- Fredrik Schelin
Det bubblar i Ästad
Det bubblar i Ästad
Det bubblar i Ästad, minst sagt! Under 36 månader har Ästads mousserande vin vilat på sin jästfällning i flaska enligt traditionell metod. Till våren 2023 är det dags för en världspremiär på Systembolaget. DinVinguide.se har smygöppnat en flaska tillsammans med vinmakarna. Det är dags för bubbel från Ästad vingård.
Det bubblar i Ästad
Från Stockholm är resan dryga fem timmar där den sista delen går genom vacker höstlik bokskog och böljande landskap. I bilen så pratar vi i DinVinguide.se´s redaktionen om liknelsen med Toskanas landskap. Plötsligt när vi rundar ett berg täckt av bokskog öppnar det upp sig och vi finner på vänster sida en vingård där vi tar av till höger och kommer till Ästad vingård, hotell, spa och restauranger. Väl framme upptäcker vi en vingård som inte bara är en vingård utan även ett av Sveriges bättre spa och upplevelsehotell. Mer om det i kommande artiklar.
Vi träffar Daniel Carlsson som tillsammans med sina två syskon äger Ästad , Lars Torstenson vinmakarkonsult samt Claes Bartoldsson som leder arbetet på vingården. Det är Claes som är vinmakare och tar de stora besluten som när det är dags att binda skott, löva av, vilket gödsel som ska användas och när det är dags att plocka in skörden. Konsultar i vineriet gör även Sveriges egen flying winemaker Lars Torstenson. Lars är utsedd till ”Vigneron de l’année” av GaultMillau, ”Winemaker of the Year” av Gourmet år 1994. Det är ett starkt team vi har framför oss.
År 2011 sattes de första plantorna på Ästad vingård och idag finns cirka 30.000 vinstockar fördelade på en mer inlandsbetonad odling klimatmässigt samt en odling med mer lustbetonat klimat. Vid kusten finns även några experimentvingårdar med chardonnay och pinot noir.
Vid vingården ute vid kusten i Morup hjälper havet till att värma upp omgivningarna och odlingsmarken är rester av en gammal havsbotten. På planteringen vid Pengakullen bredvid Ästads hotellanläggning har druvorna det tuffare. De svala somrarna gör att druvorna oftast får en hög syra som behövs när man producerar mousserande vin. För det är just mousserande vin man fokuserar på. Inte vilket mousserande vin som helst heller, utan ett svenskt mousserande vin i toppklass.
Vinet skyndas inte fram utan det får jäsa enligt traditionell metod i 36 månader på flaska. Utöver det så pressar man druvorna precis som i Champagnedistriktet i flera omgångar och använder den bästa juicen till sitt mousserande vin. De andra pressarna använder man också men till andra typer av viner. I det fall då de inte tycker det platser till vin så görs en fantastisk vinäger. Som används på gårdens stjärnkrog ÄNG. Bara själva vinägern är en upplevelse i sig självt.
”STÖRSTA DELEN AV SKÖRDEN BLIR MOUSSERANDE VIN.”
Claes Bartoldsson – Vinmakare
18 Ästad Vingård Mousserande
Vinet har en tydlig aromatisk doft med inslag av vita krusbär, vita vinbär, fläderblom och bakverk. Moussen är mjuk och integrerad med en härligt fyllig munkänsla. Smaken är även den tydligt aromatisk med inslag av vita krusbär, vita vinbär, rostade pinjenötter, gula äpplen, croissant och massa citrus.
Gillar du mousserande vin och brukar du dricka mousserande vin? Svaret är oftast ett ja, men den stora frågan är har du smakat svenskt mousserande vin?
Under senare år har fler och fler svenska vinproducenter börjats satsa på mousserande vin producerat enligt traditionell metod, en del av dessa har letat sig till bolagets beställningssortiment. Så gör även Ästad vingårds mousserande vin nu till våren 2023. Det planeras att släppas då.
Det har aldrig varit enklare att dricka närproducerat vin. Fler och fler svenska vinerier och vingårdar etablerar sig. I den svenska vinodlarföreningen finns det idag omkring 35 yrkesodlare medan uppemot 150 fortfarande är på hobbynivå. Sverige klassades enligt EU:s regler som vinland redan 1999. Det innebär att de vingårdar som blivit godkända av Livsmedelsverket har rätt att märka sina viner med årgång och druvsort. Än så länge har Sverige inte infört några klassificeringsregler. Därför får vinerna endast säljas som bordsvin. Vinlandet Sverige går att beskriva på flera sätt men ett är att vinerna är relativt svåra att finna om du inte letar efter dem. De flesta vinerna går antingen att beställa genom Systembolaget eller dricka på restaurang, några finns också på Systembolagets hyllor, dock oftast lokalt i närheten av där de produceras. Majoriteten återfinns dock i Systembolagets beställningssortiment, där de tyvärr inte är särskilt synliga för vanliga konsumenter. Har du inte redan upptäckt de svenska vinerna, så rekommenderar jag dig att prova. Varför inte besöka en svensk vingård? Varför inte besöka Ästad vingård och prova deras vin. Vinlandet Sverige är att räkna med, inte bara för kvaliteten, utan även som en egen bransch som skapar sysselsättning. Det visar också att det trots svårigheter finns många som har engagemang och ett hjärta för dryck och dryckeskultur. Så fortsätt att kämpa och skapa smakupplevelser och vingårdsupplevelser på hemmaplan.
Ästad Vingård är en av Sveriges större vingårdar, med ekologisk odling och egen produktion av KRAV-märkta viner.
Det bubblar i Ästad
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Fredrik Schelin
Fredrik Schelin
Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".
Läs mer om Fredrik