- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Ostronets dag 2024
Ostronets dag 2024
Ostronets dag
För dig som är nybörjare när det kommer till ostron, följer här några enkla tips och råd om hur du bäst hanterar och avnjuter dessa delikatesser. Det viktigaste att komma ihåg är att ju färskare ostronen är, desto bättre smakar de!
I Sverige är de flesta ostron som konsumeras importerade, främst från Frankrike. Det vanligaste sättet att njuta av dem är att äta dem naturella och nyöppnade. Men ostron kan också gratineras, användas i såser, inkluderas i sushirätter och inte minst grillas. Ostron är rika på näringsämnen som proteiner, mineraler och vitaminer, vilket gör dem till ett hälsosamt och inte minst delikat val.
Fransmännen konsumerar i genomsnitt trettio ostron per person och år.
Den årliga produktionen av ostron i Frankrike uppgår till cirka 150 000 ton. Ostron klassificeras efter kvalitetsindex, från lägsta till högsta, enligt följande:
1. Huîtres de claires
2. Fines de claires
3. Spéciales de claires
4. Fines de Claires Vertes
5. Pousse en Claire
Ostron är en benämning på olika typer av mollusker eller blötdjur och är nära besläktade med musslor. De lever på hårda underlag i grunt, salt och rent vatten. Ostronens skal består av kalk, och innanför detta skydd finns en mjuk kropp. De livnär sig på plankton som de filtrerar från vattnet genom sina gälar. Under sin livstid byter ostron kön flera gånger och kan bli över trettio år gamla. Ostronsäsongen inleds alltid den första lördagen i september.
Ostronets dag 2024 – Ostronskola
Köpa ostron
När du köper ostron är det viktigt att säkerställa att de är fräscha och livskraftiga. Kontrollera att ostronen är stängda; om de är öppna, ge dem ett lätt tryck – de stängs om de är levande. Transportera dem alltid ordentligt kylda för att bevara deras kvalitet. Placera ostronen med den kupiga sidan nedåt så att vätskan samlas i botten och håller dem saftiga.
Öppna ostron – så här gör du för bästa resultat
För att öppna ostron på rätt sätt, använd en liten och kraftig ostronkniv. Håll ostronet i en handduk för att skydda dina händer och ge ett bättre grepp. Rikta kniven utåt, bort från dig själv. Djupa ostron öppnas från sidan där muskeln sitter. För in kniven i muskelfästet och när ostronet börjar öppna sig, för in kniven helt. Vicka försiktigt kniven tills muskelfästet släpper. För platta ostron, öppna dem vid gångjärnet.
Servera ostron
Servera ostronen på en isbädd med krossad is för att hålla dem riktigt kalla. Dekorera gärna med lime- eller citronklyftor för en fräsch touch. Ostron bör öppnas så nära serveringstidpunkten som möjligt för att bevara dess smak och textur. Njut av denna delikatess med sällskap av gott vin. Mina tips följer nedan.
Många anser att champagne och chablis är den perfekta följeslagaren till ostron, så även jag.
L Chablis Domaine Laroche 2023
Nr 79925. Pris 189 kr
Klassiskt och stramt från pålitliga firman Laroche. Ett gediget och gott insteg i chablisvinets förtrollade värld. Citrus, gröna äpplen och aptitretande sälta blir en fin matchning till ostron. Går även att lagra i några år.
Chablis Le Finage La Chablisienne 2022
Nr 70631. Pris 189 kr
Vinhuset La Chablisienne har gjort denna trevliga chablis. La Chablisienne är ett stort kooperativ men gör riktigt bra viner. Tro inte att kooperativ bara gör industriviner. Passar utmärkt till ostron.
Charles Heidsieck Brut Réserve
Nr 77522. Pris 579 kr
Charles Heidsieck är en generös champagne med en härlig brödig och fylllig stil. Frisk smak med fruktiga inslag och begynnande mognad. Ett stort vin som klarar kraftfulla maträtter på ett galant sätt, varför inte gratinerade ostron!
Henriot Millésimé Brut 2014
Nr 77710. Pris 499 kr
En stram syrarik årgång med lagringspotential. Vinet vilar minst 8 år på sin jästfällning innan det degogeras. Doften är ren men fortfarande ganska blygsam med vita tropiska toner och krita. I smaken finns kex, vita tropiska frukter, gula äpplen, salta mineraler och krämig citrus. Ostron, ja tack!
Prissänkt superfynd!
Ostronets dag 2024
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!