Svenska flaggan
Vårens bästa mousserande rosé - DinVinguide Vårens bästa
Skriven av Fredrik Schelin

Vårens bästa mousserande rosé

Aldrig har mousserande rosévin varit så populärt som nu. Och visst är det gott, användbart och otroligt vackert!
Läs mer om våra val av vårens bästa mousserande rosé.

Vårens bästa mousserande rosé

Det finns ett antal olika typer av rosa bubblor på marknaden med stora skillnader i pris, kvalitet och stil.  Betänk att vinerna har olika ändamål och användningsområde!

Vissa bubbel är flirtiga, fruktiga med lite sötma och bör njutas väl kylda i bersån. Okomplicerat. Vissa har mer struktur, brödighet och syra och kräver lite mat för att riktigt glänsa. De kan till och med ha lite strävhet, tanninstruktur, som kommer från skalen på druvan och passar då extra bra att matcha med just mat.

Gemensamt har de trots sin skillnad i smak och pris. De är vackra i glaset. Vem blir inte glad av ett vackert glas rosa bubbel?

Italienska rosa bubblor

Vårens bästa mousserande rosé

Italienarna gillar bubbel. De dricker både prosecco och mousserande gjort enligt traditionell metod, kallat Metodo Classico. Korkarna poppas när man firar något, som aperitivo eller bara för att det är gott och festligt.

Trento doc

Ferrari Rosé. Nr 76293. 199 kr

Vinrankorna växer på kullarna vid bergen i Trentino, 300 meter över havet och med sydöstlig och sydvästlig exponering. Druvorna skördades för hand i slutet av augusti och början av september. Efter en första jäsning följer en andra jäsning på flaska i minst 20 månader. Här blandas chardonnay med pinot noir vilket ger ett stramt, rödbärigt och elegant charmerande vin med  toner av granatäpple, tranbär, röda skogsbär, syrliga röda körsbär, örtkvistar med ett stort drickbegär.

Prosecco doc

Prosecco görs i Venetien i norra Italien i ett område som heter Valdobbiadene. Huvuddruvan heter glera. Bubblorna uppstår genom en andra jäsning i ståltank, där man tillsätter jäst och socker i vinet. Därefter lagras vinet på ståltank innan buteljering. Prosecco har även blivit poppis i Sverige de senaste åren, vilket bidragit till ett rejält utbud. Priserna är ofta snälla och vinerna är i regel lättdruckna och flörtiga. Förra året skrev man om vinlagarna i Prosecco vilket gör det numera möjligt att producera Prosecco rosé. Det har vi märkt då marknaden svämmar över av det rosa bubblet. Här är två utvalda favoriter.

Jeio Prosecco Rosé Brut 2019. Nr 50659. Pris 149 kr

Pang på med charmig rosa frukt! Vilda hallon, körsbär, färska örter, viol och pigga syror fyller glaset. Vi fyller på igen och sippar till vårsolen och antipasti.

Castelmare Prosecco Rosé Extra Dry 2019. Nr 70385. Pris 89 kr

Rosa prosecco gör premiär! Här får vi ett charmigt glas fyllt med smultron, hallon, tranbär och mjuka bubblor. Poppa till snittar på lax, sallad med räkor eller bara för att det är helg!

Bild från DinvinguideBild från DinvinguideBild från Dinvinguide

 

 

Spanska rosa bubblor

Vårens bästa mousserande rosé

Spanien har givetvis sin Cava. Ett mousserande vin som görs på samma sätt som en champagne. Här är några av mina tips på god cava, med rosa kulört. Serveras till charkuterier, förrätter på skaldjur och som en uppfriskande aperitif.

Loxarel A Pèl Rosé Brut Naturé Reserva. Nr 72692. Pris 119 kr

Seriös energikick i rosa format från Spanien. Syror och mineraler trängs med sirliga röda bär, stenrök, rosa flingsalt och rosagrape. Torrt och mycket gott!

MIM Natura Pinot Noir Brut Reserva Rosé 2016. Nr 77716. Pris 129 kr

Fruktig och uppfriskande cava, som blir en pålitlig vän i sommar till grillad lax, räkor på spett och gärna sval gazpacho på vattenmelon. Röda plommon, körsbär, skogsbär och vilda örter bubblar ur kupan.

Dignitat Organic Rosé Brut. Nr 77276. Pris 129 kr

Härlig vår- och sommarcharmör laddad med lockande frukt. Spännande blend på grenache, monastrell och spanska druvan trepat som bjuder på skogsbär, björnbär, friska syror och vilda örter. Farligt lättsippat!

Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide

 

Franska rosa bubblor utanför Champagne

Vårens bästa mousserande rosé

Bubbel från Frankrike? Champagne så klart! Fast Frankrike gör mycket mer än så. Här finns något som heter Crémant, vilket är mousserande som är gjort utanför Champagnes gränser. Det finns Crémant från Alsace, Bourgogne och Loire bland annat. De är också gjorda precis som en champagne, med en andra jäsning på flaska.

Jag har rotat fram några olika Cremant, som bubblar med ett rosa skimmer.

Langlois Crémant de Loire Brut Rosé. Nr 76063. Pris 189 kr

Kraften, strukturen och djupet – mäktigt mousserande från Loiredalen, fylld med friska toner av tranbär, lingon, cassis och mineralrök i den långa eggande eftersmaken.

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé. Nr 70576. Pris 189 kr

Så stramt och livligt och framför allt knastertorrt á la Davenne. Njut av den röda vibrerande frukten i form av lingon, tranbär och rönnbär som förstärkts med rökig mineral och aptitretade syror.

Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide

 

Bild från DinVinGuide

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer