Svenska flaggan
Champagne Lamiable
Skriven av Fredrik Schelin

Dyrare champagne

Krutröken har lagt sig och alla urdruckna champagnebuteljer har lämnats till återvinningen. Nu är det dags att fylla på källaren med nya goda bubblor. Passa på innan priserna går upp 1:a mars!

Dyrare champagne

Jag har sagt det hela hösten men påminner en gång till. Champagne har sällan varit så populärt världen över som nu. Det tillsammans med två mindre skördar bakom oss gör att priserna kommer rusa och tillgången sina under 2022. Vissa hus sålde tomt redan i december på Bolagets hyllor. Och allokeringen från distriktet är hårdare än aldrig förr. Jag har fått information om att priserna kommer höjas från första mars som är dagen då monopolet godkänner en prisjustering. Vissa producenter höjer med en tia men en prestige jag håller kär kommer gå upp med 180 kr flaskan. Detta öppnar dörren för andra kvalitetsbubblor producerade i andra distrikt och vinländer än Champagne. Men för dig som älskar champagne är det dags att fylla källaren innan första mars! Det ska i alla fall jag göra.

Champagnehusens vanligaste och viktigaste vin brukar kallas non vintage, vilket innebär att man inte deklarerar ett årgångsvin utan istället blandar man sina basviner med en utvald del av det som kallas reservviner, vins de réserve. Basvinet byts ut varje år och balanseras upp med olika mängd reservvin. Genom att man gör på detta sätt får man till husets stil på champagne, men det gör såklart alltid att vinerna blir lite olika. Därför kan också en cuvée som till synes är samma få olika betyg vid olika tillfällen.

Säkra champagnetips att köpa nu och njuta av under året från BestChampagne.se

Dyrare champagne

Taittinger Brut Millésimé 2015

Nr 7871. Pris 599 kr

Beskrivning
Bild från DinvinguideVinets blend består av chardonnay och pinot noir. Vinet är endast från den första pressen och 70% av druvorna kommer från Grand Crus. Vinifikationen sker på ståltank följt av 60 månaders vila på sin jästfällning innan degorgeringen sker.
Recension
Årgång 2015 är en klassisk varm årgång som startade med en mild vinter, tidig vår med en del frost. Följt av torrt och varmt väder. Inte före augusti fick man regn och det räddade skörden. I september plockades druvorna under torrt och svalt väder. Slutligen blev det en bra skörd som många har valt att deklarera till årgångsvin.

Doften är generös och inbjudande med en begynnande mognadston. Smaken är frisk och generös fylld med solvarma äpplen, citrusfrukter och bakverk. Mineraler och syra lyfter vinets fräschör och ger utrymme för en sipp till.
Gott och klart att dricka redan nu, ingen extra lagring behövs.

Betyg – 92
Potentiellt betyg – 92

Tribaut Blanc de Noir Brut Natur

Bild från DinvinguideNr 50098. Pris 319 kr

Beskrivning
pinot meunier och pinot noir, kommer från fyra olika vingårdar – Romery, Eceuil, Damery och Olizy. Champagnen har lagrats på sin jästfällning i 30 månader, varav en del på stora, gamla ekfat vilket resulterar i mycket smak och elegans. Champagnen är en Brut Nature, vilket betyder att man inte tillsätter någon dosage alls.
Recension
Härligt inbjudande gyllen färg med rödbärig och flora doft.
Attacken är mjuk och behaglig i munnen med fin textur. Inslag av röd citrus, röda solvarma äpplen, mineraler och ett långt avslut. Bra matvin.
Betyg – 92
Potentiellt betyg – 92

Henriot Millésimé Brut 2012

Nr 77710. Pris 609 kr

Bild från DinvinguideBeskrivning
54 % chardonnay och 46 % pinot noir från 6 olika crus premiers och grands crus i Trépail, Mailly-Champagne, Verzenay, Avenay i Montagne de Reims samt Avize, Chouilly i Côtes des Blancs
Recension
Vinet vilar minst 8 år på sin jästfällning innan det degogeras. Samtidigt som 2008 nuvarande årgång behöver lagras 5-10 år så är 2+12 redan drickbar. Så tillgänglig, god och generös. I smaken finns nötter, choklad, rostat bröd, solvarma gula äpplen, mjuka kritiga mineraler, samt grapefrukt.
Betyg – 95
Potentiellt betyg – 95

Diebolt-Vallois Prestige Brut

Nr 7723. Pris 399 kr

Recension
Bild från Dinvinguide100 % chardonnay Grand Cru
Den vackra flaskan tillför en dimension till, men bortsett från den romantiska designen är innehållet det som gör det. Som man brukar säga det är insidan som räknas. Vinet har en krispig framtoning som övergår mer i en krämighet efterhand som vinet mognar. Doft av rostat bröd och grapefrukt är framträdande. Fin syra och generös frukt med tydlig äpplighet, fylliga citrusfrukter och lång härligt svalkande mineralitet i smaken. Jäsningen sker på ståltank men i den slutliga blenden använder man reservvin som lagras i ekfat.
Betyg – 93
Potentiellt betyg – 94

Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut

Nr 92118. Pris 649 kr

Recension
Bild från Dinvinguide100 % chardonnay
En härlig inbjudande blanc de blancs-champagne med allt vad man önskar. Här samsas äpplen med citrus och krispiga mineraler. Smaken är lång med fin elegant syra och full kropp. Detta är gott i en stor kupa och eller till skaldjur i alla former!
Betyg – 92
Potentiellt betyg – 93

Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve

Bild från DinvinguideNr 7450. Pris 339 kr
Recension
100 % chardonnay.
En riktigt prisvärd champagne med vacker flaskform. Härlig les Mesnil-känsla med fruktig och frisk smak. Tydliga toner av citrus och mineraler. Det perfekta vinet som välkomstskål eller till löjromspizza.
Betyg – 88
Potentiellt betyg – 90
Bild från DinVinGuide

Dyrare champagne

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer