Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Champagne bäst i test 2021 - del 4
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne bäst i test 2021 – del 4

Champagne bäst i test 2021 - del 4 roséchampagne. Vad kan vara bättre än en flaska champagne? Jo en flaska rosa champagne såklart!

Champagne bäst i test 2021 - del 4År 2020 stod roséchampagne för 11,5 % av den totala producerade volymen av champagne. Trots den stora framgången med roséchampagne internationellt så var endast 3 procent av den sålda volymen i Sverige rosa bubblor från distriktet Champagne förra året. Hur kommer det sig undrar jag, har vi svenskar svårt att ta till oss det rosa vinet. Är det för att vår sommar är relativt kort eller har vi bara inte vågat att prova de rosa bubblorna? Vi svenskar är ju galna i stilla roséviner och dricker det gärna och mycket under den korta svenska sommaren. Det här måste vi ändra på, roséchampagne är inte bara snyggt och läckert utan även ett fantastiskt vin till mat. Våga beställa hem roséchampagne och prova till maten nu under helgerna vetja!

Hur tillverkar man då roséchampagne? Jo det är tillåtet att använda två olika metoder. Champagne är det enda vindistriktet där man får göra en rosé genom att blanda rött och vitt vin.

Blending
Genom att blanda rött och vitt. Champagne är den enda regionen i världen där man enligt gällande vinlag kan blanda rött vin och vitt vin för att skapa en rosé. Champagne är vanligtvis ett vitt vin eftersom fruktköttet och saften även från de röda druvor inte hunnit färga musten. När druvorna är pressade och avlägsnade från skalen så är slutprodukten vit. I champagneområdet används en del röda vindruvor till att producera rött vin. Detta röda vin använder man sedan för att blanda i den champagne som sedan ska bli roséchampagne.

Saignée
Ett annat sätt som roséchampagne produceras på är via saignée-metoden. Samma vinframställningsprocess som används för att skapa vanliga stilla roséviner. Denna process innebär att musten behåller en viss skalkontakt efter att man pressat druvorna. Denna minimala maceration mellan must och skal ger en mer utvecklad arom och smakprofil samtidigt som roséfärgen fördjupas. ”Saignée” översätts bokstavligen till ”blödning”, vilket är vad skalen gör i musten.

Det sägs att Barbe-Nicole Cliquot-Ponsardin uppfann roséchampagne och enligt sägen stod hon också bakom den moderna champagneflaskan. Hon var även delvis ansvarig för uppfinningen av Veuve Clicquots revolutionerande teknik för ”reumage”, metoden att vrida flaskan för att bli av med jästen och fällningarna, en process som fortfarande används.

Vad är bättre än en flaska champagne? En flaska roséchampagne såklart!

Taittinger Prestige Rosé Brut

Nr 7898. Pris 599 kr
Taittinger Prestige Rosé Brut har en perfekt laxrosa färg. Jag finner inslag av mogna röda bär, vildhallon, jordgubbar och rostat bröd. I avslutet dyker det upp en härlig ton av blodgrape som balanserar upp vinet.

Bollinger Rosé

Nr 7755. Pris 659 kr
Med 6 procent rött vin i blandningen bjuds man på en resa som börjar med röda nyskördade höstäpplen, fortsätter med nybakad brioche bredd med skogsbärsmarmelad och avslutas med blodgrapefrukt i en perfekt balans.

Gosset Grand Rosé Brut

Nr 7405. Pris 529 kr
Välbalanserad champagne med tydliga inslag av röda bär, vildhallon, blodgrape, röda vinbär och ett mineraliskt avslut med krämig mousse. Eftersmaken har toner av krita och citrus med ett långt avslut. Ett klassiskt rosévin i den tyngre skolan.

Bonnet Perle Rosé Brut

Nr 7471. Pris 319 kr
Nytt namn men med samma goda innehåll. Generöst vin med inslag av röda vinbär, blodgrape och behaglig beska. Bonnet lyckas hålla flaggan i topp även vad gäller prislappen som sin rosa skrud.

Pol Roger Brut Rosé 2015

Nr 77071. Pris 639 kr
Inslag av solvarma jordgubbar, röda vinbär, rabarber, grädde, viss mjuk tanninstruktur och välintegrerad syra. Ett vin att njuta av med gott sällskap och till mat.

Moët & Chandon Rosé Impérial

Nr 7598. Pris 499 kr
Inbjudande doft av smultron och bergamott. Smaken är sommarbärig med rostat bröd, citrus och mineraler.

Delavenne Grand Cru Brut Rosé

Nr 79336. Pris 489 kr
Det första som slår mig är skogsbärspaj serverad med hemkokt vaniljsås. Det brödiga i smuldegen, smöret, de varma bären och till sist lite mineral och vanilj. Mums

Billecart-Salmon Brut Rosé

Nr 7758. Pris 679 kr
Fullkomlig explosion av finstämda röda sommarbär, röda äpplen och blodgrape. En av de bättre champagneroséerna.

Charles Heidsieck Rosé Resérve

Nr 95423. Pris 589 kr
Rund generös doft med inslag av röda bär och blodapelsin. Smaken är fylld av friska röda bär, röd grape, kaffetoner och viss gräddighet. Moussen är integrerad och rund, eftersmaken lång med härligt integrerad mineralitet.

Perrier-Jouët Blason Brut Rosé

Nr 78579. Pris 644 kr
Aromer av slånbär, granatäpple och nypon. Vi i provningsgruppen överraskades av vinets fräschör samt dess relativa komplexa bäraromer. Smaken är aningen kort men ett väldigt trevligt vin.

Deutz Rosé Brut

Nr 77239. Pris 569 kr
Härligt torr i munnen med eleganta rödbäriga inslag som Röda vinbär. Citrus av blodgrape och mineralitet med lite tanninstruktur.

André Clouet Brut Rosé

Nr 77253. Pris 349 kr
Här blir man bjuden på ett fat av sommarfrukt med fokus på smultron, hallon, röda äpplen och blodgrape. Smaken fylls vidare av mineraler och en medellång brödighet i avslutet.

Leclerc Briant Champagne Rosé

Nr 7583. Pris 429 kr
Elegant i doften med lättsamma röda bär och visst floralt inslag. I smaken finns en viss tanninstruktur som utgör ryggraden i vinet. Här finns solvarma hallon, röda vinbär, lingon, blodapelsin och fina mineraler. I avslutet en viss salt mineralitet.

Beaumont des Crayères Grand Rosé

Nr 50957. Pris 239 kr
Elegant och inbjudande roséchampagne med potential även att lagra. Moussen är mjuk och behagligt munfyllande, frukten är rödäpplig med bäriga inslag och i avslutet finns syra i form av citrusfrukter följt av mineralitet. Vinet är gott och okomplicerat.

Henriot Brut Rosé

Nr 81422. Pris 599 kr
Härligt inbjudande vin med tydliga toner av svenska körsbär, jordgubbar och blodgrapefrukt. I eftersmaken kommer mineraler och inslag av vita blommor.

Krug Rosé 24th Edition

Nr 95544. Pris 3199 kr
Krug Rosé tar med besökaren på en resa genom lager på lager av smakupplevelser. Den fylliga eleganta smaken ger mig först en känsla av ungdomlighet och dominans av röda bär, men efter lite luft kommer mer lagrade toner och de röda tonerna går över till körsbär och blodgrape. Ett kontemplationsvin som förtjänar och behöver luft, temperatur, rätt kupa och trevligt sällskap. Champagne i världsklass.

Champagne bäst i test 2021 – del 4

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer