Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Bollinger La Grande Année - DinVinguide
Skriven av Fredrik Schelin

Bollinger La Grande Année 2014

La Grande Année är Bollingers prestigechampagne som bara skapas när druvorna når en perfekt balans.

Bollinger La Grande Année 2014

Druvblandningen för årgången 2014 består av 61 % Pinot Noir och 39 % Chardonnay. Druvora kommer från 19 cru-gårdar, främst från Aÿ och Verzenay för Pinot Noir samt Chouilly och Oiry för Charodnnay. 79 % av gårdarna är Grand Crus och 21 % Premier Crus. La Grande Année jäser alltid på mindre ekfat som är använda i Bourgogne. Jäsningen på ekfaten ökar komplexiteten och lagringskapaciteten i vinet genom den mikro-oxidationen som sker. Ekfaten släpper kontinuerligt in syre i vinet. Buteljen försluts med naturkork inför andra jäsningen och får vila i minst sex år på sin jästfällning, ofta längre än så. All hantering är enligt gamla och traditionella metoder som remuage och degorgering där allt sker för hand. Metoderna är ovanliga numera i Champagne då de är både kostnads- och tidskrävande men för kvalitet finns inga genvägar. Bollinger La Grande Année har låg dosage med 6 gram per liter. Vinet lämpar sig ypperligt för servering till mat men även som aperitif.

Sverige tillhör ett av de länder som dricker flest flaskor Bollinger i världen beräknat per capita

Champagne Bollinger grundades redan år 1829. I centrum av staden Aÿ, på rue Jules Loubet, ligger House of Bollinger. Bollinger är inte lik någon annan champagne. Vinet är till största delen baserad på pinot noir. Bollinger låter första jäsningen ske i begagnade fat från Bourgogne. Man vill inte ge aromer av ek till vinet utan kontrollera oxidationen. Denna process är en av flera som gör att Bollinger får en fin brödig, nötig och kraftfull ton. Vinet klarar av det mesta i matväg. Kraftfullhet och gastronomi går hand i hand här. Vinhuset vill att du alltid får en fin upplevelse när du öppnar en flaska champagne Bollinger.

Champagne har idag cirka 33 500 hektar för druvor uppodlad mark i regionen. Detta fördelas på 319 byar. Champagnebyarna är klassificerade där de bästa grand cru eller premier cru. Det finns 17 byar med klassificeringen grand cru och 43 byar med klassificering premier cru. Champagne har ytterligare 267 byar med en klassificering högre än 90. Denna klassificering utgörs av en procentskala som ursprungligen användes för att bestämma priset på druvorna på marknaden. Druvor från en by med klassificeringen 80 kostade med andra ord 80 procent av vad druvorna från en by med klassificeringen 100 kostade.

Madame Lilys vakande ande svävar lite extra över detta vin

Bollinger La Grande Année 2014

Bollinger La Grande Année 2014 lanseras 28 mars på Systembolaget i en upplaga om 2 600 flaskor, nr 7579 och priset är 1 599 kr. Den 9 juni lanseras även Bollinger La Grande Année Rosé 2014, då i en upplaga om 174 flaskor och priset är 1 799 kr.

Gyllene med en subtil svagt rosaskimrande kulör. Nyanserad, utvecklad doft med ett överraskande stort genomslag av chardonnaydruvan idag. Aromer av rostade pinjenötter, solvarma gula äpplen, nyuppskuret surdegsbröd, hackade hasselnötter samt citrus som ger vinet en klangbotten. Moussen är mjuk och finstämd med en torr behaglig texturkänsla i munnen. Smaken är frisk med inslag av rostat bröd, nötter, röda höstäpplen, brioche, mineraler och blodgrapefrukt.

Året 2014 i Champagne

Årgången startade med en mild vinter följt av en torr och mild vår. Tidig blomning i vingårdarna och en mild sommar höjde förväntan, men i augusti kom regn i mängder. Som tur var kom solen tillbaka med friska vindar i september vilket torkade upp i vingårdarna. Årgång 2014 är ett chardonnay-år men även vissa blå druvor skördades med hög kvalitet.

Lily Bollinger:
”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det i enrum. I sällskap tycker jag det är obligatoriskt. Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig. Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås.”

Bollinger La Grande Année 2014

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Foto: Raphael Cameron

BestChampagne.se

Fredrik Schelin

Vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer