Svenska flaggan
Fredriks bubblor -årgång 2008
Skriven av Fredrik Schelin

Cristal Champagne – Biodynamisk?

Är en av världens mest kända prestigechampagne biodynamisk?

Cristal rosé årgång 2007 är helt biodynamisk, och Jean-Baptiste (chef de cave hos Louis Roederer) räknar med att vara helt biodynamisk i produktionen av Cristal redan år 2020.

Jean-Baptiste Lecaillon nyligen utnämnd av DinVinguide.se till “Bästa champagne-vinmakare 2015” tror att fler odlare i Champagne kommer att vända sin odling från traditionell till ekologisk och/eller biodynamisk då man inser vinsterna med det.

Mina ögon öppnades ordentligt för ett par år sedan, för styrkan i biodynamisk odling, då jag och Jean-Baptiste tillsammans provade igenom alla cuvéer som skulle blendas i Cristal.
Vilken otrolig skillnad det biodynamiskt odlade vinet uppvisade jämfört med det som odlats traditionellt.

Bild från DinVinGuide

Louis Roederer är ett av de få kvarvarande privatägda familjeföretagen i Champagne, företaget grundades redan 1776, men fick sitt nuvarande namn 1827, då Louis Roederer inträdde i företaget.
Idag förvaltas huset av Frédéric Rouzaud, som representerar den sjunde generationen av familjen.

Husets prestige Cristal kom till redan 1876 när tsar Alexander II (1818-1881, rysk tsar, kung av Polen och storfurste av Finland från 1855), förälskade sig i vinet och såg till att hans vin levererades i genomskinliga flaskor av äkta kristall.
Sedan dess har vinets namn och flaskans utseende kvarstått, det som är så speciellt med flaskan är att flaskans botten är rakt utjämnad jämfört med alla andra flaskor från Champagne som har en inbuktning på undersidan.
Detta kommer från att tsaren var på sin vakt och inte ville att någon skulle placera en sprängladdning i utbuktningen under flaskan, vilket var rätt vanligt på den tiden.

Bild från DinVinGuide

Huset Roederer äger hela 240 hektar mark i några av de allra bästa områdena av Champagne, grands och premiers crus i Montagne de Reims, Côte des Blancs, och Vallée de la Marne.

Druvorna från de 410 olika odlingsplatserna pressas på plats och vinifieras sedan separat, och skörden från sin egen mark täcker 80% av företagets behov.

Vinet får mogna i genomsnitt fem år i källaren och ytterligare åtta månader på flaska efter degogering, 20% av vinet lagras alltid på ekfat för att ge en mikrooxidation.

Foto: Raphael Cameron @DinVinguide.se

Louis Roederer Cristal Rosé 2007
SB: LR2201 (privatimport), Pris 4174,5:-
Direkt slås jag av vinets elegans med mjuka fina integrerade bubblor. Vinet bjuder på inslag av  blommor, röda vinbär, rostad mandel och brioche. Smaken är lång och i avslutet finns tydlig terroir samt finlemmad syra.

Denna exklusiva champagne är gjord på speciellt utvalda druvor från Louis Roederer’s egna ”Premier Cru” vingårdar, främst i Aÿ, Verzenay, Verzy och Cumières för Pinot Noir och Oger och Avize för Chardonnay.
Druvblend:
60% Pinot Noir 40% Chardonnay.
Lagring:
Cristal Rosé kräver cirka sex år på jästfällning för att mogna och får efter degorgering ligga åtta månader.
För att få den unika färgen och stilen på den här champagnen används pinot noir från gamla stockar i Cumières där skördarna ger mycket mogna druvor med hög aromatisk koncentration.

Louis Roederer Cristal Brut 2007
SB# 95110, Pris 1599:-
Insmickrande doft med toner av mjuk solmagen citrus, rostade nötter samt lätt floral touch.
I smaken återfinns den solmogna citrusen med inslag av toffee, nötighet, mineralitet, vit choklad samt röda äpplen.
Moussen är nästintill perfekt med mjuka fina bubblor.

Druvblend:
Pinot Noir 55 %, Chardonnay 45 %
Lagring:
20% av vinet lagras på ekfat.

Bild från DinVinGuide
Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer