Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Champagne Bollinger världsnyhet
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne Bollinger världsnyhet

Champagne Bollinger visar upp en världsnyhet. En helt ny cuvée har fått se världen med den nya Bollinger La Côte aux Enfants 2012.

Det är inte bara agent 007, James Bond, som gillar Bollinger. Även vi svenskar är fästa vid den fylliga brödiga champagnen. Det är bara att öppna en flaska så förstår ni varför.
Bild från DinVinGuide

Bollinger La Côte aux Enfants 2012.

Bollinger La Côte aux Enfants Champagne 2012 är ett rent vingårdsvin ifrån den så kända växtplatsen för husets röda vin som även används att blenda i husets roséchampagne. Här har Bollinger valt ut den norra växtplatsen i vingården som man anser vara mer lämpad för champagne då den södra delen istället fortsatt används till det röda vinet. En hyllning till husets viktigaste druva pinot noir.
Doften är intensiv och angenäm där man känner av årgångens generösa påverkan. Här blandas toner av röda vinbär, solvarma röda äpplen, pepparmynta, kanel, kummin, muskotnöt, nybakad croissant, krita och grillad citrus.
Munkänslan är fet och kraftig med krämig densitet och mjuka bubblor.
Smaken är fylld med lager efter lager av smaker och med tiden kommer vinet visa upp ännu fler lager. Idag finns toner av begynnande mognad, röda äpplen, svarta vinbär, nybakat surdegsbröd, kanel, ingefära, toscamazarin, krita, salta mineraler och citrusfrukter.
Jag skulle låta vinet vila ytterligare 2-5 år.

Vinet kommer på websläpp 17 november, endast 30 flaskor och kostar 9999 kr. Produceras i denna första årgång 2012 i enbart 1000 flaskor. Degogerad januari 2022.

Champagne Bollinger är ett av de sista riktiga familjeägda husen i Champagne. Huset grundades redan 1829 och är beläget i centrum av den kända Grand cru klassade byn Aÿ. Bollingers stil är inte lik någon annan champagne och kännetecknas av mognad och fyllig brödighet. Vinet är till stor del baserat på pinot noir, första jäsningen sker i begagnade bourgogneekfat för att behålla kontroll över oxidationen. Man är även det enda huset i Champagne som har sin egen tunnbindare på plats för att underhålla och laga dessa ekfat. Processen är en av flera som gör att Bollingers viner blir så brödiga, nötiga och kraftfulla att dem klarar av det mesta i matväg. Även den nya cuvéen Bollinger La Côte aux Enfants 2012 passar utmärkt till mat.

Bild från DinVinGuide

Champagne Bollinger världsnyhet

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer