Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Champagne Chartogne-Taillet
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne Chartogne-Taillet

Alexandre har skolats av Anselme Selosse den kända vinmakaren bakom de ikoniska vinerna från Jacques Selosse.

Bild från DinVinGuide

I byn Merfy i Montagne-de-Reims cirka femton minuters bilfärd norr om Reims, hittar man Champagne Chartogne-Taillet. Familjen Chartogne-Taillet har odlat och producerat vin här sedan 1683. Alexandre som sedan 2006 har tagit över efter sin far odlar och vinifierar sin egen skörd. Han betecknas som en récoltant-manipulant.
År 1780 ansågs druvor från Merfy vara de bästa och därmed de dyraste i Champagne. Vid den stora klassificeringen 1911 togs inte Merfy med som ett grand- eller premier cru läge utan blev klassificerad som vanlig cru.
DinVinguide.se har provat igenom Alexandre´s vin vid flera tillfällen och vi kan bara konstatera att de håller en väldigt hög kvalitet. Denna kvalitet som vissa betydligt mer kända grand-och premier cru champagnehus bara kan drömma om.

Alexandre tillhör en av de unga nytänkarna i Champagne. Han har skolats av Anselme Selosse den kända vinmakaren bakom de ikonsika vinerna från Jacques Selosse. Här inspirerades Alexandre att gå sin egen väg. Idag styr han själv efter det att han tog över efter sin far. Alexandre analyserar varje vinranka, beskriver dess rotsystem, analyserar, mäter och tecknar av jordlagren varje år. Han har också gått tillbaka och tagit fram sina förfäders anteckningar om jorden, plantorna och hur odlingen påverkats av väder och vind.

Det nya tänkandet och gedigna arbetet har lönats sig och nu har goda mikroorganismer återvänt för att skapa en lämplig jordmån. Enligt Alexandres tänkande skapas 95 procent av vinets karaktär i vingården. Han låter vinet tala för sig själv och varje enskilt vin blir det vin som förutsättningarna på varje specifik jordplätt medger. Växtplatsens förutsättningar påverkar vinet lika mycket som druvorna gör.

Vinhuset har 30 olika vingårdar på totalt 11 ha. Dessa har planterats med 40 procent av vardera pinot noir och pinot meunier och med resterande 20 procent chardonnay. Numera odlar Alexandre även en liten vingård med den antika druvan arbanne som han inte än har bestämt riktigt vad han ska göra med. Även om Alexandre inte är certifierad så är han trogen och hängiven både ekologisk och biodynamisk odling. I vinifieringen använder han endast naturlig jäsning och vinifierar utan filtrering.

Bild från DinVinGuide
Bild från DinVinGuide

Chartogne-Taillet Cuvée Saint-Anne
60 % chardonnay och 40% pinot noir
Mjuk balanserad mousse med fina toner av terroir som visar sig i jordighet, stram kalk, mjuk mogen citrus och härligt rödäpplig frukt i mellanpaletten. I avslutet hittar jag nötighet och viss  gräddighet.

Chartogne-Taillet Millésime 2008
60 % chardonnay och 40% pinot noir
Direkt härlig syra som antyder lång lagringspotential som man förväntar sig av årgången. Efterhand när vinet luftats visar vinet upp en härlig äpplig ton blandad med citrus och kalk. Moussen är direkt men fin och lyfts av den mjuka runda smaken. Vinet har en ljus framtid att möta. 
Vinet kommer från vingården ”Les Couarres” som ligger mitt i Merfy.

Vinerna saluförs av Franska Vinlistan, med tanke på den lilla allokering som huset släpper kan man skatta sig lycklig om man får tag på några flaskor.

Champagne Chartogne-Taillet – DinVinguide

Bild från DinVinGuide
Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer