Svenska flaggan
Perelada mycket mer än bara Cava
Skriven av Fredrik Schelin

Perelada mer än bara Cava

Med en vinproduktion som sträcker sig över tre generationer kan det med lätthet sägas att Perelada vet vad de gör!

Bodega Perelada ligger i den lilla orten med nästan samma namn Peralada, i Empordà-Costa Brava, i nordöstra Spanien, vid medelhavet, nära gränsen mot Frankrike. De har också stora områden för sin cavatillverkning i Vilafranca del Penedès samt 50 hektar vingårdar i Priorat.

Bild från Dinvinguide

Hos Bodega Perelada görs både stilla och mousserande viner av högsta kvalitet. Ägarfamiljen har ett stort kulturintresse och på slottet finns ett förnämligt konstmuseum. De senaste trettio åren har de också ordnat konserter med några av världens mest lysande artister: Sammy Davis, Liza Minelli, Placido Domingo och Julio Iglesias för att nämna några. Cava Stars är en ekologisk årgångscava speciellt skapad som en hyllning till världsnamnen.

I volym är cava världens mest exporterade mousserande vin

Cava tillverkas precis som champagne med den traditionella metoden, det vill säga med en andra jäsning på flaska. Till skillnad från champagne behöver dock inte cava tillverkas i ett specifikt distrikt. Cavaområdena omfattar nästan 65 000 hektar.

Mest cava produceras i Katalonien, där görs omkring 95 procent av all cava. Där är förutsättningarna optimala. Tillverkningen med den traditionella metoden ger små, eleganta bubblor och en lite brödig underton. Produktionen kräver kunskap, manskap, tid och resurser. Jordmånen ska vara kalkrik och det soliga och varma klimatet skänker en generös fruktighet till vinerna. Altitud och svalkande nätter gör att en frisk och balanserad syra bibehålls i vinet. Druvorna har en egen karaktär och är ofta de traditionella och lokala såsom xarel-lo, parellada och macabeo. Flera andra druvor är också godkända i cava, bland annat de internationella sorterna chardonnay och pinot noir. Det innebär att det finns cava i olika stilar, från traditionell till mer internationell smak.

Bild från DinVinGuide
Sommarens husvin hos mig!

Cap de Canons 2021

Bild från DinvinguideNr 52386. Pris 149 kr
Vinets namn betyder kanonudden på katalanska och kommer från udden vid havet med gamla kanoner som en gång i tiden försvarades mot fransmännen. Vinet är saftigt och packat med blåbär, björnbär, mineral och lite vitpeppar. Lång eftersmak och härligt silkiga tanniner ingår de med.

Sommarens husvin hos mig!

Cava Stars Organic 2020

Bild från DinvinguideNr 72601. Pris 119 kr
Pigg och livlig cava med en ekologisk certifiering och uppfriskande smaker av gula äpplen, mogen citrus och krämiga bubblor. Finfin aperitif i vår!

Perelada Cava Brut Rosé

Bild från DinvinguideNr 52048. Pris 149 kr
Frisk och härligt bärig cava med mineraler, hallon, lingon, krämiga bubblor och viss stramhet. Till salmalax med rivet citronskal tack. En cava rosé som kommer svalka fint i sommar!

Finca Malaveïna 2019

Bild från DinvinguideNr 71903. Pris 269 kr
Perelada´s toppvin finns representerat på många stjärnkrogar. Vinet är otroligt tät i doften med inslag av mörka bär, plommon, kaffe, kakao och lagerblad. Smaken bjuder på fylliga tanniner, rostade ekfatstoner, kaffe, kakao, örter, plommon och mörka bär. Tänd grillen och servera ur karaff.

Bild från DinVinGuide

Perelada mer än bara Cava

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer