Svenska flaggan
Vad är en sekt? - DinVinguide Vad är en sekt? Mousserande vin
Skriven av Fredrik Schelin

Vad är en sekt?

Vad är en sekt? I detta fallet är det ett mousserande vin, eller sekt som det kallas i Tyskland.

Vad är en sekt?

Traditionen med mousserande vin i Tyskland sträcker sig långt tillbaka historiskt, ända till 1800-talet. Det tyska hantverket med mousserande viner har pågått i århundraden. Tyska vinmakare har historiskt stått bakom flera framträdande champagnehus som bland annat Mumm, Bollinger och Krug. Det första vinhuset att producera mousserande vin i Tyskland var Kessler, som grundades i Württemberg 1826.

Med sekt avses en tysk eller österrikisk variant av mousserande vin. Tyskland är det land i världen som konsumerar mest mousserande vin per capita. Sekt kan göras antingen med samma traditionella metod som champagne eller genom charmatmetoden.

Historiskt har mycket sekt gjorts helt eller delvis på importerade druvor, men enligt tysk lagstiftning får mousserande vin endast saluföras som Deutscher Sekt (tysk sekt) om den är producerad av tyskodlade druvor.

Bild från DinVinGuide

Följande olika varianter av sekt förekommer i den tyska vinlagstiftningen:

Sekt är ett mousserande vin som uppfyller vissa grundläggande normer. Anges Deutscher Sekt eller en region (exempelvis Rhein- Mosel) måste 100 procent av druvmaterialet komma från Tyskland respektive från angiven region.

Sekt b.A. (besonderer Anbaugebiete) är ett mousserande vin som är producerat i en av de 13 kvalitetsvinregioner (exempelvis Mosel, Rheingau) som också används för stilla kvalitetsviner. Regionen måste anges. För sekt b.A. krävs en högre druvmognad än för enklare sekt.

Crémant är en tillåten tilläggsbeteckning för flaskjäst sekt b.A. som uppfyller vissa villkor, bland annat minst nio månaders lagring på jästfällningen.

Winzersekt är en tillåten tilläggsbeteckning för flaskjäst sekt b.A. som till 100 procent är framställd på tillverkarens egna druvor.

Idag kan kvalitetssekten i Tyskland vara både årgångsmärkt och druvbenämnd, ofta gjort på ren riesling eller en blend av pinot-druvor och chardonnay. Sekt produceras i samtliga av de 13 tyska vinregionerna och görs som vitt, rosé och rött vin. De kan också märkas efter restsockergrad och sträcker sig från brut nature till mild.

  • Brut nature: 0-3 g/l
  • Extra brut: 0-6 g/l
  • Brut: 0-12 g/l
  • Extra dry: 12-17 g/l
  • Dry: 17-32 g/l
  • Semi-dry: 32-50 g/l
  • Mild: >50 g/l

Vad är hemligheten bakom ett fantastiskt mousserande vin?

Det är ingen hemlighet att ett utmärkt basvin är nödvändigt för att göra ett fantastiskt mousserande vin. Därefter är det givetvis vinmakaren som sätter pricken över i:et och prägeln på det färdiga vinet. Nyckeln är den andra jäsningen, som kräver precision och kunskap. Vinerna vilar i källaren på jästfällningen under månader, innan de varje dag med stor noggrannhet roteras med flaskhalsen neråt i en pupitre, eller ”Rüttelpult” som det heter på tyska. Denna process tillåter jästfällningen att lägga sig ner mot flaskans öppning. När vinet är redo degorgeras flaskan, för att ta bort jästfällningen och det mousserande vinet är redo att drickas.

Hur hittar man då rätt bland de tyska mousserande vinerna?

Det finns flera kvalitetsbeteckningar för tysk sekt. Viner som enbart benämns som Sekt eller Deutscher Sekt är ofta enklare viner och ofta efter Charmat-metoden. Viner som benämns Sekt b.A. eller Qualitätsschaumwein b.A., alltid i kombination med en angiven region, är viner av högre kvalitet, gjort på druvor odlade i någon av Tysklands 13 vinregioner. För denna beteckning ska minst 85 procent av druvorna kommer från en och samma region. Dessa viner kan vara tillverkade efter Charmat-metoden eller traditionell metod. Därutöver finns även Winzersekt, som måste vara tillverkat av vinproducentens egna druvor och efter traditionell metod med en andra jäsning på flaska. Det är i denna kategori som vi finner de mest högkvalitativa mousserande vinerna.

Tyskarna är allmänt kända för att älska mousserande viner och är det land som dricker mest mousserande vin i världen. Varje år dricks över 420 miljoner flaskor mousserande viner i Tyskland. De flesta vinerna konsumeras på hemmaplan. Trots detta finns det ändå guldkorn att hitta här på vår svenska marknad. Nedan listar vi tips på kvalitetssekt som finns tillgängliga på Systembolaget, lagom att beställas till vinterns festligheter.

Bild från DinVinGuide
Här listar vi tips på kvalitetssekt som finns tillgängliga på Systembolaget, lagom att beställas till vinterns festligheter.

Von Buhl Riesling Sekt 2016

Bild från DinvinguideNr 97050
Pris 199 kr
Mjuka bubblor och diskret mousse. Lätt och elegant med en primär rieslingdoft. Toner av physialis och vita vinbär. Komplex munkänsla, lång eftersmak. Fin syra och återkommande aromer med söt citron och lime i tillägg. Klassisk producent i Nahe som gjort stora framsteg de senaste tio åren.

Von Winning Chardonnay Brut Nature

Bild från DinvinguideNr 77722
Pris 349 kr
Krämigt bubbel från riesling-vinnarna Von Winning. Denna extra torra Brut är däremot gjord på 100 procent chardonnay, som är fylld med solglada gröna äpplen, gula plommon, citroner och mycket charm. En pizza bianco kanske?

Rings Blanc et Noir 2015

Bild från DinvinguideNr 97039
Pris 249 kr
Fruktig, något utvecklad, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, honung, ljust bröd och apelsin. Rings är en kvalitetsodlare som är mästare på framförallt spätburgunder.

Stefan Winter Riesling Brut

Bild från DinvinguideNr 7906
Pris 152 kr
Torrt med behaglig mousse och elegant välbalanserad syra. Stor smak av mogen citrus, mandarin, melon samt finstämd mineral. Utmärkt som aperitif men även god tillsammans med gravad lax och skaldjur. Vinerna lagras länge vilket ger en vacker färg och komplexa aromer i doft och smak.

Bibo Runge Riesling Sekt b.A. Brut 2014

Bild från DinvinguideNr 90034
Pris 199:-
Något begynnande mognad med inslag av hasselnötter, röda solvarma äpplen, rostat bröd, mineral och citrus.
Den unga firman från Rheingau som grundades så sent som 2013 är något riktigt bra på spåren här. Vinet passar fint som ett svalkande glas bubbel men även till fisk och skaldjursanrättningar. Poppa och låt dig smaka på.

Fürst von Metternich Riesling Sekt Trocken

Bild från DinvinguideNr 77962
Pris 119 kr
Tyskland
Mjuka bubblor och diskret mousse. Lätt och elegant vin med fin rieslingdoft och toner av physialis och vita vinbär. Komplex munkänsla, lång eftersmak. Fin syra och återkommande aromer med söt citron och lime i tillägg.

Meyer-Näkel Illusion Blanc de Noir 2017

Bild från DinvinguideNr 76654
Pris 319 kr
Den kända producenten av spätburgunder, Meyer-Näkel i Ahr, gör idag även sekt. Meyer-Näkel tillhör vinadeln vad gäller tysk pinot noir, spätburgunder. Historiskt var de stilla vinerna lite slanka och fick kanske överdriven fatlagring. Idag har detta gradvis förändrats till det bättre. Spätburgunder är idag ett finvin av hög klass. Husets sekt Illusion är en Blanc de Noir vilket innebär ett mousserande vin gjort på bara blå druvor trots att vinet är vitt. Det är ett ambitiöst vin med både kraft och djup. Kul med tysk sekt som utmanar den äkta varan från Champagne. Vinet är gjort med traditionell metod.

Peter Jakob Kühn Riesling Sekt Brut 2016

Bild från DinvinguideNr 90601
Pris 229 kr
Tänk att tysken är en av världens största konsumenter av bubbel. Det är nog få som känner till detta. Tysk sekt har en mycket stark ställning i landet. Druvan riesling lämpar sig ypperligt till att göra mousserande vin på med sin höga syra och utpräglade fruktighet med komplexitet.  Kühn producerar både stilla viner och sekt gjort på riesling. Rheinhessens speciella terroir skapar en fin mineralet till vinerna och även denna sekt som har både mognad och komplexitet. Vingårdarna är biodynamiskt certifierade. Vinet är producerat med traditionell metod. Sekt med lite ålder som ger begynnande mognad.

R Imperial Riesling Sekt Extra Trocken

Bild från DinvinguideNr 76091
Pris 99 kr
Bakom detta vin står den prisbelönta rieslingproducent Ruppertsberger Weinkeller Hoheburg. Vinet är på den friska och krispiga sidan.  Med gröna äpplen, nyriven limefrukt och grön honungsmelon gör det sig perfekt som en svalkande välkomstdrink.

Claes Blanc de Noir Sekt Brut 2016

Bild från DinvinguideNr 78838
Pris 225 kr
Festligt och gott med en seriös smakpalett av mogna äpplen, citrus zest, karamell och fin mineralitet. Vinet passar perfekt som aperitif men gör sig nästan bäst till mat. Varför inte smörslungade rotsaker med lite nyklippta örter? Vinet är gjort på endast blå druvor då det är en Blanc de Noir sekt.

Bild från DinVinGuide
Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer