Svenska flaggan
Champagne skörd 2023
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne skörd 2023

Skörden i champagne avslutas faktiskt nu i skrivande stund. Vingårdarna går nu in i höstens vila vilket är viktigt för nästa års skörd. Vinmakarna har pressat druvorna och druvmusten ligger nu och jäser till ett stilla vin.

Champagne skörd 2023

DinVinguide.se har varit i Champagne under skörden 2023. Hur årgången blir kan vi bara spekulera i än så länge. Mer vet vi i februari då de stilla vinerna är klara. Men vi kan berätta att året inte har varit lätt för druvodlarna. Det har varit en balansgång mellan röta i druvklasarna och för att uppnå perfekt mognad. Det har väckt en livfull debatt till liv om vad som är viktigast i champagnedistriktet. Att skörda tidigt med friska druvor och en bra syra eller att riskera röta i jakten på perfekt fenolisk mognad.

Vad är viktigast i Champagne friska druvor med hög syra eller fenoliskt mogna druvor?

Fenolisk mognad är kortfattat ett begrepp som hänvisar till druvans mognadsprofil, det vill säga balans mellan sötma, vinsyrorna och fenolerna, alltså tanniner och färgämnen. Ju varmare det är, desto mer socker producerar druvan, samtidigt som syran sjunker. Ju längre druvklasen hänger på vinrankan desto mognare blir själva druvan.

Ju längre druvklasen hänger på vinrankan desto mognare blir själva druvan

Årets champagneskörd inleddes med en blandning av förväntan och oro. Vädret har varierat under året och i slutet av säsongen har mycket regn tillsammans med en liten värmebölja skapat perfekt tillväxt av röta, tyvärr.

Vissa odlare i distriketet har försökt att börja plocka tidigare än det officiella startdatumet. Detta i syfte att bevara syran i druvorna och att mildra tillväxten av röta i druvklasarna. Åsikterna går isär så vissa argumenterar kring idén att det är mer fördelaktigt att prioritera ren frukt med högre syra framför en något förhöjd alkoholhalt.

  • Michel Parisot, teknisk chef och vingårdsdirektör på Union Auboise – det största kooperativet i Aube. Säger i Journal l’Est Eclair, de senaste åren har vi sett en nedgång i syra. Att plocka druvor tidigare kan därför ge en uppfriskande touch till icke-årgångschampagne.

Champagne skörd 2023 – Ett år med rekordvikter

Blomningsförhållandena var optimala följt av nederbörd hela säsongen har bidragit till en rekordhög genomsnittlig vikt på skördade druvklasar. Vikten är svindlande 30 procent högre än det tidigare rekordet som sattes med årgång 2005. Den inledande säsongen var jämn vädermässigt och allt såg väldigt bra ut. Men i augusti var det mycket varierande väder. Kombinationen av kraftiga skurar och varmt, fuktigt väder skapades de värsta förutsättningarna för röta i vingårdarna, tyvärr. Det är ett klimat man inte vill ha som vinodlare. Särskilt gäller detta i vingårdar som har en stor avkastning på den mer plana marken i Champagne. Vinden vädrar här inte lika lätt ut fukt i vinrankorna här som i Grand Cru lägena med större och brantare lutning.

 

Grand Cru lägena i Champagne drabbades inte av röta i lika hög grad som övriga vingårdslägen

Data insamlade från réseau MATU, Champagnes officiella övervakningsverktyg före skörd, tillsammans med insikter från Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC), gav odlarna kunskap inför skörden 2023. De stora druvsklasarna i år har påverkat den potentiella alkoholgraden, vilket i viss mån även påverkade datumet för skörden för vissa vingårdar. Dessutom var förekomsten av röta generellt ett stort problem för odlarna. Det var ett år som krävde snabba beslut när vingårdarna skulle skördas lika väl som att instruera plockarna att klippa bort skadade druvor från klasarna. Vilket inte alltid har varit fallet för samtliga producenter. Detta har vi på DinVinguide.se observerat under skörden i år.

Urval under plockningen denna säsong kommer vara den avgörande faktorn för kvalitet!

Om balansen mellan skörd vid fenolisk mognad och att sortera bort mögelskadade druvor sköts rätt, kan 2023 mycket väl resultera i en årgång som konkurrerar med de legendariska årgångarna 2002 eller 1985.

Värmeböljan som svepte över Champagne under skörden har påverkat inte bara druvorna utan framförallt skördearbetarna. Vi har hört rapporter om både utmattade arbetare som har kollapsat som faktiska dödsfall i vingårdarna. Detta har satt igång diskussioner om att kanske börja med skörd nattetid i framtiden. Det sparar både på arbetare samt att druvorna är svalare vid pressning istället för att nästan börja jäsa i backarna före pressningen på grund av värmen.

Vad säger producenterna i distriktet om årets skörd?

Isabelle Diebolt:
the harvest for the chardonnay  was really good,for us! The old vines of Cramant were so great with a high natural sugar level. 11.6 & 11.8 even 12.2. So we have to wait and see what will be inside the grapes!
We are happy so far but just waiting for the next step. After the first fermentation..
The weather was too hot and boiling for the pickers, that was the big trouble I think!

Vincent Charlot:
For me it’s a great vintage, but for the others, it’s not mature and they have some rot and acide rot.

Olivier Krug:
Generous vintage but too early to tell. Comments will follow in March based on our ‘000 tastings.

Bild från DinVinGuide

Champagne skörd 2023

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Text: Fredrik Schelin
Foto: Raphael Cameron

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer