Svenska flaggan
Kaffets dag Fredrik Schelin
Skriven av Fredrik Schelin

Kaffets dag

29:e september firas kaffets dag i Sverige tätt följt av Internationella kaffedagen lördagen den 1:a oktober.

Kaffets dag

För svensken är kaffe viktigt och vi dricker minst två koppar kaffe per dag. Vi svenskar är den näst största nation i världen att dricka mest kaffe tätt efter våra bröder i öst, Finland. Dock så dricker finnarna sitt kaffe vid rostningsgrad ett och vi svenskar vid rostningsgrad tre. Finnarna dricker alltså mer ett te-liknande kaffe än vi svenskar som älskar vårt mörkrostade bryggkaffe. Bryggkaffe är fortfarande vanligaste valet bland både män och kvinnor men det finns ett växande intresse för att dricka andra kaffedrycker. En tredjedel uppger att de föredrar att dricka espresso framför bryggkaffe i en undersökning som genomfördes av Tre Kronor Media mars 2022 bland 1 000 svenskar.

Kaffe är en dryck som tillverkas av kaffebuskens frön, kallade kaffebönor. Kaffebusken kommer ursprungligen från subtropiska Afrika och har därifrån exporterats till andra delar av världen. Kaffedrickandet har sitt ursprung i Etiopien för två tusen år sedan och fick en spridning via Arabiska halvön till Turkiet. Dess uppiggande effekt upptäcktes av bönder som lät sina djur beta bland buskarna. Djuren blev lite mer alerta efter att ha knaprat i sig just dessa bönor. Kaffe gjorde sitt intåg i Sverige på 1600-talet, först som läkemedel, senare en dryck för det fina folket, på 1800-talet blev drycken något i var man och kvinna.

Finns det något mer svenskt än fika?

Fika är en svensk samhällsinstitution som innebär mellanmänskligt umgänge och en avkopplande paus i kombination med intagande av kaffe eller annan dryck och ibland kaffebröd, smörgåsar eller annat ätbart. En fika kan äga rum på exempelvis ett kafé eller konditori, på arbetsplatsen, som kyrkkaffe, i hemmet och även utomhus. Fika förekommer vanligen inom svenskt arbetsliv, i form av fikapaus eller fikarast – en fika tillsammans med kollegor. Ofta på fasta tidpunkter – exempelvis en gång mitt på förmiddagen och en gång mitt på eftermiddagen. Pausen är del av den betalda arbetstiden och kan på en arbetsplats tillbringas i ett fikarum eller lunchrum. Denna tradition kan anses vara en del av svensk kultur. Det anses troligt att den svenska fikatraditionen ger möjlighet till större meningsutbyte och förståelse arbetskollegor emellan.

Ordet fika i betydelsen att dricka kaffe finns belagt i svenskan sedan 1910. Enligt Herman Palms bok Hemliga språk i Sverige (1910) användes ordet fika på fängelset Långholmen, samt av Stockholms där ordet fikhäck används för kafé; häck betyder hus på knallarnas hemliga språk månsing. Enligt språkvetaren Lars-Gunnar Andersson bildades ordet fika genom omflyttning av stavelser (så kallad backslang) i ordet kaffi (en sidoform till kaffe). Från verbet bildades sedan ordet fik, i betydelsen ”kafé”, ”konditori”.

I Malung i Dalarna använde skinnberedarna förr ett hemligt språk, skinnarmålet. Skinnarmålet innebar att man kastade om stavelser och ljud i Malungsdialekten. Språket kom att föras vidare av gårdfarihandlare och användes ännu 1913 då Ola Bannbers gjorde uppteckningar i Västerdalarna. Kaffe hette enligt Bannbers ”fäka” eller “fik” – det dialektala ordet var kaffä – och kaffepanna ”fäkanapa”. Bannbers menar att ”fika” inte nödvändigtvis kommer från Stockholmsslang. Som jämförelse kan nämnas att i den franska slangen verlan finns ordet féka i stället för det vanliga franska ”café”.

Wikipedia

Bild från DinVinGuide

Kaffets dag

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
//Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer