Svenska flaggan
vingård, Bena, Bical

Listán prieto

Listán prieto är en blå druva från Castilla-La Mancha, Spanien. Ett äldre namn är palomino negra, den är dock ingen färgmutation från palomino fino. Det är osäker hur nära släkt de är. Druvan har varit populär i Syd- och Mellanamerika samt i Kalifornien, USA men är där på nedgående. I Sydamerika är den dock mer populär under namn som país och criolla, där den också fått viss nyrenässans i framförallt Chile och Argentina. I Spanien är de Kanrieöarna som håller fanan högt för druvan, framförallt på Albona, Gran Canaria, La Palma och Lanzarote.

I Sydamerika finns det flera druvor som bär namnet criolla som är synonyma med listán prieto alternativt kloner eller korsningar av den, t ex criolla grande och criolla chica i Argentina och país i Chile. Läs mer om dem här.

Andra synonymer inkluderar: el paso (USA och Mexico), hariri (Marocco), listráo (Madeira – OBS att fler druvor har samma namn på ön), misión (Mexico), mission’s grape (USA), moscatel negro (Kanarieöarna), uva tinta, negra antigua och uva chica negra (Chile), negra corriente, negra criolla, negra peruana och rosa del Peru (Peru) med flera.

Druvan är produktiv och tål torka bra. Den är dock känslig mot vissa sjukdomar. Druvan ger viner med ljus färg, kraftiga tanniner och syrlig smak av röda frukter och bär. Med lite ålder får de ofta en lite silkig struktur. Från Chile kommer ibland en del gjorda på gamla stockar som är riktigt härliga och som har en skön fräschör. Kolla även in vinerna från Kanarieöarna vilka ofta är riktigt bra.