Champagne prestige

Champagne prestige - prestigechampagne eller prestigecuvée. Det som av champagnehusen ofta är de dyraste och mest ansedda champagnerna.
Champagne prestige
Men är de verkligen bättre än andra bubblande viner?

Prestigechampagne är ett samlingsnamn för champagnehusens bästa gyllene bubblor.

Den kanske mest vedertaget kända prestigechampagnen som funnits på de svenska bolagshyllorna sedan 1954 är Dom Pérignon. I folkmun mer känd som Dompa. Krug kungen av champagne har även den varit listad sedan 1954 på bolis. Krug har prissatt sin instegschampagne till samma pris som andra champagnehus prissätter sina prestigeviner. Men Krug har också sina prestigeviner. Krug Vintage, Collection, Krug Clos de Mesnil och Krug Clos de Ambonnay med priser på upp till 25.000:- per flaska.

Är det värt pengarna?

Det är inte alltid så lätt att svara på, är en flaska champagne värd 25.000:-, eller rent av mer än 1000:-?
Innehållet rent faktiskt kanske inte motsvarar den summan. Även om det är ett mycket exklusivt och noga utvalt innehåll som vinmakaren har behandlat på allra bästa sätt. Det är trots allt endast en flaska väldigt fin och god champagne. Den stora skillnaden är som alltid, tillgång och efterfrågan. Så länge det finns kunder som är beredda att betala mer för att stoltsera med det mest kända märket, så kommer priserna på vissa viner alltid vara högre än andra.

Om du nu är intresserad och nyfiken för att du investerar i en sådan butelj. Vänta då inte till tolvslaget vid nyår med att öppna den. Utan starta kvällen med att servera de fina bubblorna när smaklökarna och sinnet fortfarande är fräscht. Gärna i trevligt utvalt sällskap och avnjut den med alla dina sinnen på helspänn.

Champagne prestige

De år skörden håller speciellt hög kvalitet produceras ofta det som kallas årgångsbetecknad champagne, vintage på engelska eller millésimé på franska. Årgångschampagner och viss prestigechampagne är de som är mest kända för att tåla lång lagring. Årgångschampagnen var den första utvecklingen av husens standardchampagne och producerades förr enbart de år då det var perfekta förhållanden, vilket var cirka två-tre gånger varje decennium. I dag producerar många av husen en årgångschampagne varje år.

Många champagnehus framställer också en prestigecuvée.

Dessa är oftast gjord på vin från de bästa åren och odlingslägen, som vanligtvis har klassificerats som grand cru eller premier cru. Det är ett sätt för huset och vinmakaren att visa upp det bästa av det bästa. Om du har eller väljer att köpa en prestigecuvée och är sugen på att dricka den, se till att den har minst tio år på nacken. En prestige ska helst drickas gammal, några av mina bästa champagneupplevelser har varit med prestige som har fått ålder.

Champagne som investering? Det är många som samlar på champagne som ren investering, men ofta är det ett sätt att bekosta sin egen konsumtion av dyrare flaskor. Årtal är en indikator på prisnivån. Vin är produkt från naturen, så vädrets makter påverkar vinets kvalitet. De år som vädret har visat sig från sin bästa sida har vinerna såklart en högre kvalitet och den årgången blir snabbt haussad i pris. Under senare år har den asiatiska marknaden vaknat och börjat efterfråga de mer namnkunniga champagnehusens viner. Detta har bidragit till en ökad prisnivå. Ju fler som vill köpa en vara som är begränsad desto högre blir såklart prislappen.

När Bollinger släpper en ny årgång av sin prestigechampagne Bollinger RD är det alltid en stor händelse.

Bollinger är inte lik någon annan champagne.

Vinet spenderar sin första jäsning i begagnade ekfat från Bourgogne. Man vill inte ge aromer av ek till vinet utan kontrollera oxidationen. Denna process är en av flera som gör att Bollinger får en fin brödig, nötig och kraftfull ton. Vinet klarar av det mesta i matväg. Kraftfullhet och gastronomi går hand i hand här.

Ett av husets flera prestigechampagner heter R.D.

Förkortningen står för Récemment Dégorgé eller Recently Disgorged vilket betyder nyligen degorgerad. R.D. är en förlängning av husets andra prestigevin kallad La Grande Année (LGA). La Grande Année får vila på sin jästfällning i sju år. Sedan låter man det vinet vila ytterligare 7 år på sin jäst innan det får kallas R.D. Men det räcker inte, utan som “Chef de cave”, Denis Bunner, säger -varje årgång kan inte bli en LGA, och varje LGA kan inte bli en R.D.

Bollinger R.D. Extra Brut 2007

Vinets blend består av 70 procent pinot noir och 30 procent chardonnay. Druvorna kommer från 14 utvalda byar med 91 procent grand cru och 9 procent premier cru.

Champagne prestige
Vinet upplevs som ungt och aningens stängt till en början med massiv syra och markerade mineraler. Efter en stund i glaset och med lite högre temperatur öppnar vinet upp sig. Dofter och smaker blandas i omgångar. Vinet är elegant med lång smak och distinkt syra men med balanserad fin frukt. Gula och röda sommaräpplen, mariekex, apelsinmarmelad, nougat, tydliga mineraler, vita fina tanniner, grapefruktsskal, sälta, ostronskal, solvarma limefrukter, chili, muskot, saffran, ingefära och enbär.

Vinet befinner sig i sin ungdom.

Året var väldigt torr utan större nederbörd, men uppnådde perfekt mognad och skörden startade inte före 1:a december. Remuage och degorgering sker, i sann bollingeranda, för hand och dosagen är mycket låg, då detta är en extra brut, endast 3-4 g/l.

Husets ledord är tid i källaren. Palmer låter vinet ligga kvar i källaren länge på jästfällningen.

Champagne Palmer & Co

Huset har tillgång till druvor från 365 hektar med ett brett spektrum. Växtplatserna är utspridda på ett fyrtiotal olika lägen. Det ger tillgång till många olika ”kryddor” som källarmästaren har möjlighet att komponera en champagne i världsklass med. Så många som 180 hektar av husets vingårdar är klassificerade med grand cru och premier cru. Druvtillgången består av 50% chardonnay, 40% pinot noir och 10% meunier. Dessa proportioner formar stilen på Champagne Palmer.

Amazone de Palmer

Champagne prestige
Vinet har en utvecklad ton med mogen doft. Det finns mogna vinteräpplen, fläder, nötighet, honung och jäst i smaken. Smörig textur blandas upp med balanserad syra och mjuka bubblor. Kooperativet kan även göra prestige. Högre klass på vinet än vad många kanske tror.
 

”Inget är omöjligt. Det omöjliga tar bara lite längre tid.” - Winston Churchill

Pol Roger var Winston Churchills favoritmärke

Han var också god vän med Odette Pol-Roger. När Churchill dog 1965 lade Pol Roger till en svart sorgkant på etiketten till flaskor som såldes i Storbritannien. Den fanns kvar ända till 1990 då den blev mörkblå. Numera gör Pol Roger också en prestigechampagne under namnet Cuvée Sir Winston Churchill.
Förhållandet mellan champagne Pol Roger och Sir Winston Churchill sträcker sig tillbaka till ett lyckosamt möte vid en lunch hos den brittiske ambassadören i Frankrike några månader efter Paris befrielse, där den yppiga årgångschampagnen 1928 Pol Roger serverades. En av gästerna vid lunchen var den vackra Odette Pol Roger, en annan premiärminister Winston Churchill, som hon genast kom mycket bra överens med. En vänskap föddes och varade fram till Churchills död. Churchill hann under sin livstid aldrig besöka 44 Avenue de Champagne, där champagne Pol Rogers hus är beläget. Men det hindrade honom inte från att utnämna det till ”världens mest drickbara adress”.

Champagne Pol Roger skapade sin prestigecuvée till Sir Winston Churchills ära.

Den exakta sammansättningen är en väl bevarad familjehemlighet, men det är onekligen så att resultatet skulle ha välkomnats av den man vilken vinet är tillägnat. ”Min smak är enkel, jag nöjer mig med lätthet med det bästa.” Pinot noir dominerar och ger struktur, bredd och robusthet, medan chardonnay bidrar med elegans, finess, och subtilitet. Cuvée Sir Winston Churchill produceras på grand cru-druvor från vingårdar som odlades under Churchills livstid. Vinet produceras endast vid utvalda årgångar.

Cuvée Sir Winston Churchill 2012

Champagne prestige
Vinet har en mjuk mousse med fina små bubblor. Doften bjuder på bakverk, vanilj och vita blommor. Munnen fylls med härliga smaker av rostade mandlar, röda och gula solvarma äpplen, honung, rostad brioche, grillad citron och härlig mineralitet.
Årgång 2012 är smarrig och redo att avnjutas men kan givetvis även sparas i många år. Det är dock en av årgångarna från Champagne som man kan öppna och avnjuta direkt.

Det finns champagne och sedan finns det Krug. Det är så man säger på vinhuset och jag kan bara instämma.

Vid ett besök hos Champagne Krug

Myntade en kollega uttrycket ”Perfection in Absurdum” och några matprofiler konstaterade, efter att jag bjudit dem på Krug Vintage att ”Fredrik, du har Krugifierat oss”. Så starkt är intrycket av detta fantastiska, nästintill löjligt perfekta vin. Ganska ofta när jag håller provning får jag frågan, vilken är din favoritchampagne? Svaret är ganska enkelt, det blir en motfråga. Vem i din familj håller du som favorit? Ja du förstår, det finns inte ett unikt svar. Olika förutsättningar påverkar valet av vin. Vilket humör jag är på, vilket är sällskapet och vilken mat ska serveras är saker som påverkar mitt val av vin.

MEN, med det sagt, en flaska Krug öppnar jag väldigt gärna så ofta tillfälle ges.

Krug är inte ett billigt vin, men för 1839 kr får man en unik upplevelse. Jag vill till och med gå så långt att kalla vinet “prisvärt”. Ja mycket pengar är det men vinet är en unik upplevelse i världsklass.

Krug Grand Cuvée 169ème Édition

Champagne prestige
146 olika stilla viner ingår i blenden med fördelning av 11 olika år. Mycket frukt från Ambonnay ger en tydlig ton i vinet vilket visar sig i ett generöst uttryck. Härligt solvarma gula och orange citrusfrukter blandas med rostade mandlar, tropisk vit frukt, gräddighet, brioche, röda äpplen och mineraler i avslutet som balanserar upp vinet. Syran är intensiv och massiv vilket borgar för ett framtida toppvin, dricks väl nu till exempelvis skaldjur men om 5-10 år är detta ett magiskt kontemplationsvin.
Vinet förtjänar och behöver luft, temperatur, rätt kupa och trevligt sällskap.
Mytisk producent i Champagne i världsklass.
Dom Pérignon som har lagrats länge är en av de bättre champagnerna att njuta av.

Munken Dom Pérignon

levde sina sista år i början av 1700-talet och hade ambitionen att skapa ”det bästa vinet i världen”. En av de vanligaste skrönorna från området Champagne är att Dom Pérignon (1638–1715) skulle vara den person som av ett lyckligt misstag kom på champagnemetoden. Men matematiken går inte ihop. Den äldsta kända metoden att moussera vin, méthode ancestrale (méthode rurale), sägs ha utvecklats av benediktinermunkar vid klostret St Hilaire i Limoux, Languedoc, på 1530-talet. Det var ungefär hundra år innan Dom Pérignon föddes.

Dom Pérignon gjorde dock viktiga förändringar

framför allt när det gällde skötseln av odlingarna. Han förordade låga skördeuttag och betonade vikten av att beskära vinrankorna på rätt sätt. På huset Dom Pérignon görs ingen champagne om årgången inte är exceptionell. Vinet lagras i minst 8 år innan det släpps och huset använder enbart druvor från 7 grand cru-byar samt 1 premier cru, nämligen munkens hemby Hautvillers. Den första årgången skapades 1921 men det var inte förrän 1937 som vinet faktiskt jästes på sin egen butelj. Innan dess användes transfererad årgångschampagne från Moët.

Dom Pérignon 2010

Champagne prestige
Redan nu känner jag en begynnande mognad och vinet har öppnat upp sig. Härligt brödig och rödbärig som Dompa kan vara. Generös frukt och balanserad syra med mineralitet i bakgrunden hela vägen. Toner av smörig brioche, röda bär, solvarma äpplen, blodgrape och krämiga mineraler. Kanske den mest kända prestigechampagnen.

Om du vill finns även en provning på instagram som jag och Mousserande.se utförde av dessa prestiger.
https://www.instagram.com/tv/CSe89JOjso_/

Champagne prestige

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!