Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vårens bästa roséchampagne
Skriven av Fredrik Schelin

Vårens bästa roséchampagne

Det är nu under soliga vårdagar som rosévinerna kommer fram. Men även den rosa champagnen. Öppna gärna en flaska roséchampagne och njut av ett glas i vårsolen.

Vilken typ av champagne dricker jag i vårsolen?

Vårens bästa roséchampagne

När solen skiner och det är varmt vill jag ha något svalkande och rosa i glaset. En krispig och bärig champagnerosé med sin svalkande rödäpplighet, distinkta blodcitrus och mineralitet är för mig en underbar törstsläckare.

Efter en lång dag i vårsolen behöver man fylla på depåerna och då passar det med lite ost och chark. Till det lite feta och salta tilltugget dricker jag gärna en champagne med lite mer karaktär och ålder. Champagne gillar fett och salt i maten du väljer men med lite ålder i vinet så kommer även andra smaker utvecklas.
Under kvällarna tänder vi ofta grillen hemma hos mig, vi älskar att grilla vårens fina primörer. Det hamnar även fisk på grillen, då gärna i folie med grädde och smör tillsammans med nykokt potatis, vilken härlig vardagslyx. Nu vill jag gärna ha en champagne med lite mer karaktär som orkar med umamin i grönsakerna men också fisken med smöret och grädden. Då väljer jag en roséchampagne som har sett insidan på ett ekfat. Den kommer med sin mer burgundiska stil att gifta sig perfekt med smöret och grädden och lyfta allt till en ny nivå.

När middagen har lagt sig och man blir lite sugen på något sött. Det är då man tar fram sin mer fruktiga rosa champagne. Det är en matchning gjord i himlen med en fruktig dessert serverad med en bärig roséchampagne. Det blir en perfekt avslutning på en vårmiddag hemma hos mig.

När solen skiner och det är varmt vill jag ha något svalkande och rosa i glaset
Till det lite feta och salta tilltugget dricker jag gärna en champagne med lite mer karaktär och ålder
Nu vill jag gärna ha en champagne med lite mer karaktär som orkar med umamin
Det är då man tar fram sin mer fruktiga rosa champagne
Med en stopper kan du återförsluta flaskan och spara innehållet till senare.

Vårens bästa roséchampagne

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer