Svenska flaggan
Trender i Champagne
Skriven av Fredrik Schelin

Trender i Champagne

Trender i Champagne!
Champagne, är en dryck som har producerats sedan 1700-talet och som med tiden blivit en ikonisk statussymbol. Lyx, fest och njutning.

Trender i Champagne

”Trots rådande tider kan det vara kul att unna sig en flaska bubbel och även om vinterns stora fester är inställda så finns det kanske fortfarande mindre firanden där festlig dryck hör hemma.” Så har tongångarna låtit ett tag nu. Detta har till slut blivit en sanning, för det dricks mer champagne än någonsin. Champagne har en klart uppåtgående trend.

Har du sett den kritikerrosade serien Emily in Paris så gör inte på samma sätt! Att vaska champagne har inte, är inte och kommer aldrig bli OKEJ eller trendigt. Champagne är till för att avnjutas i stora glas, i sällskap av vänner och mat. Rätt glas står i fokus, valet av glas är lika viktigt som valet av champagne. Det är mer än någonsin trendigt än tidigare att prova nya smakkombinationer tillsammans med champagne. Ostron i all ära men har du någon gång testat ett glas blanc de blancs med ostbågar? Människor är ute efter viner som passar till allt! Du kan komponera en meny som kräver ett nytt vin till varje rätt – men en flaska champagne kan likväl drickas som fördrink och under middagen. Så ta med dig vinet genom hela kvällen.

Trender i Champagne

Redan 2020 skrev jag om odlingsomställning och naturlig vinproduktion i Champagne, ämnet är än mer aktuellt idag.

Bild från DinvinguideDet man strävar efter är att få med sig hela vinområdet i en omställning att odla miljövänligt. Man ser tydligt av klimatförändringarna i Champagne. Historiskt har man skördat sina druvor i oktober. Numera så skördar man i regel i september, och flera årgångar har skördats redan i augusti. Så ja klimatet har förändrats. Trenden med ekologisk odling men också biodynamisk odling ökar. Även om vissa gav upp i omställningen under förra årets skörd är det fler än någonsin som ställer om sin odling till eko/bio. Vissa producerar även sitt vin mer som ett naturvin, utan tillsatt jäst (i första jäsningen), inget svavel och ingen påverkan. Men odlarna pratar inte om naturvin,  istället prats det om balans. Fördelen med att producera vin i Champagne är att både första och andra fermenteringen ger vinet en tid på jäst. Jästen konserverar vinet naturligt vilket reducerar behovet av svavel för att skydda vinet. Många vinmakare experimenterar även med olika behållare för jäsningen. Det är både amforas i olika modeller, äggformade ekfat och guldpläterade små stålfat. När man provar vinet direkt ifrån dessa olika typer av fat slås man av hur mycket behållarna påverkar vinets stil.

Trender i Champagne

Coteaux Champenois AOC

Coteaux Champenois är namnet på vin som tillhör Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) i Champagne-provinsen i Frankrike. Den täcker samma oTrender i Champagnemråde som champagneproduktionen, men gäller endast stilla viner. Druvorna är desamma som tillåtna för champagne, pinot noir och meunier för röda viner samt chardonnay för vita. Roséviner görs mycket sällan, men det finns även en rosé AOC i regionen Champagne, Rosé des Riceys. Produktionen är liten, särskilt i årgångar där skördarna är små, med tanke på den höga efterfrågan på champagne och den högre vinsten av att producera mousserande vin.

Med andra ord stilla vin, detta trendar idag i området. Producent efter producent släpper sina stilla viner. Har det med klimatförändringen att göra? Eller är det en hyllning till historien, Champagne som distrikt har historiskt tävlat med Bourgogne om att leverera rött vin till kungahuset i Frankrike.Ja det gjorde man innan man man startade med bubblor, men ändå!

Hursomhelst så börjar de stilla vinerna från Champagne bli riktigt bra. Och vem vet vad framtiden har att ge!

Bild från DinVinGuide

Jag tycker i alla fall att det är härligt och intressant med dessa förändringar. Vi har all anledning att följa dessa nya trender och se var det leder distriktet Champagne till i framtiden.

à tout à l’heure
Fredrik Schelin

Bild från DinVinGuide

Trender i Champagne

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer