Svenska flaggan
Prosecco-skolan
Skriven av Fredrik Schelin

Prosecco-skolan

Italienarna gillar bubbel. De dricker både prosecco och mousserande gjort enligt den traditionella metoden, metodo classico. Korkarna poppas när något ska firas, som aperitivo eller bara för att det är gott och festligt.

Prosecco-skolan

Visst gillar vi champagne och andra ädla bubblande drycker i Sverige. Men inget är så omåttligt populärt som prosecco. Vi är till och med den största marknaden utanför Italien. Det bubblar inte enbart i norra Italien – det bubblar i Sverige också. Prosecco är till övervägande del gjort på druvan glera. Tidigare kallades druvan prosecco men detta ändrades 2009 i samband med att området och namnet prosecco skulle skyddas. Italienarna ville slippa sammanblandning mellan vinet och namnet på druvan. Samma år skrevs vinlagarna om och är de som gäller idag vad avser kontroll av proseccoområdets produktion och kvalitet.

En prosecco måste innehålla minst 85 procent av druvan glera. Det är viktigt att förstå det när kvalitet och prislapp ska jämföras. Det är dyrare att producera en prosecco på 100 procent glera än när andra druvor blandas in i musten. Vinmakaren kan såklart även vilja blanda i andra druvor för att justera stilen av vinet. Området där prosecco produceras ligger i nordöstra Italien några mil norr om Venedig i regionen Veneto, som också kallas Venetien. Prosecco framställs enligt charmatmetoden, där vinet får sina bubblor genom jäsning med socker och jäst i temperaturreglerade tryckståltankar. Vinet lagras sedan på ståltank 18–24 månader innan det fylls på flaska. Prosecco finns både som svagt bubblande, frizzante, och som lite kraftigare bubblande, spumante.

De mycket vackra landskapet med sina kullar i Conegliano och Valdobbiadene är utnämnt till UNESCO World Heritage Site. Det är en viktig utmärkelse.

Prosecco-skolanObservera att i en prosecco är benämningen extra dry sötare än brut. Tvärtom mot i till exempel Champagne.

Prosecco-skolan

Prosecco-skolanProsecco produceras i de två olika kvalitetsbeteckningarna DOC och DOCG. Så sent som 2009 erhöll området den för italienarna prestigefyllda DOCG-statusen för området Conegliano Valdobbiadene. Det finns ännu ett område med DOCG-status. Det är Cartizze och här befinner vi oss absolut högst upp på bergstoppen. Det gör stor skillnad mellan en vanlig DOC med druvor från slätten och en DOCG med druvor från bergen. DOCG-området omfattar omkring 6 200 hektar, vilket kan jämföras med Chablis 5 000 hektar. Mängden arbetstimmar varierar från 300 timmar per hektar för DOC och 500 timmar per hektar för Valdobbiadene till 900 timmar för Cartizze.

Detta kan vara bra att veta. Många svenskar tror nämligen att all prosecco är ett billigt bubblande alternativ. Prosecco av toppklass är så bra att den konkurrerar på högsta nivå internationellt. Lagarna i distriktet uppdaterades 2020. Numera får producenterna även inkludera inblandning av druvan pinot nero med upp till 15 procent för att de också ska kunna göra prosecco rosé.

Följ vår serie Prosecco-skolan för inspiration och tips. Det finns fantastisk kvalitetsprosecco.

Jeio Prosecco Rosé Brut 2020

Nr 50659. Pris 149 kr
Bisol gör det igen! Lyckas alltså. Pang på med charmig rosa frukt! Vilda hallon, körsbär, färska örter, tranbär, viol och pigga syror fyller glaset. Vi fyller på igen och sippar till antipasti.

Col Vetoraz Valdobbiadene Brut 2021

Nr 56829. Pris 328 kr
Fruktigt, fluffigt och charmigt. Det ingår en hel del, saftiga gula päron, apelsin och persika. Trevlig charmör helt enkelt, cin cin.

Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide

Bild från DinVinGuide

Prosecco-skolan

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer