Ramisco är en blå druva från Portugal, men det finns dock indikationer att druvan ursprungligen kan ha kommit från Frankrike, men det är osäkert. DNA-analyser visar att den är besläktad med trincadeira och sercial.
Den odlas nästan bara i Colares, Lisboa. Den är unik på så sätt att den oftast odlas på sin egen rotstock, dvs inte på amerikanska. De växer traditionellt i vingårdar som grävts ut i sanden kring Collares, nära kusten väster om Lissabon. Under sanden finns lera i vilken stockarna planteras. Idag finns det dock nyare planteringar på amerikanska rotstockar också, planterade utanför de sandiga områdena.
Druvorna är små och har tjockt skal. De ger kraftfulla och rustika viner med mycket tanniner och hög syra samt en viss inneboende syrlighet. I sin ungdom upplevas de därför ofta som lite ogina, karga och otillgängliga, men det är viner som tål och mår bra av lång lagring. Då rundas tanninerna av, örterna och frukten blir mer mogen, toner av jord och läder samt svamp an komma fram, men tack vare den höga syran upplevs de som spänstiga och fräscha.
Vinerna får en djup färg och vanligen smak av mörka bär, torkade örter och viol. I avslutet finns ofta en salinitet som minner av havet. Vinerna har också en förhållandevis låg alkoholhalt, ofta kring 11-12%.
Detta är viner som behöver upplevas och var inte rädd för att köpa äldre viner, från 1960-talet, 1930-talet etc. Priserna har dock gått upp de senaste åren, förr kunde man fynda dem. Viner från nyare årgångar, dvs ca 2010 och framåt är mer lättillgängliga som unga, dessa behöver man inte glömma bort i källaren.
Läs mer om Colares i denna artikel.