Svenska flaggan
Champagne årgång 2021
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne årgång 2021

DinVinguide.se har varit på plats i Champagne och provat årgång 2021.

Champagne årgång 2021

Bild från Dinvinguide

DinVinguide.se har under hela sju dagar provat vin i Champagne. Syftet var att analysera senaste årgången. Det har varit spännande att prova stilla viner från årgång 2021. Flera vinmakare berättar att 2021 håller tillräckligt hög kvalitet att man kan deklarera en årgångschampagne. Efter att ha provat igenom många stilla viner kan vi inte annat än att hålla med. Men eftersom Champagne har drabbats av en så pass dålig skörd i form av volym kommer väldigt få troligtvis att släppa en årgångschampagne. Fokus kommer mer att ligga på att producera sin vanligt hus-blend en så kallad non vintage. De hus som enbart producerar årgångschampagne kommer dock skapa en årgångschampagne 2021. Så ser det ut nu i alla fall. Så några viner av årgång 2021 kommer vi att så småningom få se på marknaden. Men det är lång tid att vänta. Champagne är en dryck som tar och kräver tid innan den är redo att presenteras för marknaden. Årgången kommer troligtvis inte heller att gå till historien som en av de största årgångarna ifrån distriktet. Men den är full av energi och 2021 är ett år för framförallt chardonnay, det kan vi konstatera i skrivande stund.

De första jästa vinerna kallas basvin, vin clair. De kommer från olika vingårdar och underregioner och är gjorda av olika druvor. Första provningen av dessa viner sker vanligtvis i januari, även om man generellt beslutar vilka viner som hamnar i vilken cuvée först i april året efter skörden.

I spåren av dålig volym varnar odlare och producenter för en kommande brist av vin. Den dåliga skörden volymmässigt gör att världsproduktionen är den lägsta sedan det förra krisåret, 2017. Allokering och prisjustering är att vänta. Vinåret 2021 blev ett av de värsta på många år för många odlare i Frankrike, Italien Spanien. Orsaken var i första hand extremt väder som förstörde vinskördarna. Skörden i Champagne är uppemot 40 procent mindre än normalt, den sämsta skörden sedan flera generationer. Detta leder till snålare allokering av den så omåttligt populära drycken. Samt även rätt stora prisjusteringar. Vi har fått information om att priserna kommer höjas i Sverige från första mars. Det är dagen då monopolet godkänner en prisjustering. Vissa producenter höjer med en tia medans andra höjer betydligt mer. Exempelvis kommer Dom Pérignon landa på 1 999 kr jämfört med dagens prislapp på 1 779 kr. Passa på att fylla din vinkällare redan nu!

Vin clair provning med Vincent Charlot hos Champagne Charlot-Tanneux
Bild från DinVinGuide
Frankrike är världens näst största vinproducent efter Italien
Bild från DinVinGuide

Champagne årgång 2021

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer