- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Kaffe utan grädde, är som kärlek utan kyssar.
Kaffe utan grädde, är som kärlek utan kyssar.

Kaffe utan grädde, är som kärlek utan kyssar.
Det vet ni väl att det stämmer att kaffe utan grädde är som kärlek utan kyssar. Men om du bakar den här kakan behöver du inte kompromissa för den innehåller både kaffe, grädde och kärlek. Det enda du måste stå för själv är själva kyssandet, men det tror jag inte skall vara några problem. För om du bjuder på den så blir alla glada, kärleksfulla och snälla, kyssarna kommer att hagla över dig.
Kaka
225 g brynt smör, som stelnat igen i kylen
3 dl strösocker
4 st ägg, stora rumstempererade
Smaksätt med 4 msk starkt espressokaffe
4 dl mjöl siktat med 0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver + 1 tsk bikarbonat
2 dl crème fraiche
Kaka
Börja med att bryna smöret, ställ det sedan i kylen så att det stelnar. Sätt på ugnen, 180 grader. När smöret är stelt så skall det vispas fluffigt och vitt tillsammans med sockret Tillsätt ett rumsvarmt ägg i taget och fortsätt vispa. Sikta nu ner alla torrvaror i smeten och vänd ner dem tillsammans crème fraiche och kaffet. Rör försiktigt du vill ha kvar all luft du vispat ner i smeten, men allt skall vara väl blandat, det är en balansgång! Det här blir en tjock smet som du “lägger” ned i en smord sockerkaksform, och sedan låter du kakan gå i ugnen i ungefär 30- 40 minuter (tänk på att varje ugn har sin tid). Stick kakan med en sticka den skall vara fuktig men inte kladdig. Låt den kallna innan du häller på kaffefrostingen och dekorera eventuellt med nötter.
Kaffekolaglasyr
1 dl grädde
4 msk starkt espressokaffe
1 dl muskovadosocker
2 msk smör
Häll ner socker, kaffe och grädde i en kastrull, koka upp häftigt tills sockret smält. Dra kastrullen från plattan och rör ner smöret. Låt kallna helt innan du häller glasyren på kakan. Dekorera eventuellt med nötter.
