Oregon Pinot Noir

Pinot noir är en klurig druva, förmodligen en av de mest svårodlade. Men väl omhändertagen levererar den viner i världsklass och inte bara i Frankrike. Häng med till Oregon!!

Pinot noir är en av de druvsorter som har odlats längst av oss människor. Forskning visar att den blev kultiverad för över 2 000 år sedan. Det är en känslig och svårodlad druva som blivit mer och mer populär de senaste decennierna för sin charm och elegans. Den ger lätt mutationer vilket innebär att ett stort antal olika kloner existerar. Idag odlas pinot noir med framgång i de flesta svala klimat i vinvärlden. Exempel är norra Kalifornien, Oregon, Chile, Nya Zeeland samt i Bourgogne där den har sin hem.

Pinot noir-viner har ofta en lite högre prislapp. Det är inte konstigt och det är ingen idé att försöka göra ”billig” pinot noir. Det finns nämligen inga genvägar här- ska man göra vin av kvalitet på denna bångstyriga druva krävs kunskap, kvalitetstänk, tid och ambition. Varför?

Pinot Noir behöver svalt klimat. Svalt klimat är vad gäller vinodling förknippat med problem som exempelvis vårfrost och hagel vilka kan ställa till det rejält i vingårdarna. En kraftig hagelskur kan ödelägga en hel skörd. Dock ger klimatet fördelar i det färdiga vinet som frisk syra, struktur, och en angenäm, inte för hög, alkoholhalt.

Vidare har druvan tunnt skal. Detta gör att det lätt spricker, druvan eller hela klasen blir förstörd och i samma veva lockar druvsaften till sig sötsugna skadeinsekter.

Lägg till att klasarna är extremt täta vilket gör att ev. fukt från regn eller dimma inte vädras ut lika lätt som på lösa klasar. Detta skapar en miljö mottaglig för röta, mjöldagg och annat ofog.

Sist men inte minst är druvorna ovanligt stora. Vitis vinifera, den ädla druvan man framställer vin på, är inte alls lika stor och saftig som vår bordsdruva som är en helt annan art.

(Väl odlad är druvan vitis vinifera ibland inte större än ett stort blåbär. Detta främjar kvaliteten i det blivande vinet då det mesta av färg, smak och doft utvinns från just skalet. Ju mindre fruktkött i förhållande till skal, ju bättre för vinets ssmakrikedom och koncentration)

Att pinot noir är ovanligt stor ställer extra krav på vinodling och vinframställning vad gäller att uppnå högkvalitativa druvor som ger koncentration och smakrikedom. Det uppnås genom noggrant arbete i vingården vad gäller beskärning, uppbindning, gallring av vinklasar och så vidare. Vinstockarna får gärna ha lite ålder då detta ger mindre, mer koncentrerade druvor.

Annons:

Det finns inte så mycket vinstatistik från Oregon på grund av att produktionen egentligen inte tog fart förrän i början på 1980-talet. Bra tillväxt har skett de senaste 15 åren men Oregon är fortfarande en mycket liten aktör på vinkartan. Produktionen uppgår till endast ca 1 % av USA’s totala vinproduktion. Förutsättningarna för vinproduktion är mycket bra i Oregon med sitt läge på ca. 45 grader. Det innebär ungefär samma latitud som Bourgogne. Eller för den delen Nya Zeeland (sydön) på sydlig latitud. Många förutsättningar är ideala. Det finns bergskedjor som skärmar av nederbörd, kust med nersvalkande havsströmmar. Det är även stora temperaturskillnader mellan dag och natt. De olika mikroklimaten ger möjlighet till många intressanta vinexperiment och stilvariationer. Man arbetar ofta småskaligt och ekologiskt. Man hämtar inspiration från franska Bourgogne där ju pinot noir har sin hemvist och regerar ohotad. Oregon förenar finess, syra och struktur med djup fruktighet. Vinerna har en seriös men ändå generöst tillgänglig stil.

Nedan några härliga amerikanska viner på fina druvan pinot noir. Då utbudet av just Oregon pinot noir är ganska litet på Systembolaget har jag valt att även rekommendera vin på druvan från soliga Kalifornien.

2015 Kings Ridge Pinot Noir, Artikelnummer 6286, 159:-
USA, Oregon , Willamette Valley

Willamette Valley är Oregons största AVA (american viticultural area, ursprungsskyddad vinregion). Området är namngivet efter floden med samma namn och sträcker sig från floden Columbia i norr till Calapooya Mountains i söder.

Ryan Harms flyttade till Oregon år 2001 för att arbeta på olika vinerier och 2005 bestämde han sig för att satsa på egen vinproduktion. Han grundade då Union Wine Company. Vinmakare är den driftige och ambitiöse JP Caldcleugh.

Elegant, saftigt och lite kryddigt vin. Det är medelfylligt med fin balans, syrlighet och tanninstruktur. Vi får njuta toner av eneträ, moreller, smörkola, skogsbär, hallonsylt, färska örter och kanelstång.  Servera vinet något svalt till fågel eller annat ljust kött, kallskuret, mellanlagrade ostar eller till mustig lammgryta.

 

 

 

2014 Birichino Pinot Noir Antle Vineyard, Artikelnummer 99329, 379:-
USA, Kalifornien, Central Coast, Monterey County , Chalone

Birichino (Biri-kino) grundades i Kalifornien 2008 av Alex Krause som arbetat med Randall Grahm på välkända Bonny Doon Vineyard i snart 20 år och John Locke som var chefsvinmakare på samma gård i 15 år. John har dessutom arbetat hos André Ostertag i Alsace samt för ett antal mindre producenter i bl.a Frankrike, Italien och Indien. Mottot för Birichino är att göra uttrycksfulla och druvtypiska viner från gamla vinstockar, oftast ofiltrerade och jästa med vild jäst.

Även presentationen tycker man ska vara kul och engagerande. Birichino är ett italienskt ord och betyder bråkstake, stygg eller buse, men bara i positiv bemärkelse menar Alex och John. Några av etiketterna görs av en tysk konstnärinna som heter Annabelle Verhoye och är bosatt i New York. Hon arbetar även som illustratör och har uppdrag hos Walt Disney, Elle, New York Times för att bara nämna några få.

Detta är ett vin med kraftfull personlighet och härlig skjuts i syran. Vi bjuds saftiga röda bär som röda vinbär, klarbär och solmogna jordgubbar i harmoni med rostat kaffe, hasselnötter, pinje, mynta och lagerblad. Njut i giriga klunkar till vildfågel, pulled pork, lammkotletter eller vegetariska anrättningar-gärna gratinerade med ost.

 

 

2015 District 7 Pinot Noir, Artikelnummer 6578, 125:-
USA, Kalifornien, Central Coast, Monterey County , Monterey

Monterey County ligger söder om San Fransisco. I området, som omfattar 16 000 hektar, finns också flera mindre AVA (American Viticultrural Areas). Jordmånen för druvorna till District 7 är granit, kalkrik skifferjord och lerjord.

Scheid Family Wines grundades 1972 och egendomen omfattar 1 294 hektar vingårdar, varav 202 hektar av dessa är planterade med pinot noir. Vinmakare är Dave Nagengast. Kalifornien har 17 separata druvdistrikt och namnet på vinet, ”District 7” är taget från det faktum att Monterey är det sjunde druvdistriktet.

Medelfylligt vin med hög syra och elegant, finlemmad fruktighet. Vi får njuta ett potpurri av kryddighet i form av kardemumma och eneträ ihop med pomelo, jordgubbskompott, surkörsbär, nötkräm och lite rostade fina toner från ekfaten. Lagrat på franska ekfat. Njut sval som den är eller till salami, appenzeller, anka, gås, vegetarisk ostpaj eller lammspett. 

Läs mer

Fler artiklar