Svenska flaggan
Muscat

Muscat

Muscat är egentligen en hel familj av olika druvsorter. Beroende på vilken sort som odlas kan man göra torra såväl som söta vita viner, mousserande vin eller starkvin. Gemensamt för alla dessa viner är den milda fruktsyran och den typiska muscatsmaken som påminner om färska druvor. Doften är ofta kraftigt aromatisk och toner av äpple, fläder, apelsinskal och russin är vanliga.

Muscat blanc à petits grains räknas som den muskatdruva som ger viner av högst kvalitet. Den odlas bland annat i Italien (Asti), Grekland (Samos) och Frankrikes södra delar. Det finns också flera lokala namn såsom moscato bianco, muscat blanc, muscat canelli, muscat de frontignan, muscat de lunel, muscat d’Alsace, muskateller, moscatel de grano menudo, moscatel rosé och sárgamuskotál. Observera att dessa lokal namn ibland kan ange andra typer av muscat t ex någon av dessa:

Muscat d´alexandrie är den vanligaste sorten internationellt och odlas för det mesta i hetare områden där druvan ger russinsmakande, söta viner. Det är också en av de druvor som ingår i det sydamerikanska druvbegreppet/familjen criolla där den är en av de ursprungliga druvorna i många kloner och korsningar, läs mer om det här.

Muscat ottonell ger lättare viner och odlas mest i Alsace och i Östeuropa.

Kända starkviner av muskat görs bland annat i Portugal (Setúbal) och i södra Frankrike (Muscat de Beaumes-de-Venise) samt på Pantelleria, söder om Sicilien.

Muskatviner finns oftast under rubrikerna druviga & blommiga och söta.