Svenska flaggan
Champagne bäst i test 2016 - DinVinguide
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne bäst i test 2016

Nu är det hög tid att handla champagne och mousserande vin till jul-och nyårsafton.
Visst andas det en viss förväntan, elegans, flärd och lyx när man hör det välkända - "POPPANDET"

Champagne är ett fenomen i vinvärlden. En produkt med oöverträffad glamourfaktor som sedan århundraden fascinerar människor världen över.

Historiskt sett hörde odlingsområdet Champagne inte till ett av de mest avundsvärda distrikten i Frankrike. Jorden runt floden Marne ansågs av bönder som extremt svårodlad.
Det borde egentligen inte gå att producera världens festligaste vin i Champagne. Regionen är blåsig, regnig och ligger precis på gränsen för att odling av klassiska vindruvor är möjlig. De första vinerna som producerades här var av det enklare slaget. Det ändrades först när man lärde sig att bemästra metoden med flaskjäsning, champagnemetoden. Detta tillskrivs munken Dom Pérignon. Men det är inte hela sanningen. Fransmännen var tidigt ute med att framställa mousserande vin. Blanquette de Limoux (den lilla vita från Limoux) som produceras i sydvästra Frankrike omnämns redan 1531. Dessa mousserande viner framställs enligt méthode rurale (eller méthode ancestrale). Musten tappas upp på flaska innan den är helt utjäst. Eftersom jäsningen avstannar blir vinet något mindre bubblande än champagne och innehåller viss sötma. I Champagne hade man till skillnad från i Limoux ingen tradition av att framställa mousserande vin. Här hade odlarna i stället problem med att jäsningen avstannade under de kalla vintrarna. Vinet buteljerades innan det var helt klart. När vårvärmen kom började jäsningen om på resterna av jäst och socker. Resultatet blev champagne.

Vissa historiker hävdar att munken Dom Pérignon lärde sig det bubblande hantverket just i Limoux där han vistades innan han anlände till Champagne.

Bild från DinVinGuide

Redaktionen på DinVinguide.se har provat igenom ett par hundra champagner som finns tillgängliga på den svenska marknaden.

I två artiklar kommer vi presentera årets utvalda favoriter. Här nedan fokuserar vi på två priskategorier, de under 300:- och de över 300:-.

I en kommande artikel presenterar vi champagne som kallas ”prestige” vilka är husens dyrgripar, perfekta då man vill fira något extra.

Bäst i test champagne under 300:-

Att hitta en riktigt bra champagne under 300 kronor har blivit allt svårare under  senare tid. Men skam den som ger sig, vi på DinVinguides redaktion har nosat fram ett par märken som vi verkligen gillar.

Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru
SB# 2739, Pris 279:-

Tydlig druvighet och citrus i doften. Smaken avslöjar gröna äpplen, kex, nybakad smördeg, mineraler samt lime. Moussen är något spretig men sätter sig då flaskan varit öppnad en stund. Avslutet är medellångt med mjuk syra och torr tanninstrukturell känsla.

Alfred Gratien Brut Classique
SB# 79752, Pris 299:-

Klassisk champagnedoft med jästiga toner. Gula äpplen möts man av först i smaken följt av, rostat bröd, pinjenötter, mineraler samt citrus. Texturen är len och insmickrande med fina bubblor och mineralisk sälta i avslutet.

Bäst i test champagne över 300:-

Bäst i test blev i år en årgång som redan är omtalad som en av århundradets bästa. Som man brukar säga ”den som lever får se”. Jag kan avslöja att min källare redan börjar fyllas med den gyllene årgången 2008. Att min son är född detta år gör ju inte saken sämre heller!

Champagne bäst i test 2016

Taittinger Brut Millésimé 2008
SB# 7871, Pris 489:-

Vinet är direkt inbjudande men efter lite luft öppnar det sig så som årgång 2008 bör och visar sig sedan från sin bästa sida.
Doften fylls av nougat, gula och gröna sommaräpplen, mogen citrus och vissa inslag av örter. Bubblorna är integrerade och fina, texturen krämig och len. I smaken återkommer nougat, äpplen och citrus blandat med mineraler och kalk. Avslutet är elegant och långt.

Bra köp:

Philippe Glavier La Grâce d’Alphaël Grand Cru Blanc de Blancs
SB# 76607, Pris 346:-

Finstämd mousse med mjuka fina bubblor, i smaken finns det tropisk frukt, aprikoser, honung och lime. I avslutet är mineralerna tydliga med ett knastertorrt avslut.

Bollinger Special Cuvée
SB# 7418, Pris 449:-

Ljusgul färg med fyllig krämig mousse. Stor mogen doft med karaktär av bakat bröd, choklad och mogna höstäpplen. Torr och mycket smakrik med inslag av rostat bröd, röda äpplen med lång fin eftersmak. En sann klassiker som står sig väl i konkurrensen.

Pol Roger Brut Vintage 2006
SB# 7536, Pris 529:-

Utvecklad doft med tydligt inslag av hasselnötter, rostat bröd, tropisk frukt och grapefrukt. Munnen fylls med aromer av gula äpplen, brända mandlar och tydlig citrus. Väldigt mjuk krämig mousse och fin längd i avslutet. En populär champagne som visar kvalité.

Perrier Jouët Grand Brut
SB# 82654, Pris 399:-

Doften är fin och elegant där vi hittar aromer av tropisk frukt, florala inslag och citrus. I smaken finns solvarm ananas, apelsinblommor, honung och kalk. Bubblorna är mjuka men ändå fylliga. Avslutet ger en känsla av gräddighet i texturen som ger en härlig lång munfyllnad.

Bild från DinVinGuide
Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer