Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Champagnes udda druvor
Skriven av Fredrik Schelin

Champagnes udda druvor

Till 98 procent odlas det tre druvor i Champagne, meunier, pinot noir och chardonnay. Andra druvor som är tillåtna är arbanne, petit meslier, pinot blanc och pinot gris, de är Champagnes udda druvor.

Kall, torr och gratis ska champagne vara enligt Winston Churchill.

Champagnes udda druvor

Champagne ligger nordost om Paris det är ett svalt klimat som gör att druvorna precis uppnår mognad. Detta ger vinet i sin tur hög syra som passar perfekt vid tillverkningen av ett mousserande vin. Jordmånen i området är rik på krita vilket ger mineralkaraktär till vinet. Minimitiden för lagring på flaska i Champagne är 15 månader. För årgångsbetecknad champagne krävs minst 36 månader lagring.

Det står var och en fritt att odla vilken druva som helst på sin mark. Men om det ska stå ”Champagne” på etiketten måste vinet vara gjort på någon eller några av dessa druvor.
Chardonnay – grön druva som bidrar med fräschör.
Pinot noir – blå druva som ger vinet fyllighet.
Meunier – blå druva som är mer lättodlad och ger fruktighet.
Att använda blå druvor till vitt vin är en specialare i Champagne. Det funkar bra då färgen sitter i skalen. Fruktköttet och saften är vit. Genom att ta bort skalen omedelbart efter pressen undviker man att de ger vinet färg. Det finns fyra ytterligare druvor som är godkända i Champagne – arbanne, petit meslier, pinot blanc och pinot gris, de är Champagnes udda druvor. De utgör dock endast ett par procent av de druvor som odlas i regionen.
Druvorna har historiskt valts bort till fördel för de tre mer kända druvsorterna. Dock börjar områdets odlare i klimatförändringens spår intressera sig igen för dessa fyra outsiders. De har alla olika karaktär som kan användas väl i framtida blandning av Champagne. Läs mer nedan i vår druvguide om respektive druva.

Det är väldigt ovanligt med champagne producerad helt på en av Champagnes udda druvor.

Rémy Massin & Fils Special Club Millésime 2014

Tillgänglig via privatimport från Champagnehuset.se

En champagne producerad på 100 % pinot blanc.
Vinet är friskt och torrt med inslag av tropiska vita frukter, citrus, mineraler och gula äpplen.

Intressant och rolig champagne på enbart druvan pinot blanc.

”Champagne” är ett av världens mest värdefulla varumärken.
Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer