Svenska flaggan
vingård

Criolla

Criolla är ett samlingsnamn för flera druvor och kloner av druvor, såväl blå som gröna från Syd- och Centralamerika. Gemensamt för dem är de kan kopplas till Spanien och den tidigaste koloniseringen av kontinenten. Ett par av de mer kända druvorna idag är criolla grande, criolla chica och país. De två ursprungliga druvorna brukar anges som listán prieto och muscatel de alejandria. Dessa druvor blev populära under 15- och 1600-talen och blev grunden till de tidigaste vinodlingarna i Syd- och Centralamerika.

OBS att ordet criolla också används i många sammanhang, t ex kopplat till mat, musik men också för personer med spanskt ursprung.

En svårighet med begreppet criolla är det dock inte en ren synonym för listán prieto eller muscatel de alejandria, men kan vara det i vissa sammanhang. Begreppet används oftare som ett samlingsnamn för kloner och sydamerikanska korsningar på framförallt dessa druvor men också för ett antal andra gamla druvor som togs över från Spanien, bland annat mollar och palomino. Dvs de druvor som ibland kallas för the mission varietlas som introducerades efter Christofer Columbus ankomst till Sydamerika år 1493.

Idag finns det omkring 150 druvor som identifierats som criolla. De är spridda över hela Sydamerika, Centralamerika och delar av Nordamerika. Vanligast verkar de dock vara i Argentina och Chile.

Vissa druvor är synonymer för listán prieto såsom país i Chile. Andra är korsningar som torrontés i Argentina, som i sin tur delas upp i tre olika druvor torrontés riojano, torrontés sanjuanino och torrontés mendocino. Ytterligare några kända namn är criolla no 1, cereza, pedro giménez i Argentina (korsning av moscatel de alejandría och listán prieto), torontel och corinto i Chile samt negra criolla, italia, quebramta och abilla i Peru. En annan är mission grape i USA.

Läs mer om druvorna listán prieto och muscat i vår druvatlas.