Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Domaine de la Romanee-Conti
Skriven av Fredrik Schelin

Domaine de la Romanee-Conti världens bästa vin?

Alla har väl någon gång unnat sig en lite extra dyr flaska vin. Men kan du tänka dig att betala över hundratusen för en flaska röpang?

Domaine de la Romanee-Conti världens bästa vin?

Världens dyraste vin produceras av Domaine de la Romanee-Conti. Vinet heter Romanee-Conti Grand Cru, kommer från Frankrike och kostar nästan miljonen. På auktion har en butelj klubbats för 773 000 kronor för en speciell årgång. Det går dock att få tag på en flaska billigare. Genomsnittspriset vid senare auktioner ligger på drygt 73 000 kronor. Varför är detta vin så dyrt? Jo till stor del beror det på att vissa viner har fått kultstatus och därmed är samlarobjekt.

Vinnördar provar viner mot varandra och jämför. Funderar på om de är typiska för området. Får du det man kan förvänta sig? Vi har alla har olika smak. Att köpa ett dyrt vin kan många gånger vara vanskligt. Är du en van eller ovan vindrickare. Min erfarenhet är att många inte alls förstår varför ett vin kan vara så dyrt då det provas. Ett bra sätt att lära sig mer om skillnader i smakupplevelser av viner i olika prisklasser kan vara att köpa ett billigare och ett dyrare vin gjort på samma druva och från samma region. Här nedan hittar du mina alternativ till lyxvinerna som du själv kan prova hemma. Det dyra vinet behöver inte smaka godare för alla. Smak är en personlig upplevelse.

Om framgång kan mätas i pengar är det ingen tvekan om att Domaine de la Romanée-Conti är världens främste vinproducent. Ingen annan kan ta ut sådana priser för sina viner och ändå få varenda droppe såld redan innan vinet ens tappats på flaska.

Domaine de la Romanee-ContiDomaine de la Romanée-Conti Grand Cru
Myten är stor, färre har smakat detta vin. Elegansen och lättheten i vinet överraskar många som provar det för första gången. Vinet är subtilt istället för kraftigt och mulligt. Less is more.

Louis Jadot Santenay 2014 

Nr 77493. Pris 249 kr. Frankrike

Tvättäkta Bourgogne men från ett mindre känt läge Santeney. En fruktig och lättare pinot med härlig kryddighet. Häll upp i stora kupor och servera till fågel. Prisvärt från den dyra vinregionen Bourgogne

Grange har producerats sedan början på 1950-talet och många samlar på dessa viner även i Sverige. Vinet får ofta en ikonstatus innan det har släppts. Kända vinskribenter höjer vinet till skyarna och man talar om ett odödligt vin. Tänk att Australien producerar riktigt finvin idag vilket kanske överraskar många svenskar som minns de första vinerna som kom till Sverige för trettio år sedan.

Penfolds Grange 2016 

Nr 91105. Pris 4899 kr. Australien

Givetvis är det ett spännande vin med tyngd och kraft men jag saknar kanske lite subtilitet i det hela. När alla smaker är så utpräglade kan man lätt gå vilse i alla dessa aromer. Jag gillar vinet men är det verkligen värt drygt fem surt förvärvade tusenlappar?

Gemtree Bloodstone Shiraz 2019 

Nr 2083. Pris 119 kr. Australien

Härligt vin med djup svartröd färg med intensiv doft av mörk frukt som björnbär, svarta körsbär och svartpeppar med bra balans. Flaskan räcker länge med sin smakrika karaktär.
Smakrikt och fylligt

Ornellaia är ett av Italiens mer kända viner från Toscana och visade upp det ”nya” Italien när den första årgången lanserades 1985. Italien har genomgått en veritabel förändring vad avser kvaliteten på vinerna under de senaste tjugo åren. Detta märks inte minst i Systembolagets försäljningsstatistik. Italien är svenskarnas mest populära vinland. Jag minns mycket väl när Ornellaia lanserades i mitten på åttiotalet. Vi vinnördar var imponerade och tyckte att ett vin från Bolgheri med inspiration från Bordeaux var en pigg nyhet på vinhimlen.

Ornellaia 2017 

Nr 92304. Pris 1899 kr. Italien

Vinet är friskt med fin syra och tydliga körsbär i aromerna. Att vi är i Italien är det svårt att ta miste på. Idag är fatkaraktären tydlig men kommer att trimmas ned med ett antal års lagring. Klassiker från romarnas vackra Toskana.

Le Volte dell’Ornellaia 2018 

Nr 32472. Pris 179 kr. Italien

Från samma vinfirma kan du välja ”andravinet” som väl försvarar sin kvalitet och pris. Le Volte är ett prisvärt vin med finstämd frukt och integrerad syra. Det är kort och gott ett bra vin

Många svenskar som konsumerar Chablis har nog aldrig hört talas om vinproducenten Domaine Raveneau. Men det är ännu färre som har sett buteljer därifrån. Man kan faktiskt säga att Bröderna Raveneus flaskor är värda sin vikt i guld och är unika. Många refererar till Raveneau som Chablis svar på DRC i Bourgogne. DRC har sin berömda Romanee-Conti men Raveneau har sin Clos.

Ravenau Clos
Ikonisk Chablis från vinmagikerna med namnet Ravenau. Vinet är ödödligt och klassiskt och blir bara bättre med många års lagring. Ett av vinvärldens bästa vita viner.

Chablis Clotilde Davenne 2019 

Nr 6307. Pris 175 kr. Frankrike

Clotilde är en av Chablis mest habila producenter med sina charmiga typiska chablisviner. Så friskt, rent och energiskt som få. Elektriska syror varvas med massiva mineraler, citron, rökig sälta och ett stort rop efter mat.

Domaine de la Romanee-Conti världens bästa vin?

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är två guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

BestChampagne.se

Fredrik Schelin

Vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer