Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Underbara rabarber
Skriven av Fredrik Schelin

Underbara rabarber

Rabarber är en grönsak och inte en frukt som många kanske tror, där bladskaften är ätliga.

Underbara rabarber

Underbara rabarberRabarber är en relativt ung odlingsväxt, men den har snabbt blivit en av de mest populära grönsakerna att odla själv. Det var under 1600-talet som denna grönsak började odlas som medicinalväxt, men inte förrän 1700- och 1800-talet började den användas som föda, när sockret blev vanligare och billigare på marknaden. Rabarber är egentligen en grönsak, men säljs som en frukt. Den speciella, syrliga smaken kommer främst från äppelsyra. Vanligtvis äts rabarber kokt som exempelvis kräm, saft eller i paj. Rabarbern har en väldigt hög syra som ofta kräver mycket socker vid tillagning.

En lokalproducerad nyhet på underbara rabarber

På Färna odlingar i bergslagen odlas det rabarber som man förädlar till en alkoholfri mousserande dryck. Drycken är frisk och elegant med inslag spröda rabarber, hallon och smultron. Passar utmärkt som måltids- och eller sällskapsdryck. Även underbart god att bygga en sval sommardrink på.

Rabarber vårens primör passar till så många saker.

Underbara rabarberMen att skapa en egen rabarbercocktail på svensk gin det kan vara årets höjdare.

Gör såhär:

Fyll glaset generöst med is.
Mät upp 4 cl Fjäre London Dry Gin.
Toppa upp glaset med Färna Odlingar mousserande rabarber.
Servera med en spröd stjälk sommarrabarber.

Fjäre London Dry Gin. Tillverkad i Sverige Kryddig smak med inslag av enbär, citrus, korianderfrön, rosmarin och rosépeppar.

Några av våra härliga recept på rabarber

Underbara rabarber

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer