Svenska flaggan
Efterlängtad världspremiär från Champagne Bollinger - DinVinguide
Skriven av Fredrik Schelin

Efterlängtad världspremiär från Champagne Bollinger

Efterlängtad världspremiär från Champagne Bollinger. Champagne Bollinger har släppt sitt prestigevin ifrån århundradets bästa årgång. Bollinger R.D. Extra Brut 2008. Premiären gick av stapeln 6 mars på Hôtel de la Marine som ligger på Place de la Concorde i Paris. Fredrik Schelin och DinVinguide.se var på plats vid denna historiska provning.

Efterlängtad världspremiär från Champagne Bollinger

Bollinger Fredrik SchelinDagen startade med en teknisk provning där Denis Bunner, chefsvinmakare hos Champagne Bollinger, presenterade två viner blint. Frågan var vad som skilde de två olika vinerna åt. Det var en vinkel som inte alla hängde med på, skillnaden var tydlig, det ena vinet ver mycket mer linjärt med tydlig mineralitet och syra. Medan det andra var mer öppet generöst brödigt. I glasen hade vi samma vin, årgång 2011 på magnum. Skillnaden var att de två olika hade haft sin andra jäsning i källarna på två olika sätt. Det första mer mineraliska vinet på metallkapsyl och det mer generöst utvecklade på naturkork. Precis så som hela Champagnedistriktet gjorde förr, också det sätt som Bollinger hanterar sina viner. En väldigt intressant teknisk provning där vi fick ta del av hur små detaljer gör stor skillnad över tid.

Efterlängtad världspremiär från Champagne Bollinger

Bild från DinvinguideNu över till anledningen att vi var på plats. Bollinger R.D. Extra Brut 2008. Förkortningen R.D. står för Récemment Dégorgé eller Recently Disgorged vilket betyder nyligen degorgerad. Produktionen av Bollinger R.D. utgör ynka en procent av Bollingers totala produktion.

R.D. är en förlängning av champagne Bollingers andra prestigevin kallad La Grande Année (LGA). La Grande Année får vila på sin jästfällning i källarna i hela sju år. Istället för att släppa alla dessa viner så låter man en stor del av detta vin vila ytterligare 7 år på sin jäst som sedan släpps som R.D.
Denis Bunner, säger – varje årgång kan inte bli en LGA, och varje LGA kan inte bli en R.D.

Bollinger R.D. är ett unikt vin som är ett av Madame Lily Bollingers många bidrag till huset som lanserades första gången 1967. Då som årgång 1952, ett exceptionellt år i Champagne. R.D. är även ett av de första vinerna från distriktet Champagne som släpptes som en extra brut. Årgång 1952 innehöll endast 6 gram i dosage, jämfört med dåtida standard runt 20-25 gram. Madame Lily Bollinger hade en bestämd uppfattning om att ett vin som lagrats så länge på sin jästfällning är utan behov av socker i större mängd. Den traditionen har Bollinger behållt och de har även sänkt dosagen med åren.

Endast 28 årgångar har sedan 1952 bedömts värdiga att bli en R.D. inkluderat 2008 års årgång.

I Sverige släpps denna skönhet med 1682 buteljer troligen innan sommaren i år. Håll utkik i våra kanaler så meddelar vi så snart datum och prislapp är färdigställt. Detta vin kommer bli en framtida ikon. Hur smakar det då, ja läs nedan så får du en känsla av hur det upplevs idag. Men har du tålamod och inväntar vinets mognad om 5-10 år så kommer du bli en vinnare!

Bild från DinvinguideBeskrivning flaska 750 ml

Vinets blend består av 71 procent pinot noir och 29 procent chardonnay. Druvorna kommer från 14 utvalda byar där 91 procent är grand cru och 9 procent är premier cru.
Flaskan är degogerad oktober 2022.

Recension

Vilket härligt vin från århundradets årgång.
Det upplevs i doften både generöst men samtidigt väldigt ungt och aningens stängt med massiv syra och markerade kritiga mineraler.
Efter en stund i glaset med lite högre temperatur öppnar vinet upp sig.
I smaken är vinet elegant med distinkt syra som är så typiskt för året 2008. Toner av hasselnötter, rostat bröd, brioche, citrusfrukt, ostronskal, salta mineraler, ingefära, röda varma äpplen och marsipan fyller munnen. Det fortsätter att öppna sig och visa fler lager samtidigt som jag känner att det håller tillbaka så som årgång 2008 ofta kan göra. Det innebär att det finns betydligt mer potential för framtiden. Som jag brukar säga, min son är årgång 2008 och han har fyra år kvar tills han är myndig. På samma sätt är det med årgång 2008, vänta minst tills vinet är myndigt så kommer du få en bättre upplevelse.

Vinet befinner sig i sin ungdom och för att påvisa hur vinet kan bli med ålder fick vi prova årgång 1979 som chefsvinmakaren Denis jämför med 2008.

Betyg – 99
Potentiellt betyg – 100

De andra storlekarna av samma vin upplevs annorlunda. Beskrivning av dessa publiceras på BestChampagne.se.

Bild från DinVinGuide

Efterlängtad världspremiär från Champagne Bollinger

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

//Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer