Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Limoncello-italienskt solsken i en flaska - DinVinguide
Skriven av Eva Weckström

Limoncello-italienskt solsken i en flaska

Limoncello är solsken i en flaska-en suverän italiensk likör gjord på solmogen, syrlig citron. Limoncello dricks iskall efter avslutad måltid som digestif, till desserten eller som drinkingrediens. Hursom är det vansinnigt gott. Och busenkelt att göra själv!

Det finns många historier om hur den italienska citronlikören Limoncello uppkom. Alla de olika italienska regionerna där limoncello produceras försöker självklart framhäva sin egen historia på äkta italienskt manér. Massimo Canale var i alla fall 1988 den första som registrerarde varumärket Limoncello. Hans släkting Vincenza Canale, ägare till hotellet Mariantonia, brukade servera sina gäster en egen Limoncello och en del menar att detta var originalet. Andra hävdar att det var Maria Antonia Farace på ön Azzuro som skapat likören. Hon hade nämligen en stor citronträdgård och gjorde och serverade likör till lokala fiskare. Somliga menar att historien går tillbaka ännu längre- till medeltidens munkar och kloster.

Recept

Tiramisu en Italiensk godsak

Passar till:ChokladDessert
Läs mer
recept, Anette Rosvall, tiramisu, Italien, godsak

Limoncello-italienskt solsken i en flaska!

Det finns Limoncello att hitta på Systembolaget men det är annars inte svårt att göra egen. (Recept finner du längre ner).

 

Limoncello di Capri, Artikelnummer 768, 199:-
Italien
Flaska 500 ml

Söt, syrlig och koncentrerat fruktig med tydlig karaktär av solmogen citron, kanderat citrusskal och örter. Serveras väl kyld som den är efter maten, gärna tillsammans med en italiensk kaffe samt till allsköns bakverk och desserter- eller använd som drinkingrediens i en fräsch sommardrink.

Alla de olika italienska regionerna där limoncello produceras försöker självklart framhäva sin egen historia på äkta italienskt manér

Drinksugen?

Här kommer ett grymt recept med Limoncello från Linje 10 och mästar-mixologen Mattias Skoog:

Mattias Skoog bartender Tjoget Linje Tio Hornstull Stockholm dinvinguide.se/nordefors Karoline Nordefors nordefors.com

PAYCHECK MARTINI

40 ml Tanqueray No Ten

10 ml Cocchi Americano

5 ml Limoncello

1 dash Reagans orange bitters

Rör alla ingredienser med is och sila upp i ett cocktailglas. Garnera med ett körsbär och citrontwist.

Limone betyder citron på italienska. Limoncello producerades historiskt i södra Italien. Vi finner denna ljuvligt sötsyrliga likör främst i området kring Neapelbukten samt längs Amalfikusten och på Capri. Den har lyckligtvis spridit sig och jag har till exempel provat hemlagad Limoncello i Toscana där man blandat i vildapelsin och den var fantastiskt god. Limoncello är vanlig även på Sicilien, Sardinien & på Malta. Ingredienserna i likören är traditionellt citronskal, vatten, alkohol och socker och den färdiga likören är vackert ljusgul till färgen.

GÖR DIN EGEN!

Det är okomplicerat och kul att göra egen limoncello. Man kan variera sötma, alkoholhalt samt smakkoncentration.

Spara vackra flaskor som bryggarflaskor till exempelvis lemonad, öl eller cider så blir även presentationen väldigt vacker. Får man feeling kan man ju även skapa en egen personlig och vacker etikett.

Detta är en otroligt uppskattad gå-borts-present och gott till desserter, bakverk, iskall efter maten eller att blanda i drinken.

RECEPT Limoncello-italienskt solsken i en flaska

INGREDIENSER:

1 flaska Vodka 75 cl (så hög alkoholhalt som möjligt för bästa urlakning av skalen, i Italien kan man köpa 98-procentig…)

Socker ca 500 gram

Citronskal från ca. 8 stycken ekologiska och väl tvättade citroner

0.5 liter vatten

GÖR SÅ HÄR:

-Skala citronerna. OBS! Citronskalen ska vara fria från det vita fruktköttet som annars ger en bitter ton till likören. Skala därför med en potatisskalare och när detta är klart- vänd på citronskalen och ”filea” bort eventuella vita fruktköttsrester med en smal och vass kniv.

-Lägg citronskalen i flaskan med vodka. Töm den på lite vodka om den blir för full. Skruva på korken.

-Ställ flaskan mörkt och rumstempererat i 5 dagar, flytta sedan gärna till svalare, men fortfarande mörkt utrymme. Skaka om 1 gång/vecka.

-Efter 30 dagar, blanda vatten och socker. Sockret ska lösa sig riktigt så att det blir som en slät sockerlag.

-Sila bort citronskalen ur vodkan

-Blanda sockerlagen med citronvodkan. Smaka av efterhand som du blandar i för att få rätt sötma.

-Häll upp på fina flaskor, de kan vara av olika storlek och form.

Försök hålla dig och låt blandningen gifta sig i en vecka i alla fall innan den njuts, kall, som den är i ensam majestät som digestif efter maten. Gärna i sällskap av en mustig espresso och till italiensk citronpaj, tiramisu eller italienska skorpor.

SALUTE!

Eva Weckström

Eva Weckström

Eva Weckström är sommelier med lång erfarenhet av restraurangbranchen både i Stockholm och New York. Senast har hon varit på Wärdshuset Ulla Winbladh och chefsommelier på Villa Pauli.

Läs mer om Eva

Läs mer