Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
årets vinjulklapp
Skriven av Magnus Reuterdahl

Årets vinjulklapp 2018

Har du hört vad som är årets julklapp? Brukar du köpa den, till dig själv eller andra. Varför inte köpa en vinjulklapp istället. I helgen infaller första advent. Då börjar tankarna snurra om julklappar, om julmat och vilka viner som ska inmundigas. Det är ju saligare att ge än att få, men visst är det kul med presenter som flera kan njuta av.

När jag började att tänka på julklappar så kände jag mig tvungen att googla årets julklapp. I år är det det återvunna plagget. Jag säger: bä! Om det finns någon rättvisa i denna värld så borde årets julklapp handla om vin. Så tänker jag i och för sig varje år.

Tomtar

Som med de flesta av julens traditioner så är årets julklapp en ganska ny tradition. Det var en kampanj som Svensk Handel startade 1988.

Ska jag vara ärlig har jag nog aldrig köpt eller fått årets julklapp. Gångna julars årets julklappar inkluderar åtminstone några köksattiraljer, dock inga vintillbehör. År 1988 en bakmaskin, år 1990  wokpannor, år 2002 kokböcker och år 2011 en matkasse. Eftersom handeln inte verkar hitta rätt vingrej så kommer här några tips på årets vinjulklapp.

Vinglas

Vem kan leva förutom rätt vinglas?  Det finns många att välja på, jag dricker dock helst ur Zalto eller Riedel. Ska jag välja bara ett glas så blir det Zalto universal. Riedel har dock många spännande specialglas. Köp till dig själv, eller till någon behövande. Jag har till exempel köpt till mina föräldrar, så jag vet att jag har något vettigt att dricka ur när jag kommer hem!

årets vinjulklapp

Torkställ för vinglas

Har du bra vinglas behövs ett torkställ för vinglas. Ska jag vara ärlig så diskar jag sällan mina vinglas. Det är inte kul att få smak av diskmedel är i glaset. Det är inte heller kul att få fruktflugor eller oavsiktligt rosévin om du inte rengör dem. Jag brukar skölja mina glas i riktigt varmt vatten. Vid behov använder jag en nappflaskdiskborste för att rengöra dem om de blivit riktigt skitiga.

årets vinjulklapp

Vinkaraff

En bra vinkaraff behövs alltid. Det är en nödvändighet i varje hem. Även här rekommenderas Zalto eller Riedel. Zaltos karaffer är utmärkta, Riedels är mer spektakulära men det finns också kul karaffer att hitta av mindre glasproducenter. När du inte fyller dem med vin så är de konstverk som lyser upp hyllor eller skåp. På bordet kan också en snygg karaff ersätta vilken centerpiece som helst. Är vinet spektakulärt så blir det ännu bättre! Det viktigaste med en karaff är att den ger vinet yta så att det får syre och att de är bra att hälla upp vin ur.

årets vinjulklapp

Vinböcker

År 2002 var kokbokens år, nu är det dags för vinböcker! Varje år kommer det ut många bra böcker om vin. I år har min kollega här på DinVinguide.se, Fredrik Schelin, släppt en av årets mest spännande böcker. Förutom att det är en riktigt bra bok så får du här också massor med tips inför nyåret. Champagne : 49 miljoner bubblor i en flaska champagne. Boken finns i de flesta bokhandlar, digitalt såväl som fysiska! Läs mer om den i DinVinguide.se, Anders Levander skriver om den här.

årets vinjulklapp

Vill du lära istället lära dig om eller väcka lusten rörande orange vin och naturviner så rekommenderas Amber Revolution – how the world learned to love orange wine skriven av Simon Woolf.  Jag skrev om boken tidigare i höstas här.

How the world learned to love orange wine

Vill du köpa en julklapp till Magnus, dvs årets riktiga julklapp 2018

årets julklappJag har allt ovan så när det kom till min egen önskelista fick jag tänka till. Vad saknas i mitt kök eller till vin? Jag kom på något som har kopplingar till bägge. Vilket kök kan vara utan en ankpress? Vilken kock med självaktning kan känna sig hel utan en? Vem har inte en pinot noir som förtjänar en pressad anka?

En ankpress är ett verktyg med vilket du pressar ut det mesta av de bästa ur ankskrovet i syfte att framställa sås. Dessa droppar blandas med bland annat rött vin och congac. Allt för att inget av djuret ska gå till spillo och för att skapa fantastiska smaker. De är dock förhållandevis dyra…

…så känner du att du vill göra min jul så, ja då vet du vad jag hoppas på, under granen.

Glad första advent alla!

Magnus Reuterdahl

  • Zalto vinglas och karaffer hittar du bland annat hos vinglaset.se
  • Riedel vinglas och karaffer hittar du bland annat hos Riedel
  • Torkställ för vinglas och Laguiole stekknivar hittar du bland annat hos Vinet & glaset där hittar du också mycket annat bland annat en av de rekommenderade böckerna.
  • Vinböcker hittar du annars hos olika bokhandlare på nätet eller i fysiska butiker
  • En ankpress hittas oftast hos auktionshus eller på antikvariat (leta!)

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer