Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Fredagstipset - Nationaldagsvin
Skriven av Fredrik Schelin

Fredagstipset – Svenskt nationaldagsvin

Fira Nationaldagen med ett svenskt närodlat vin! Visste du att Sverige firar 20 år som officiellt vinland?

Vem hade för tjugo år sedan trott att Sverige skulle bli ett vinland att räkna med?

Fredagstipset – Svenskt nationaldagsvin

Sverige klassades enligt EU:s regler som vinland redan 1999. Detta betyder att de vingårdar som blivit godkända av Livsmedelsverket har rätt att märka sina viner med årgång och druvsort. Än så länge har Sverige inte infört några klassificeringsregler varför de endast får säljas som bordsvin. Bland de godkända druvorna finns såväl vanliga vindruvor (vitis vinifera) som hybriddruvor.

Visste du att Sverige firar 20 år som officiellt vinland?

Fredagstipset – Svenskt nationaldagsvin

Vinlandet Sverige går att beskriva på flera sätt men ett är att vinerna är relativt svåra att finna, om du inte letar efter dem. De flesta vinerna går antingen att beställa genom Systembolaget eller dricka på restaurang, några finns också på bolagets hyllor, dock oftast lokalt nära där de produceras. Majoriteten återfinns dock i Systembolagets beställningssortiment, där de tyvärr inte är särskilt synliga för de vanliga konsumenterna. Är det inte dags att satsa en del av Systembolagets hyllor för närodlade viner?

Har du inte redan upptäckt de svenska vinerna så rekommenderar jag dig att prova. Varför inte besöka en svensk vingård i sommar, kolla in Vinvägen Skåne på nätet. Den passerar ett tjugotal skånska vingårdar som tar emot besökare. Vinlandet Sverige är att räkna med, inte bara för kvaliteten utan även som en egen bransch som sysselsätter människor. Den visar också att trots svårigheter finns det många som har ett engagemang och ett hjärta för dryck och dryckeskultur. Så fortsätt att kämpa och skapa såväl smakupplevelser som vingårdsupplevelser på hemmaplan.

Här kommer våra utvalda Fredagstips med svenska nationaldagsviner

Ett svenskt mousserande vin gjort på traditionell metod

Skepparps Grand Prix Mousserande Solaris 2018

Pris 298 kr
Nr 92173

Skepparpsvingard.se

Intensiv doft av fläderblommor och citrusfrukter. Syran är mycket frisk – det är lite som att bita i en citron, fast en god sådan! Ett rent, snyggt och knastertorrt vin som är överraskande bra.
Sommarvin

Vinet till skaldjuren gjord på druvan Solaris

Klagshamn Solaris 2019


Nr 34681
Pris 209 kr

Vingardeniklagshamn.se

Vi bjuds en frisk fläkt av hav, blöta stenar, citronzest och syrliga gröna äpplen. Vinet har stram syra, elegant fruktighet och även karaktär av nashipäron och ljunghonung.

Svenskt rött med karaktär

Wannborga Neptuni 2013

Nr 34643
Pris 249 kr
Sverige
wannborga.se
Typisk fatlagrad karaktär med inslag av ekfat, slånbär, svenska höstblåbär och vitpeppar.

En svensk stolthet!

Brännland Iscider Claim 2017

Nr 73799
Pris 149 kr

Ett vin baserat på äpplen där äppligheten lyfter vinet med balanserad syra och toner av nötighet och honung som jag tror kommer balansera upp denna dessert perfekt.
Om inte annat så kan man bara njuta av vinet som det är:)

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer