Äppel, päppel, pirum, parum…

Den 25 september är det äpplets dag. Äpplet har varit med oss under mycket långt tid, det är faktiskt mycket äldre än oss människor. I Norden har det funnit som vildäpple sedan åtminstone stenålder och äpplen som vi känner dem idag sedan åtminstone medeltiden. Idag funderar jag lite på äpplen, dess historia och drycker gjorda på äpplen. Häng med!

Äppel, päppel, pirum, parum…

Jag tror att nästan alla i Sverige har en relation till äpplen. De växer i våra trädgårdar och vi äter dem som äppelmos, i pajer, som nyplockade äpplen eller gör dryck av dem, med mera.  Äpplena är också en del av vårt språk, till exempel i uttryck som äppelkindade barn eller ordstäv såsom äpplet faller inte långt från trädet eller att bita i det sura äpplet. Det senare har jag dock alltid haft svårt att förlika mig med, jag kopplar mer äpplen till det söta än det sura, även om de ibland också kan vara härligt syrliga.

För mig är äpplen något som jag kopplar till barndomen. Jag minns hur man suktade efter äppelpaj med vaniljsås och den där lite busiga känslan när man pallat ett äpple. Nu ska jag dock inte uppmana till brott, inte ens så små. Ofta hängde dock de där dignande äppelträdens grenar långt utanför tomtgränserna och blev en alltför stark lockelse för en ung och hungrig gosse. Ett vackert, saftigt och gott äpple som bara liksom väntade på att någon skulle sätta tänderna i det.

Äpplets historia – från bär till saftig frukt

Kanske sitter vår kärlek till äpplen i generna, åtmintsone det där suget efter dem. Äpplet har funnits med oss under mycket lång tid. De är betydligt äldre än mänskligheten. Viss forskning indikerar att de första äpplen utvecklades i de södra och centrala delarna av Kina för si så där 10–20 miljoner år sedan. Nu hade vi nog inte känt igen dem som äpplen om vi hade sett dem. Forskarna tror att de mer likande våra dagars rönnbär.

höströda viner

Med hjälp av fåglar spreds fröna och några av dem hamnade så småningom i isolerade dalgångar i det som idag är Gansuprovinsen och Himalaya. Detta skedde för omkring 4-5 miljoner år sedan. Där utvecklades de förhållandevis isolerat, bland annat tack vare hjortar, vildsvin och andra djur som kalasade på frukterna. De älskade de största och sötaste frukterna, varför just dessa spreds i området. Djuren skapade en sorts naturlig selektering och frukterna blev med tiden större och sötare. Gradvis ändrades de till något som kan att börja likna dagens äpplen.

Människans äpplen

Det var dock ännu många år innan vi människor kom att hitta dem. Det skedde för omkring 10-12 000 år sedan. Dessa första äppelätare tog med sig de goda frukterna, och på så sätt kom så småningom de stora, söta äpplena att så sakteliga sprida sig hela till Mellanöstern. Här lärde sig de första jordbrukarna att odla frukterna och utveckla ymptekniken och vips har det domecitiserade äpplet skapats (malus domestica), en första mänsklig selektion av de bästa sorterna. Efterhand spreds sig kunskap om äpplen och hur de odlades från Mellanöstern till det antika Grekland och senare genom Romarriket. De förde det i sin tur dem vidare genom sin expansion norrut till Centraleuropa. Till oss i den kalla Norden kom de sannolikt med munkarna och de första klostren på 1100-talet.

Att äpplena snabbt blev viktiga kan vi se i att de förekommer i antika källor som symboler, till exempel i skapelseberättelsen i Bibeln där Adam och Eva äter av kunskapens äpple. Senare har de blivit en symbol för kungamakten genom det så kallade riksäpplet som använts av härskare sedan tidig medeltid som symbol för kunglig makt.

Svenska äpplen

De första källorna som nämner äpplen i Norden hittar vi i Snorre Sturlassons Edda, som sammanställdes omkring år 1220, men handlar om äldre händelser och skeenden. Det finns dock betydligt äldre spår av äpple gjorda i samband med arkeologiska undersökningar, bland annat från stenåldern i Alvastra pålbyggnad vid Omberg, daterade till ca 3000 f.Kr, men också från brons- och järnåldern. Majoritet av dessa är dock sannolikt från vildäpplen (malus sylvestri).

Många av de äpplesorter (malus domestica) som kom in med munkarna och som de förädlade finns kvar ännu idag. Men det har också tillkommit många efterhand. Idag finns det mer än 200 olika äppelsorter i Sverige varav fler är unika för Sverige och Norden.

Det tog dock ett tag för oss att ta denna nyhet till våra hjärtan. Inledningsvis vad det främst munkar, präster och adel som lockades av dem, efterhand hittade borgerskapet dem. De lät musta och safta äpplena eller göra mos av dem, men också äppelvin. Under 1700-talet börjar sedan bönder och ståndslösa inse att de var något gott och började att äta mer av dem. Fram till dess ansåg de vanligen att frukt i allmänhet och äpplen i synnerhet var skadligt för magen. För mig är frukt- och bärvinerna lite särskilt intressanta. Vi kan läsa om dem i Olaus Magnus Historia om de nordiska folken från 1500-talet. Han är dock föga imponerad av dem och kallar dem för konstgjorda viner beredda av päron, äpplen, mispelfrukt och rönnbär. Vidare berättar han att de vanligen smaksattes med peppar, ingefära och nejlikor. De kom dock att bli bättre!

Inledningsvis gjordes frukt- och bärvinerna till de som hade råd och var nog lite av en lyxprodukt. Efterhand blev de fattigmansvarianter av klassiska viner och kallades således för champagne, maderira eller portvin. Allt var dock inte dåligt. En känd producent var Knutstorps gård i Småland. De producerade frukt- och bär viner under åren 1879 till 1970. Mest kända blev de för sina mousserande viner som gjordes med traditionell metod. Ett av vinerna hette Knutstorp Sparkling som de producerade cirka 40 000 buteljer årligen av.

Karl Oskar reste sig och gick ut, han gick bort till apeln. Från en av de lägsta grenarna tog han ner ett stort och grannt äpple.” Han lade det stora äpplet på Kristinas täcke. ”Titta här! Dina astrakaner ä mogna!”. Kristina förmådde inte bita i äpplet, hon smekte det bara med läpparna – men hon kände igen det: ”Dä smakar som våra äppel. Våra äppel där hemma!” (Ur boken Sista brevet hem - Vilhelm Moberg, 1959)
receptKlassisk äpplepaj med havresmul och kanel
Klassisk äpplepaj med havresmul och kanel
Läs mer

Att dricka äpplen

Knutstorps gård producerar inte längre några bubbliga drycker men det finns många andra som gör det. Sedan några år har vi åter en stor mängd producenter som gör härliga och friska drycker på äpplen, nuförtiden är det dock främst must och cider. Nedan hittar du några av mina favoriter. Utöver detta finns det ju också strålande spritsorter såsom Calvados och Armagnac.

Jag börjar dock med den dryck som fick mig att på allvar förstå potentialen i att göra högkvalitativ dryck på äpplen, en iscider.

Brännland Iscider Apple Ice 2023, Sverige, 149:-, Nr 73799

Detta är en härligt äpplig dryck, smakrik och frisk med inslag av såväl färska äpplen som äppelpuré, kvitten och grapefrukt kantat av en fin sötaktig kryddighet. Avslutet är långt och bär med sig såväl en fin sötma som och lite skalbeska som bryter av. Utmärkt till ost eller äppelpaj.

Maglehem n:o 4 – 2023, Sverige, 59:-, Nr 11575  (alkoholfri)

Här finns en frisk äppelton med tydlig smak av röda äpplen lite söta äpplen och en hint av lite mer syrliga äpplen i bakgrunden kantat honung och vita blommor. I avslutet finns en liten skalbeska med smak av äppelskal. En utmärktdryck till fläskkött och fågel.

Expérimental de Christian Drouin JM Angels 12 Ans, Normandie, Frankrike, 7541:-, Nr 11250

En 12-årig calvados som har såväl finess som rivighet, en lätt stenrökighet och stensälta samt en hint av rom. Här har vi smak av äpplen, stenfrukter kantat av kanderat socker. Trots den där lekfulla sötman med inslag av vanilj är det torrt kryddiga som står ut för mig. Häromdagen fick jag prova att dricka det på ett nytt sätt vilket gav helt nya dimensioner av njutning, skvätt någon centiliter över ett färskt ostron och svep i dig det hela. En fantastisk kombination!

Brännland Iscider Apple Ice 2023

Must äpplen
Bild från DinVinGuide

 

 

 

 

 

 

 

 

Med det säger jag skål och gu tår!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Äppel, päppel, pirum, parum…

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Text: Magnus Reuterdahl