Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
kräftskiva, egen lag, kräftor
Skriven av Magnus Reuterdahl

Baijiu och kräftor

Baijiu och kräftor. Det är dags för World Baijiu Day igen, den går av stapeln under en dryg vecka, 6-15 augusti. Inte en kopp eller ett glas ska var torrt, borden ska digna av kinesisk mat och ordet ganbei ska eka emellan väggarna. I år sammanfaller den högtid med vår svenska kräftpremiär, därför tipsar jag om några baijiu som passar bra med just kräftor.

Jag dricker inte särskilt mycket ren sprit, jag föredrar vin men till och från så slinker det ned en nubbe, en avec eller några små baijiu. Nubben har i sommar dansat i halsen till midsommar och kommer åter att bjuda upp smaklökarna till dans under höstens kräftskivor. Till dessa kommer jag också ha med mig lite baijiu, dvs kinesiska sprit. Jag kommer också ha med mig lite så kallat Shaoxingvin, en typ av kinesiskt vin gjort på ris som i smaken är lite besläktat med sherry och passar utmärkt till just skaldjur.

Foto raphael cameron

Bajiu och Kräftor

Baijiu kan tyckas vara en udda fågel vid kräftskivan eller i det svenska spritskåpet. Den har dock en hel del gemenast med svensk snaps, mer än vad man kan tro. Bägge är spritsorter att dricka till maten snarare än dricka som en avec. Med alla kryddningar vi har kan vi dessutom lätt kombinera snapsarna med maten för att få extra njutning. Baijiu är inte kryddad på samma sätt som våra snapsar de är istället anpassade efter Kinas många olika kök. Vissa passar bättre till het mat andra till fisk, skaldjur och grytor med mera. I Kina äter man en hel del kräftor, dock inte smaksatta och tillagade precis så som vi är vana vid.

Förutom att jag tar med baijiu till kräftskivan så tar jag med mig det traditionella kinesiska sättet att dricka den, i små glas som rymmer 1-2 cl. Det gör att man kan dricka fler skålar under en kväll än om man sveper 4:or eller 6:or.

Baijiu

Det sägs att Kina producerar tillräckligt med baijiu varje år för att fylla tillräckligt många baijiuglas för att de ska nå månen om de staplades på varandra (http://www.worldbaijiuday.com)

Baijiu och kräftor

Än så länge har vi inga mängder med Baijiu att välja emellan här i Sverige, trots att det enligt uppgift produceras omkring 10 miljarder liter per år. Genom Systembolaget kan du beställa elva olika sorters baijiu för tillfället och dessa är riktigt bra.

I Sverige har vi en profet, en baijiuiälskare som gör allt för att få oss att få upp ögonen för denna lite annorlunda sprit. Hans namn är Ludvig Sääf. Han gör det genom att genom att importera och presentera denna stil av dryck på restauranger, mässor och på event som World Baijiu Day.

Baijiu Surfers
Ludvig Sääf

Om du vill få en resa in i baijiuns värld rekommenderas varmt en av Ludvigs baijiu-provning som du kan boka på Surfers i Stockholm. Vill du prova skaldjur i kinesisk stil rekommenderas ett besök på R.Asia, det är dock inte varje dag han har hummer på menyn så det får du boka i förväg.

Till skaldjur och därmed också kräftskivan så rekommenderar jag den stil som heter light aroma baijiu eller Laobaigan aroma baijiu. Den senare har vi dock inte i Sverige, än så länge. En annan som stil som jag tror skulle passa fint är sauce-aroma, dvs en baijiu med lite umami och sojatoner. Läs mer om baijiu och de olika stilarna i denna artikel.

BaijiuBeijing Red Star Erguotou Baijiu 8 Years, Baijiu, Kina, 387:-, Nr 83237, Systembolaget beställningssortimentet (500 ml)

Light aroma. Beijing Red Star Erguotou Baijiu 8 years är en fruktig lite blommig och fräsch baijiu. I smaken finns gröna äpplen, citrus och torkade blommor och en lätt aromatisk ton. Här finns också en liten ostighet som minner om brie. I avslutet finns en lite jästig nötighet och en spritig eldighet.

Smakrik och fräsch!

BaijiuBeijing Red Star Erguotou Classic Baijou, Baijiu, Kina, 364:-, Nr 83159, Systembolaget beställningssortiment (500ml)

Light aroma. Classic Red star är lite mer rustik, smakrik och lätt volatil. Doften och smaken får mig att tänka på jenka tuggummi. Till detta finns en fin fruktighet med smak av mogna stenfrukter, blommor och en dos fruktsötma som behövs för att balansera alkoholhettan. Detta är en baijiu som är direkt och distinkt i smaken, i detta finns både en viss liten vasshet och oljighet samt en exotiskt kryddighet vilket ger den skjuts. Alkoholhettan biter av vilket gör den mer rustik i stilen.

Lite spretig, renande och riktigt god!

BaijiuKweichow Moutai Feitian, Baijiu, Kina, 2727:-, Nr 86518, Systembolaget beställningssortiment (500ml)

Sauce aroma. Kweichow Moutai Feitian är bland de mest exklusiva baijiu du kan dricka. I doften finns en umamiton som drar åt ljus soja kombinerat med vita blommor och kryddiga örter. Stilen är förhållandevis mjuk och mild. I smaken finns toner av mogna stenfrukter, vita blommor, torkade örter, exotiska kryddor och valnötter. I avslutet finns en liten spelande sötma som ger den balans och döljer lite av alkoholens eldighet.

Elegant och komplex.

Kuaijishan 8 Years Huangjiu Shaoxing, risvin, Kina, 293:-, Nr 80560, Systembolaget beställningssortimentet

BajijuLåt oss avsluta med en katt bland hermelinerna, ett Shaoxing vin. Detta är lagrat i 8 år, det är torrt vin och har en ton som närmast kan liknas med en sherry fino men med större djup i smakerna och mer umamitoner. Vinet är dock inte fortifierat utan håller 14% alkohol. I smaken finner vi gula plommon och en hint av citrus, fina jästiga toner och smak av såväl hasselnötter som mandel. I avslutet finns också lite havsstänk som ger extra fräschör samt en ton som minner om den typ av humlebeska som ofta finns i ale.

Smakrikt, elegant och komplext. Utmärkt till skaldjur och fisk.

World Baijiu Day 2021 (6-15 augusti)

World Baijiu Day går av stapeln mellan den 9 augusti men firandet startar redan den 6:e med Baijiulato = baijiu + gelato, dvs baijiuglass hos StikkiNikki i Stockholm. Det kommer också vara banketter på R.Asia den 8 och 15, dessa är dock sannolikt fullbokade sedan länge och jag hoppas att alla kinesiska restauranger har fyllt på sina baijiu förråd till denna period. Läs mer om World Baijiu day här. På bilden nedan ser du Ludvig, herr Chen och en av kockarna på R.Asia skåla under förra World Baijiu day!

Leta upp en riktigt bra Restaurang, ät kinesiskt (undvik buffén) och be att få lite välsmakande baijiu till maten.

Ganbei!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer