Det sägs att de gjort tillräckligt mycket för uppemot 6000 gäster.

Amiral Russells punsch

  • Fyra hogsheads (ca 1000 liter) brandy
  • 250 gallons (ca 1000 liter) av malagavin (ett sött vin gjort på druvorna moscatel och pedro ximénez)
  • 20 gallons (ca 75 liter) av limejuice
  • 25000 citroner
  • 1300 pounds (ca 590 kg) socker
  • 5 pounds (ca 2,3 kg) riven muskotnöt
  • Åtta hogsheads (ca 2000 liter) vatten

Det finns flera varianter på receptet, detta kommer från Esquire drink book (1957) och är baserat på Per Wondrich recept i The Edinburgh Advertiser från år 1772. Om du är sugen på att prova föreslår jag att du gör en mindre batch. Jag ska också säga att jag inte provat denna variant, och jag är inte helt säker på att jag så sugen heller!

Bild från DinVinGuide

Bålrecept

Vid sidan av detta historiska recept har jag valt ut två bålrecept som jag faktiskt tycker är bra. Det första är en variant på ett 80-tals recept som jag tweakat något. Nummer två är en klassisk sangria som i stilen är ganska lik de som görs i Rioja, Spanien.

Från 80-talet hämtar jag denna citrusdrivna bål som är såväl fräsch som smakrik.

Pärlande Mandarin och apelsinbål a la 80-tal (ca 7 glas)

  • Grand Marnier Rouge, 2 msk
  • friskt och fruktigt vitt vin, t ex ett vitt på sauvignon blanc från Loire, ½ flaska
  • mousserande vin, ½ flaska
  • Pommac eller Champis, 33 cl
  • 2 apelsiner
  • 3 mandariner
  • 2 dl vindruvor

Skär upp frukten och vindruvorna. Blanda dryckerna och rör ned frukt och druvor i en skål. Låt stå svalt i ca en timma. Smaka av och servera med en bålslev!

Bild från DinVinGuide

Sangria

Sangria är en bål som stammar från Spanien och Portugal. Jag tycker att den ska vara gjord på ett ungt friskt och fruktigt rött vin och gärna ungt, till exempelvis ett gjort på druvan tempranillo. Jag tycker också att det ska vara frukt och bär i min sangria!

Recept

(8-10 personer)

  • apelsiner, 2 st
  • söta äpplen, 2 st
  • vindruvor, 2 dl
  • citron, ½
  • jordgubbar, 2 dl
  • 1 kanelstång
  • 4 dl apelsinjuice
  • 3 msk sockerlag
  • 6 cl vit rom eller brandy
  • 1 flaska rött vin
  • 3 dl cava

Skär upp frukten i lagom stora bitar, det går också bra att ha i blåbär, björnbär eller persika eller andra frukter och bär du gillar. Rör ihop vätskorna lägg i frukten, låt stå svalt (kylskåpskallt) i någon timma. Smaka av. Jag vill att min sangria ska vara lite syrlig, vill du ha mer sötma så kan du toppa med lite mer sockerlag. Sedan är det bara att servera!

Ha en underbar bålens dag!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Bålens dag

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer