Svenska flaggan
Fredriks bubblor - Methode Cap Classic
Skriven av Fredrik Schelin

Fredriks bubblor – Methode Cap Classic

I området Stellenbosch nordost om Kapstaden produceras några av Sydafrikas bästa viner. Det var här som man på 1970-talet producerade Sydafrikas första Méthode Champenoise vin, Kaapse Vonkel.

Fredriks bubblor – Methode Cap Classic

MethodeCap Classique eller MCC som man lokalt kallar vinet. Beskriver mousserande vin från Sydafrika, från vindistriktet runt Kapstaden. Vinerna är procucerade enligt traditionell metod.
Méthode Cap Classique innebär att man precis som i Champagne skapas bubblorna genom en andra jäsning på flaska.
Sedan 1992 produceras de mousserande vinerna under varumärket Methode Cap Classique. Det finns även en organisation för att säkerställa varumärkets kvalitet, Cap Classique Producers Association(CCPA).

CCPA grundades 1992 av en grupp vinmakare. Tanken var att lyfta fram kvaliteten för sina mousserande viner genom att skapa en gemensam benämning likt Champagne. Allt för att köparen lätt ska kunna identifiera kvalitetsnivån.

Billigt och bra

Fredriks bubblor – Methode Cap Classic

Krone Borealis Cuvée Brut 2015

Fredriks bubblor - Methode Cap ClassicSB# 74913
Pris 109:-

Klassisk blend där druvorna chardonnay och pinot noir får blomma ut i sin prakt. Med några år på nacken har vinet integrerats väl där syran och mognaden båda är närvarande. Här finns mogna tropiska gula frukter och varm citrusfrukt. Vinet har en begynnande mognad och passar perfekt till mat.

Lite bättre och lite dyrare

Fredriks bubblor – Methode Cap Classic

Graham Beck Brut Pinot Noir Chardonnay

Fredriks bubblor - Methode Cap ClassicSB# 7639
Pris 159:-

Pieter vinmakaren även kallad “Mr Bubbles” är en av nya världens bästa vinmakare av mousserande vin. För detta som är ett av husets instegsvin ser man hans passion för bubblor. Ett välgjort vin med inslag av röda äpplen, blodgrape, brödighet och i avslutet viss nötighet. Här passar lite kallskuret chark och ost till vinet och ordet fynd passerar läpparna!

Kvalitet måste få kosta lite mer

Fredriks bubblor – Methode Cap Classic

Kleine Zalze Vintage Brut Method Cap Classic 2013

Fredriks bubblor - Methode Cap ClassicSB# 75251
Pris 229:-

Detta vin bjuder på fruktighet och nybakat bröd. Vinet har legat på jäst i 36 månader vilket ger avtryck. Vi möts av aromer av citrusfrukter, solmogna äpplen och härliga mineraler. Detta är vinet till höstens skaldjur. Serveras med fördel i en lite större kupa, tänk vitvinsglas. Ett pangvin!

Bild från DinVinGuide
Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer