Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
prieto picudo blanco gouveio

Godello

Godello är en grön druva som odlas i nordvästra Spanien, särskilt i Galicien. I Castilla y Leon heter den prieto picudo blanco och den är sannolikt liktydig med den portugisiska druvan gouveio. Det äldsta omnämnandet är från 1531. Under 1970-talet försvann druvan nästan helt men den har på senare tid återigen vunnit popularitet. Idag hittar vi planteringar i Valdeorras DO, Ribeiro DO, Ribeiro sacra DO, Monerrei DO och Bierzo DO i Spanien. Det finns också bra viner från bland annat Douro i Portugal, under namnen gouveio och gouveio roxo. 

Synonymer inkluderar agodello, agodenho, agudanho, agudelha, agudelho, agudello, agudelo, agudenho, berdello, godelho, godella, godenho, (dock inte gouvevio real) prieto picudo blanco, ojo de gallo, trincadente och verdelho do dão (dock inte verdelho från t ex Madeira).

Druvorna växer i små klasar, har mediumtjock skal och saftig smak.

Godello kan producera fina vita viner med ton av äpplen och päron samt lime och grapefrukt. De upplevas som lätt reduktiva men ofta med en fin mineralitet och blommiga toner, bland annat kaprifol. Många av de bästa vinerna kommer från Valdeorras DO.