Druvguiden

Verdelho

Verdelho är en grön druva från Portugal

Verdelho

Verdelho är en grön druva från Portugal, möjligen från Azorena. Det finns dock forskning som pekar på att den i sin tur kom till Azorerna från Cypern eller möjligen Sicilien och DNA-analyser har visat ett släktskap med druvan savagnin.

Druvan är idag vanligt förekommande på Madeira men odlas fortfarande på Azorerna samt i flera delar av Portugal. Det finns också odlingar i Australien där den odlats sedan kring år 1820 samt i mindre mängd på Nya Zealand, i Argentina och USA.

Druvans namn kan blandas ihop med många andra den har dock ganska få synonymer. Några synonymer är verdelho pico och verdelho branco.

OBS att på äldre madeira flaskor kallades tinta negra mole ofta för madeira verdelho, fram till 1993. Efter detta måste vinet innehålla mer 85% av en druva för att den ska få sättas på etiketten. Den spanska druvan godello som i Portugal oftas går under namnet gouveio och ibland verdelho do Dão kallas också ibland rätt och slätt för verdalho. I Alentejo finns en druva som kallas för verdelho de borda, detta är en synonym för arinto de bucelas. Ingen av dessa är närmare besläktad med verdelho.

Druvan ger viner med hög syra, tydliga aromatiska inslag och en fin kryddighet. I smaken hittas vanligen inslag av citron och andra citrusfrukter, pärontoner och mogna stenfrukter och nötter. Vinerna från nya världen tenderar att dra mer mot exotiska frukter kombinerat med citrustoner.

Den är mest känd som en av de fyra viktiga druvorna för de fortifierade madeiravinerna. Det produceras dock också bra torra viner på druvan. I fortifierade viner bidrar den med syra och fräschör och smakern går mer mot torkade stenfrukter såsom aprikos och citrusfrukter. De torra vinerna är dock också ofta riktigt trevliga och fräscha kombinerat med bra kropp, så de bör du inte missa.

Utforska våra guider

Bild på en vinranka med vindruvor