Hemgjorda chips av rotfrukter och grönkål

Luqaz Ottosson har hela sommaren cyklat runt i Sverige för att laga mat och besöka producenter. Här bjuder han på olika sorters hemgjorda chips. Enkelt och väldigt gott!
Hemgjorda chips av rotfrukter och grönkål

Hösten är kommen på riktigt nu och vi går åter igen in i rotfruktstider. Jag älskar chips och idag kände jag att det var dax för en riktigt bra skål med chips!

Det tråkiga med chips är att det är så lätt att gå till affären och köpa sig en påse, tror det är väldigt få som gör egna just för att det tar lite tid. Men då och då tycker jag att man ska ta sig tiden, typiskt bra höstmys!

I skålen nedan så ser ni 7 olika sorter.

Bild från DinVinGuide

De fem först sorterna är på rotfrukter. Jag har använt mig av en mandolin för att skiva dom tunt (ca 1,5 mm) och sen friterar jag dom i ekologisk rapsolja (ca 160 grader). Jag lyfter upp chipsen med en hålslev och lägger dom på hushållspapper för att rinna av.

Rotfrukter

Sötpotatis

Potatis

Morot

Palsternacka

Rödbeta

De sista är två varianter på grönkålschips och dessa borde man verkligen göra själv för det är tokenkelt!

Ta bort den tjockaste biten av stammen och riv ner grönkålen i så stora bitar du vill ha dem. Hälften blandar du runt i en skål med olivolja, salt och sesamfrön. Jag har använt mig av kimchi rostade sesamfrön som är fantastiskt goda!

Den andra varianten så blandar jag tahini med tamari, chiliflingor, riven vitlök och citron. Vänder runt grönkålen i blandningen och upp på en plåt.

Grönkålschips med tahini och tamari

2 msk tahini

2 msk tamari

chiliflingor

1 klyfta vitlök

1 msk citronjuice 

Båda sorterna bakar jag av i ugnen på 140 grader i 20 minuter med en liten glipa på ugnen så att ångan kommer ut.

Lycka till med chipsen!

Bild från DinVinGuide

Luqaz Ottosson, Frilansande kock, Gotland

Instagram: @luqazo

Mail: luqazo(@)gmail.com

Läs alla tidigare Kockens tips

Tidigare artiklar av Luqaz