Viva Italia! Viva Campania!

Jag är nylandad efter en dryg vecka i underbara Kampanien. Var ligger det då? Tänk södra Italien. Tänk Amalfikusten, Positano, Capri och mozzarella. Tänk limoncello men framför allt aglianico. Kampaniens stolthet och en av italiensk mest kraftfulla blå druvor - aglianico.
Viva Italia! Viva Campania!

Viva Italia! Viva Campania!

Aglianco är sträv, tuff och har rejäla tanniner i sin ungdom. Men här finns också en djup, tät frukt, röda bär, körsbär, plommon, mineraler, lite rök och härlig syra. Långlivade viner som inte för inte kallas för ”söderns barolo”.

Druvan odlas in i landet, framför allt i provinserna Avellino och Benevento. Den finns också att hitta i grannliggande Basilicata, Apulien och Kalabrien. Men det är Kampanien som gör det bästa jobbet. Här finns dessutom en DOCG och DOC. Taurasi DOCG ligger nordöst om Avellino och Agliancio del Vulture precis vid gränsen till Basilicata. Härifrån kommer det mest fokuserade och koncentrerade röda vinerna, som behöver många år i källaren/garderoben för att visa sin fina frukt. Tack vare den vulkaniska jordmånen i Kampanien, får många av vinerna häftiga, rökiga och lite vulkaniska drag. Aglianco skördas sent, ofta i oktober/november just för att tämja tanninerna. Bra producenter att investera i är Villa Matilde, Mastroberardino och Terredora.

IMG_0954

 

 

 

Det sägs att grekerna förde in flera av druvorna i Kampanien, sisådär ett antal hundra år före Kristus. Greco är en av dem, vilket tom namnet avslöjar. Den, tillsammans med fiano, tillhör de bästa gröna druvorna i regionen. Greco mognar också sent och ger viner med fin mineralton, örter, aprikos, vit persika och torkad frukt. Leta efter Greco di Tufo DOCG.

Fiano hittar man även på Sicilien, där stilen blir lite mer rik och fyllig. I Kampanien får vinet lite mer syra och fräschör och har toner av vit persika, nektarin, aprikos, nötter och mineral. De bästa vinerna kommer från Fiano di Avellino DOCG. Både greco och fiano vinner på att lagras några år. Det är med andra ord tålamod som gäller i Kampanien. Leta efter ovan nämnda producenter när det kommer till fiano och greco. Feudi di San Gregorio gör också bra exempel på fiano.

Har du planer på att besöka Kampanien i vinets tecken, rekommenderar jag ett stop hos just San Gregorio för den fantastiska restaurangen Marenná. Här görs klassisk italiensk mat, fast med en modern touch och såklart serveras vingårdens viner till. Villa Matilde har också en underbar restaurang och vill du inte spotta ut vinerna, har vingården lämpligt nog några gästrum att hyra.

IMG_0973

 

I Sverige har vinerna från Kampanien inte riktigt slagit igenom, ännu. Svensken är fortfarande fast i de lite mer söta vinerna från Italien, som amarone, ripasso och appassimento. Det är kanske dags att ta en paus från vinerna med torkade druvor och onödigt socker och satsa på personliga, torra, strama och riktigt bra matviner istället? Svaret är Kampanien.

Jag ser inte fram emot hösten och vintern.. men jag ser fram emot att få njuta av dessa viner tillsammans med den mat som passar till. Mustiga grytor, gott kött och fylliga såser.

Importörer som satsar på Kampanien är bla. Handpicked, Tryffelsvinet, Spendrups och Primewine.