Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Champagne bäst i test 2020 - del 2 - DinVinguide Champagne bäst i test
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne bäst i test 2020 – del 2

Champagne är så mycket mer än en festlig välkomstdrink. Champagne är ett vin som passar utmärkt tillsammans med mat.

Champagne bäst i test 2020 – del 2

Champagne är ett vin som passar utmärkt tillsammans med mat. Man kan med fördel servera ett glas champagne som den perfekta aperitifen. Låt sedan vinet följa med in i middagsserveringen. När mat och champagne kombineras ska smakerna lyfta varandra, komplettera och ge en helhetsupplevelse. Champagne fräschar upp smaklökarna genom bubblorna och gör dig redo för nya smaker mellan varje tugga.

Tänk på det till nyårsafton – då är en flaska champagne nästan obligatorisk – åtminstone vid tolvslaget. Ett vanligt misstag många gör på nyår. Man startar kvällen med ett enklare mousserande vin för att sedan avsluta med en dyr och extra kall champagne på tolvslaget. När vi redan har munnen full av smaker av annat vin och mat.

Låt nu ert val av champagne till nyår få vara en del av hela kvällen. Som välkomstdrink, till middagen och din skål vid tolvslaget.

Gott nytt champagneår önskar jag dig,
Fredrik Schelin

Sabrering är ett uppskattad partytrick läs artikeln nedan hur du går tillväga

Hus champagne. Här leker man ofta med att blanda druvor, växtplats, druvkvalitet, olika jäsningskar och reservvin. Reservvin är vin från äldre årgångar.

Champagne bäst i test 2020 – del 2

Att prova champagne hemma

Provning av champagne och mousserande vin

Att prova champagne, mousserande vin och andra bubbelvarianter är festligt och trevligt och rätt enkelt att ordna hemma. Man kan välja att bara prova champagne eller bara cava exempelvis eller välja olika prisklasser. Det finns lite tips och trix för att provningen skall bli lyckad. Här får du några råd på vägen och tips på olika bubbel att prova.

Kyl flaskorna

Det självklara är förstås att börja med att kyla flaskorna. Halvljummen champagne går bara inte att dricka. Fyra timmar minst i kylen. Temperaturen vid servering skall vara 6-9 grader. Vill du använda ishinkar sedan så tänk på att skaffa champagnekorkar då flaskans kork inte går att använda efter öppning.

Servera och smaka

Öppna flaskan långsamt med en lutning på 45 grader. Titta på bubblornas storlek och färg på vinet, båda kan avslöja ålder på vinet. Hur känns vinet i munnen, textur och struktur kan berätta mycket om ett vin. Efter man har tittat på vinet så är det dags att ta in alla sinnen, först så doftar vi på vinet. Känner du inget så snurra gärna upp vinet i glaset så att det avger aromer.

Nu går vi till att smaka på vinet. Ta in en liten sipp och låt vinet rulla runt i munnen, om du kan så dra in lite luft mellan läpparna. Eftersom 80 procent av det du känner kommer ifrån doften så sörpla gärna vinet då kommer doften tillbaka upp i näsan och förstärker din upplevelse.
Nu kan vi börja sätta bedömning på vinet.🥂

BestChampagne.se

Fredrik Schelin

Vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer