Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Pertois Lebrun 2015 champagne hällande cramant blanc de blancs
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne 2016 en katastrof

Årets skörd i Champagne kan bli den sämsta skörden i mannaminne.

Champagne 2016 en katastrof. 

Inledningen av 2016 har visat sig bli ett extremt utmanande år i Champagnes vingårdar.

I slutet av april slog frosten till i nära en fjärdedel av Champagnes vinareal och knopparna förstördes helt i över 14% av alla vinodlingar.
Under våren följde massiva regn, hagelskurar och stormar varandra utan uppehåll. I vissa områden var nederbörden två till tre gånger högre än det genomsnitt som registrerats under de senaste 20 åren. Blomningen avslutades i slutet av juni, ett tiotal dagar senare än normalt.
Vinrankorna har tagit stryk, effekterna av frost och utbrott av mögel kommer påverka volymen när skörden sker snart.
Väderförhållandena under de närmaste veckorna kommer att bli avgörande för både kvalitet och volym.

Detta är katastrof eftersom efterfrågan på Champagne hela tiden ökar världen runt.

För att möta efterfrågan har medlemmarna i Comité Champagne kommit överens om en marknadsmässig avkastning för 2016 års skörd med 10.800 kilo druvor per hektar varav 9.700 kilo ska skördas och 1.100 kilo hämtas från champagne-reserven.

Champagne-reserven är stilla viner som man varje år lagrar på ståltank eller ekfat hos varje hus. Ändamålet är att använda dessa sparade stilla viner dels som kryddsättning i husets framtida viner, men som i detta fall även att säkerställa volymen.

Marknadsaktörer vars vinstockar misslyckas med att uppnå denna avkastning kommer att vara tvungna att kompensera bortfallet genom att släppa reserv-viner bestående av viner från tidigare skördar.

Signerat Comité Champagne.

För att få lite mer förståelse har jag ställt några frågor till några olika vinmakare i Champagne jag känner. Med start Champagne Diebolt Vallois, läs nedan.

För att få lite mer förståelse har jag ställt några frågor till några olika vinmakare i Champagne jag känner. Med start Champagne Diebolt Vallois

What are your thoughts of this years harvest, are you being effected of the diseases and the hail?
-The grapes for the chardonnay are very different from one patch to another, this year depends of the terroir, of the village and so on!
Because of the bad weather we had with both frost and hail and the lack of sun.

Are you effected in volume this year?

-The pending harvest will be very different this year in terms of quantity with 30% less at least  than usually!
The thing is that the quality may be very good if the weather is super from today until the moment of harvesting! Nobody knows.. just wait and see!
To sum up we have to wait for the very good weather in sept ..; (lots of sun and NO rain) those conditions can change all the things ahead!

Will you use more reserve wines this year to meet the production volume?

For the reserve wines, of course we need them for producing the ’brut sans années’ which are the non vintage cuvée!

Do you have to increase your prices due to bad harvest?
-For the price.. no big change.

The region which has been very affected was ’the  Aube region ’ the region for the MEUNIER it was the same with very bad weather.

So let’s cross the fingers for all the best in sept, may be so that i can give you more info in the following weeks!
//Isabelle Diebolt
www.diebolt-vallois.com

Foto: Raphael Cameron
Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer