Svenska flaggan
Champagne Sir Winston Churchill
Skriven av Fredrik Schelin

Sir Winston Churchill

Pol Roger var Sir Winston Churchills favoritmärke. Churchill hann under sin livstid aldrig besöka Pol Rogers hus på 44 Avenue de Champagne. Men det hindrade honom inte från att utnämna det till ”världens mest drickbara adress”

Sir Winston Churchill

Förhållandet mellan champagne Pol Roger och Sir Winston Churchill sträcker sig tillbaka till en lunch hos den brittiske ambassadören i Frankrike, några månader efter Paris befrielse (efter andra världskriget), där den yppiga årgångschampagnen 1928 Pol Roger serverades. En av gästerna vid lunchen var den vackra Odette Pol Roger, en annan var premiärminister Winston Churchill, de kom mycket bra överens. En vänskap föddes och varade fram till Churchills död.
Churchill hann under sin livstid aldrig besöka 44 Avenue de Champagne, där champagne Pol Rogers hus är beläget.Men det hindrade honom inte från att utnämna det till ”världens mest drickbara adress”.
Champagne Pol Roger skapade en prestigecuvée till Sir Winston Churchills ära. Den exakta sammansättningen är en väl bevarad familjehemlighet, men det är onekligen så att resultatet skulle ha välkomnats av den man till vilket vinet är tillägnat. ”Min smak är enkel, jag nöjer mig med lätthet med det bästa.” Pinot noir dominerar och ger struktur, bredd och robusthet, medan chardonnay bidrar med elegans, finess, och subtilitet. Cuvée Sir Winston Churchill produceras på grand cru-druvor från vingårdar som odlades under Churchills livstid. Vinet produceras endast vid utvalda årgångar. Årgång 2015 är den 22:a i raden av släppta årgångar.

Bild från DinVinGuide

Champagne Pol Roger Sir Winston Churchill 2015

DinVinguide.se har haft möjlighet att förhandsprova årgång 2015 i Stockholm men även på plats på världens mest drickbara adress. Sir Winston Churchill årgång 2015 släpps på Systembolaget 1 juni.

Bild från DinvinguideBeskrivning
Vinet är en Hommage till Sir Winston Churchill och varje ny årgång måste godkännas av familjen Churchill innan den släpps.

Recension
Doften är inbjudande och elegant med inslag av vit persika, kex, salta mineraler, våt granit, gröna äpplen och ostronskal. Smaken är munfyllande med ett generöst anslag med toner av gul persika, gröna solvarma äpplen, gröna örter, solvmogen citrus, massivt med mineraler och ett friskt avslut. Vinet är redo att avnjutas redan idag då det är förvånansvärt öppet redan nu. Givetvis kan vinet såklart även lagras.

Betyg – 94
Potentiellt betyg – 95

Bastien Collard är medlem av familjens sjätte generation som aktivt jobbar i familjeföretaget.
Bild från DinVinGuide

Champagne Pol Roger

Pol Roger äger 90 hektar odlingsmark och köper druvor av kontrakterade odlare från en nästan lika stor yta. Huset fokuserar på sin stil som är mest känd för sin friskhet och balans. Man har en årlig produktion på mellan 1,5–2 miljoner flaskor.

Husets historia tog sin början i den lilla byn Aÿ, utanför Epernay. På julafton 1831 fick makarna Julie och Pierre Charles Jean-Baptiste Roger sonen Pol. När Pol Roger var 17 år gammal började han sin champagnekarriär i Aÿ och hade efter sex månader sålt 3 769 flaskor och 825 halvflaskor. Utvecklingen gick sedan raskt och efter två år, 1851, gick flyttlasset till nya lokaler i Epernay.

Här växte firman i betydelse genom att sälja icke etiketterat vin till andra champagnehus, men framförallt genom att Pol Roger tillsammans med sin importör i England byggde upp den brittiska marknaden. Där var kunderna mycket förtjusta i den torrare, stiligare och renare champagnen som huset producerade. Men medan affärerna och Pol Rogers rykte stadigt växte, började problemen torna upp sig för grundaren. Vinlusens härjningar, svår frost och modern Julies död 1895 tog honom hårt, och han avled i december 1899 och överlämnade champagnehuset till sina söner Maurice och George.

Sönernas karriär började med ett BRAK redan tio dagar efter att de begravit sin far. Den 23 februari 1900, det var kallt och blött i Epernay och ett förödande jordskred fick Pol Rogers vinkällare att rasa in. Ungefär 1,5 miljon handblåsta flaskor med champagne förstördes och begravdes när källaren störtade samman. Maurice och George hoppades ett tag att kunna gräva fram flaskorna för att se om några hade klarat sig. Men när ytterligare en vinkällare rasade in i närheten strax därefter beslöt bröderna att det var för riskabelt.

När Pol Roger den yngre 118 år senare började gräva på området där den gamla vinkällaren hade legat för att här bygga en ny lagerbyggnad fanns inga förhoppningar om att hitta några hela flaskor. Men efter en del inledande borrningar stötte man på delar av gamla champagneflaskor och hoppet tändes. Det här var den 15 januari 2018 och borrningarna och grävarbetet skedde sedan betydligt lugnare under överinseende av Pol Rogers pensionerade källarchef Dominic Petit. Nästa dag hittades en helt intakt flaska, dagen efter fem eller sex och när de hittat 26 välbehållna handblåsta flaskor stoppade de borr- och grävarbetena för att utforska möjligheten till fler hela flaskor. De vackra handblåsta flaskor som har hittats har inga etiketter men är helt intakta, korkarna är i gott skick och sitter där de ska förseglade med ett metallband och drycken ser ut att vara helt klar. Årgångarna är troligen mellan 1887 och 1898. Experterna på Pol Roger kommer att under den närmsta tiden genomföra traditionell riddling, precis så som de alltid gör med alla sina flaskor. Sedan ska champagnen testas.

– Vi kommer nog att kunna räkna bubblorna om vi ser några, men vi kommer definitivt få en fantastisk upplevelse när vi provar de här flaskorna, säger Laurent d’Harcourt VD på Pol Roger.

Bild från DinVinGuide

Sir Winston Churchill

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer