Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Champagneskolan Laurent Perrier
Skriven av Fredrik Schelin

Champagneskolan Laurent Perrier

Champagneskolans tur har kommit till producenten Laurent Perrier, världens femte största champagnehus och fortfarande idag familjeägt.

Champagneskolan Laurent Perrier

Laurent-Perrier är ett av de få kvarvarande familjeägda champagnehusen i distriktet. Huset ligger vackert beläget i den pittoreska byn Tours-sur-Marne öster om Epernay. Sedan över 200 år har firman legat i framkant när det gäller tillverkning av unika cuvéer. Som exempel på att Laurent-Perrier legat i framkant kan nämnas att 1959 introducerades Grand Siècle, världens första multivintage prestige cuvée. 1968 skapades Cuvée Rosé, en rosé där de röda druvorna macererar med musten för att ge färg och karaktär vilket tidigare inte gjorts. 1981 skapades distriktets första Ultra Brut, en föregångare i kategorin zero dosage där inget socker tillsatts.

Laurent-Perrier grundades 1812, men den stora resan mot vad Laurent-Perrier är idag började när Marie-Louise Lanson de Nonancourt köpte huset 1939. Hon drev det lilla champagnehuset som producerade 80 000 flaskor på egen hand men efter kriget 1945 tog sonen Bernard de Nonancourt över. Det var han som gjorde Laurent-Perrier till ett av de större husen i distriktet.

Champagneskolan Laurent PerrierBernard hade ett stort intresse för vinproduktion samt en enorm nyfikenhet och experimentlusta för att förbättra och förfina produktionsmetoderna. Han var inte rädd för att prova nytt och göra saker annorlunda. Lagring av champagne på ståltankar i stället för cement var i början av 1970-talet en av hans idéer, något som Bernard snappade upp från en vinmakare från Bordeaux. Vinmakaren hette Alain Terrier och kom att arbeta som ansvarig cellar master hos Laurent Perrier i 30 år. Vid sin sida hade han Michel Fauconnet som blev hans assistent 1983 och är sedan 2004 den som är ansvarig cellar master. Ståltankarna gör det enklare att kontrollera temperaturen vid jäsningen samt att de är mycket smidigare att rengöra. Sammantaget bidrar detta till att den slutgiltiga produkten får mer elegans och finess. Numera är ståltankar det man i regionen främst använder till första jäsningen och lagringen innan en andra jäsning tar vid på flaska och bubblorna bildas.

Har du en äldre referens på Laurent Perrier La Cuvée Brut så glöm den. Här har det hänt grejer över tid. Jag minns tjugo år sedan då var vinet inte var det mest spännande från området. Idag glimrar kvaliteten i glaset.
Bild från DinVinGuide

Laurent Perrier La Cuvée Brut Magnum

Laurent Perrier La Cuvée BrutNr 78773. Pris 999kr
Har du en äldre referens på Laurent Perrier La Cuvée Brut så glöm den. Här har det hänt grejer över tid. Jag minns tjugo år sedan då var vinet inte var det mest spännande från området. Idag glimrar kvaliteten i glaset.  Doften är generöst inbjudande med solvarma äpplen i flera färger, bakverk, citrus och en näve gröna örter.  I munnen visar det upp en begynnande mognad där vinet är behagligt i texturen med en nästan smörig mjukhet. Smaken fylls av solvarma gula äpplen, gul grillad citrus, bakverk, grädde, mineralrika syror och gröna sköna örter.

Laurent-Perrier Ultra Brut 

Laurent-Perrier Ultra BrutNr 87340. Pris 649 kr
Blend av 45 % pinot noir och 55% chardonnay, vinet ligger fem år på sin jästfällning innan det degogeras. Generös fruktighet i doften med toner av solvarma gula äpplen och solvarm citrus. Smaken är elegant med begynnande mognadstoner och fin brödighet. Toner av solvarma äpplen, citrus, mineraler, krita och nykavlad kakdeg.

Laurent-Perrier Millésimé Brut 2008

Nr 75308. Pris 599 kr
När årgången är så mogen och elegant är det i min smak lite onödigt med hela 8 gram dosage. Hälften hade gjort vinet än mer perfekt. Här talar årgång 2008 med sin fina frukt, runda och generösa toner av röda äpplen, blodgrape och mineraler håller upp vinet. Vänta fem år till så integreras dosagen bättre och vinet kommer ut på andra sidan som smått perfekt.

Laurent-Perrier Millésimé Brut 2012

Nr 75308. Pris 599 kr
Till skillnad mot sin föregångsårgång 2008 så är 2012 redo att öppnas och avnjutas redan från start. Detta är en perfekt uppföljare, då kan man med gott samvete lagra 2008 i sina 5-10 år som den behöver för full potential medan man kan öppna och avnjuta 2012 i väntans tider. Vinet är generöst i doften med inslag av vita blommor, stenfrukter och citrus. Smaken är öppen och tillgänglig med begynnande mognadstoner och inslag av nötter, honung, röda solvarma äpplen följt av fin citrussyra och mineraler i mängder. Detta avnjuts väl i en större kupa med sällskap av ost och confit.

Laurent-Perrier Grand Siècle No 24 Brut

Nr 78621. Pris 1599 kr
En blend på årgångarna 2007, 2006 och 2004. Fin frukt, runda och generösa toner av röda äpplen, blodcitrus, ostronsälta, rostade pinjenötter och mineraler håller upp vinet. Lagra vinet i fem år och det kommer ut på andra sidan som nära nog perfekt. Har du chans så köp den på magnum.

Bild från DinVinGuide

Champagneskolan Laurent Perrier

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer