Svenska flaggan
Alsace
Skriven av Magnus Reuterdahl

Alsace en stjärna på himlen

När man dricker ett riktigt bra vin från Alsace förstår man varför det är en av de klassiska vinregionerna. Vinerna är eleganta, komplexa, friska och har en underbar längd. DinVinguide.se fick prova igenom en del av Gustave Lorentz viner.

Då och då dricker man ett vin som påminner om hur bra vinerna från en region egentligen är. För en tid sedan provade jag ett antal viner från vinproducenten Gustave Lorentz i Alsace, Frankrike. På Bolaget finns deras instegsviner på butikshyllan. De är viner som är en bra väckarklocka om du vill hitta tillbaka till Alsace eller inte kan området. Det som verkligen höjer pulsen är dock deras viner i beställningssortimentet.

Alsace

Jag provade igenom ett antal av deras viner gjorda på riesling och pinot gris. De gör också riktigt trevliga viner på gewurztraminer och pinot blanc med mera. Den röda tråden genom alla de viner jag provade är renhet, stringens och elegans. De känns traditionella i den mån att de smakar Alsace men känns ändå moderna och fräscha och är långt från bilden av lite tunga viner med mycket ekfat och hög alkohol.

vinprovning

Under provningen har jag i bakhuvudet årets vinskördar i Bourgogne där har man förlorat upp mot 60-70% i vissa fall upp mot 90% av skördarna. Enligt rykten finns det välkända producenter som inte kommer producera något vin alls. Oavsett vilket kommer priserna på dessa viner att gå upp. Gillar man de där riktigt fräscha, steniga vinerna från Bourgogne då är det läge att vända blicken mot Alsace. Återupptäck området och dess viner – du kommer inte bli besviken! I Alsace är 2016 dessutom ett bra år.

Gustave Lorentz, Alsace, Frankrike

Vilka är då Gustave Lorentz? Det är en relativt stor vinproducent, det vill säga de är stora för att komma från Alsace. Företaget grundades 1836. Idag äger de 33 hektar med vingårdar kring byn Bergheim, dessa är ekologiska. Utöver det köper man också in druvor, främst från närområdet, som används i de billigare vinerna. Totalt gör man cirka två miljoner flaskor vin om året.

De gör riktigt bra viner på riesling, pinot gris och blanc samt gewurztraminer. Som i så många fall är det dock beställningssortimentet som gäller om man vill hitta det bästa och mest spännande vinerna. Instegsvinerna ligger strax under hundringen och man behöver inte betala mycket mer för att verkligen känna uppväxlingen av en extra 20-lapp eller lite till.

Gustave Lorentz, Alsace på Systembolaget

Riesling

Alsace

Evidence Riesling 2014, 119:-, Nr 75875, Systembolaget beställningssortimentet

Ett härligt ungt fin men en riktigt bra linjär syra. I smaken finns gröna äpplen och en fin stenig ton som drar mot sälta. Det är ett härligt rieslingvin med en intensiv ton som jag verkligen tycker om.

Alsace

Riesling Lieu dit Burg 2012, 169:-, Nr 75756, Systembolaget beställningssortimentet

Här finns lite mer intensiva frukttoner med inslag av äpplen och citrusfrukter. Vinet har en lätt krämighet och en hint av petroleum. Eftersmaken är lång, syran genomgående och det har en fin stenig ton. Vinet är elegant och komplext med ett fint djup utan att tappa något av fräschören – ett härligt vin för sig självt eller till mat.

Alsace

Riesling Altenberg de Bergheim grand cru 2008, 289:-, Nr 74064, Systembolaget beställningssortimentet

Jag provade årgång 2010 denna  gång (det är på väg in), ännu säljs dock 2008 på bolaget. Personligen tycker jag 2010:an är en aning vassare och har lite mer potential om man vill lagra det.

Vinet har ett fint djup och en härlig längd, syran är strålande och mineraliteten bygger på densamma vilket ger häftig fräschör. Det är dock i yngsta laget, men gillar man syra är det bara att hälla upp. Låt det gärna få lite syre och en aning temperatur – då kommer en fin stenfruktig ton med en hint av persika, citron samt blommiga och aromatiska örter fram. Det här är ett elegant, långt och helt enkelt underbart vin med komplexitet och charm. Drick nu eller lagra åtminstone 3-5 år eller mer.

Pinot Gris

Pinot gris är en underskattad druva. För att den ska bli kul måste dock druvan växa på rätt plats och tas om hand på rätt sätt. Så är fallet hos Gustave Lorentz.

Alsace

Evidence Pinot Gris 2014, 129:-, Nr 75542, Systembolaget beställningssortimentet

Vinet har en ren lite stenkryddig ton med en citrustoner. Det har också struktur samt en liten fet ton som drar åt vaxiga äpplen. I avslutet finns en fin grapefruktbeska samt en liten umamiton. Det är ett härligt matvin, till exempel till grillad fisk.

Alsace

Pinot Gris Lieu dit Schofweg 2013, 189:-, Nr 74073, Systembolaget beställningssortimentet

Vinet är torrt och friskt. Det har inslag av söta örter och gråa hårda päron. Syran skär igenom en lite fyllig kropp vilket ger balans men också spänning. Det är ett sådant där vin som charmar och förför och skriker efter lite härligt rinnig ost. En favorit när det kommer till pinot gris.

Alsace

Pinot Gris Altenberg de Bergheim Grand Cru 2010, 289:-, Nr 72652, Systembolaget beställningssortimentet

Min första tanke när jag smakar på detta är: Gåslevervin! Det här vinet skiljer sig från vinerna ovan i stil. Här finns lite restsötma och boytritstoner, honung och nötter kombinerat med stenfrukter och exotisk frukt. Eftersmaken är lång och komplex med en fin stenig ton som ger lite sälta. Vinet känns mer traditionellt i stilen och har inte riktigt samma fräschör som de övriga. Dock finns det en fin syra som skapar balans och gör det till ett riktigt trevligt vin.

Kommande läckerheter – Gustave Lorentz Addict 2010

För många är Clos Ste Hune den givna stjärnan i Alsace. Det är ett sådant vin som kan ge en ståpäls och hjärtklappning för att det är så bra. Samtidigt tittar man på prislappen och tänker, ja, ja för det priset ska det vara bra. Under provningen fick jag prova ett vin som släpps i vår: Gustave Lorentz Addict 2010. Det är gjort på riesling och utstrålar elegans, komplexitet och stentoner. Syran är lång och linjär, smakerna koncentrerade och fokuserade, det finns en intensivitet och nerv som går genom vinet. Jag är förälskad! Detta är en klar utmanare på Alsace stjärnhimmel. När den kommer, kommer det sannolikt inte många flaskor, håll dig utkik och vässa armbågarna!

Passa på att njuta av lite Alscae till julen. Dessa viner passar riktigt fint på julbordet.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer