Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
recept, Anette Rosvall, sellerisoppa. selleri, rotsaker
Skriven av Anette Rosvall

Gör inte slut med sellerin!

Gör inte slut med rotsaker som selleri och morötter nu, bara för att januari månad är slut snart och vi går mot ljusare tider. Lyd mitt råd - Gör inte slut med sellerin!

Nu kanske vädrar morgonluft, har fått lönen i fickan och märker att vi går mot ljusare tider. Men du! Gör inte slut med rotsaker som selleri och morötter nu, bara för därför. Vi har ju byggt upp något fint här under vintermånaderna som är alldeles för bra för att kastas bort.

Gör inte slut med sellerin!

Nej! Fortsätt bygga basen i dina måltider med goda grejor som rotselleri, palsternacka, morötter, lök och potatis. Bygg på med baljväxter som kikärtor, bönor och sedan toppa med färska grönsaker och protein av den allra bästa kvalitén. Om du jobbar så skall du se att både din knopp, din kropp och även din ekonomi mår så pass mycket bättre.

Jag hoppas att ni kommer ihåg starten på detta år. Min artikel om soppa i oxmånaden, om inte, hittar ni den här. Läs den för där hittar ni nämligen strålande recept på sofrito/sofritto och mirepoix som är jordens bästa start på nästan all matlagning. Lite hack och lite fräs och sedan på med resten av godsakerna som man tänkt laga till. Vare sig det är soppa, gryta eller en pastasås så är grunden utav rotsaker, lök, kryddor och vitlök så viktig. Dessutom luktar det så sabla gott i köket när man fräser lök och vitlök i smör och olja.

Men nu går vi ju i alla fall mot ljusare tider, dagarna blir längre och har man tur kan nosen vissa dagar till och med få lite sol på sig. Jag har även känt att den där värsta vintertröttheten börjar försvinna. Nu behöver vi fylla på depåerna med järn, mineraler och vitaminer. Det ligger fortfarande härlig svensk grönkål i grönsaksdiskarna. Kål denna gudagåva till svenskarna. Som under de tråkigaste, mörkaste och segaste månaderna ger oss nästan allt vi behöver. Så gör som jag slit åt dig ett par paket och börja laga. Här nedanför finns recept på grönkålschips och en sagolikt god pizza med grönkål och ädelost. Dessutom bjuder jag på en lite lyxig förrätt med selleri- och blomkålskräm, rostade hasselnötter, brynt smör och en liten karamelliserad pilgrimsmussla. Allt med devisen – Gör inte slut med sellerin!

Go go go! (och smaklig spis)

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Jag har givit ut ett tiotal kokböcker och ambitionen med dem är att recept och kokböcker skall inspirera människor till att vilja laga mat, äta och genom det hitta en glädje i både fest- och vardag.

Läs mer om Anette

Läs mer