Svenska flaggan
Husets vin
Skriven av Fredrik Schelin

Husets vin

Uttrycket "Husets vin" har väl de flesta hört talas om eller till och med använt vid beställning av vin på restaurang. Det kan vara lika använt som "en stor stark" Vad innebär då husets vin?

Husets vin

Det är uttrycket för vinet som det säljs mest av på restaurangen. För det mesta är det ett vitt och ett rött vin som ligger i ett måttligt prisläge och som är användbart till många olika rätter. Det som kan kännas konstigt i resonemanget är att ”husets vin” förväntas vara det billigaste som restaurangen har att erbjuda. Pratar vi istället om menyn och restaurangens signaturrätt är det däremot en av de lyxigare och något man är väldigt stolt över.
Vilken paradox!
Pratar vi istället om öl så har man i den branschen genom Micro-bryggeri trenden senare år lyckats nästan helt tvätta bort uttrycket ”En stor stark”. Låt oss också börja tvätta bort husets vin-stämpeln och istället fråga på restaurang vad serveras på glas idag? Det finns en ny möjlighet på krog att servera vin på glas. Genom att investera i en maskin som kallas coravin (läs mer nedan) där man genom en kirurgnål och vakumgas kan ta ut och servera vin på glas genom korken utan att vinet oxiderar i flaskan. På detta sätt kan man öppna upp stora delar av vinlistan till försäljning på glas. Spännande möjligheter både för kund och krögare.

Om man vill investera i en Coravin till hemmet öppnar det också möjligheter. Som exempel den där flaskan som man sparar till ett speciellt tillfälle, den kan man ju smaka av vid flera tillfällen. Man behöver inte dra sig för att prova lite ”dyrgripar” då och då längre. Jag köpte en själv nyligen en Coravin hos Robert och Daniel på Öl & Vinmagasinet i Stockholm.

Vad har du för husets vin i hemmet, många återkommer väldigt ofta till sina klassiker hemma. De trygga valen som man känner igen och köper om och om igen över tid. Även här vill jag ge utrymme för att prova på nya vin-bekantskaper. Hur ska man våga prova något annat än det man känner sig säker på?
Jo vi på DryckesListan.se provar hela tiden av marknadens utbud och genom våra listor får du tips på nya husets vin till hemmet.

Här nedan är några av veckans list-vinnare på DryckesListan.se
Bild från DinVinGuide

Coravin

Om Greg Lambrecht

Husets vinTill att börja med måste vi ge lite bakgrund om Coravins uppfinnare, Greg Lambrecht – en fanatisk konnässör och vinnjutare med en vinkällare som omfattar tusentals flaskor från de riktigt stora husen och årgångarna. Greg började sitt vuxna liv som kärnfysiker, utbildad på anrika MIT, och sedan verksam i Japans kärnenergiprogram på 80-talet. Kärnfysik visade sig dock inte vara hans kall utan han sadlade om för att bli uppfinnare inom det medicintekniska fältet. Där är han upphovsman till flera banbrytande implantat för ryggmärgsskador. Idag reser han världen runt i arbetet, men stannar såklart ofta några dagar extra i de regioner där det produceras bra vin.

För femton år sedan började Greg experimentera med metoder för att provsmaka vinflaskor utan att överhuvudtaget exponera vinet för syre. Efter tjugotre prototyper med varierande resultat, lyckas han skapa det perfekt fungerande systemet som idag säljs som Coravin.

Hur Coravin fungerar

Grundidén med Coravin är att du ska kunna dricka ditt vin utan att exponera det som är kvar i flaskan för luft. När alkohol kommer i kontakt med syre får bakterien acetobacter fart och fermenterar alkoholen till ättiksyra. Ingen höjdare för din vällagrade rödvinsflaska alltså. Att bespara vinet den obehagliga upplevelsen är något som det har gjorts många försök på genom åren – allt från sprayer till luftpumpar och vakuumförpackare. Coravin är en relativt ny uppfinning, och i våra ögon det mest sofistikerade sättet att göra det på.

Det fungerar som så att du sticker in en tunn nål genom korken på vinflaskan. Genom den pumpar systemet in argon – en ädelgas som ogärna reagerar med andra ämnen. Eftersom den är helt lukt-, färg- och smaklös kommer ditt vin kommer inte påverkas. När argonet pumpats in håller du flaskan i en bra hällvinkel och vinet rinner lätt och snyggt ut. Gasen fyller upp det utrymmet i flaskan som vinet tog. När du sen drar ut nålen så kommer det knappt märkas att den varit där då korken försluter sig själv. Det bygger på att det är en kork av just naturkork – på syntetiska material fungerar inte.

Bild från DinVinGuide

Husets vin

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer